torque Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) Mam dosc specyficzny problem przez co nie wiedziałem gdzie umiescic ten temat czy w drukarkach czy sieciach. Teraz przejde do opisu problemu. Moj router to USR 9108 a drukarka to HP PSC1610. Jako ze router posiada wbudowany print serwer chciałem podłaczyc drukarke przez niego abym mogł drukowac na niej z kazdego komputera w domu. Po podłaczeniu HP router wykrywa ja, ale jak probuje postepowac tak jak jest w manualu na stronie USR niestety wyskakuje taki komunikat: Czy ktos wie jak rozwiazac ten problem??? Z gory dziekuje za wszelka pomoc. Edytowane 30 Maja 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 instalujesz drukarke na kompie ( musisz ja zainstalowac oraz fizycznie podlaczyc ) podlaczasz drukarke do ps w windzie dodajesz druga drukarke z wydrukiem do portu (ip routera:9100) najprawdopodobniej jako model wybierasz psc950 czy jaki tam bedzie dostepny nastepnie idziesz do wlasciwosci drukarji (tej 950) i gdzies tam szukasz opcji zmiany sterownika na psc 1610 WARUNKIEM KONIECZNYM POWODZENIA JEST FIZYCZNE PODLACZENIE I INSTALACJA DRUKARKI NA KOMPIE DOPIERO POTEM PODLACZASZ JA PRZEZ ROUTER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Drukarke zainstalowałem juz normalnie na komputerze. Teraz jest juz podłaczona do printserwera, ktory ja wykrył, ale w zaden sposob nie moge jej uruchomic na nim. Gdzie sie ja dokładnie dodaje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 zobacz jakie masz IP routera ? w manualu masz domyslne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) na kompie jak juz pisalem dodajesz drukarke lokalna/utworz nowy port/standart tcp ip/ ustawiasz jakie ip jaki port typ jako lpr i nazwe kolejki zdaje sie trzeba podac model ustawiasz hp psc 900 series potem zmieniasz na hp psc1610 na routerze najprawdop;odobniej nic nie robisz (przynajmniej tak jest na moim asusie) Edytowane 26 Maja 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Niestety nie działa. Mam złe przeczucia ze po prostu HP nie chce współpracować z routerem. :/ Ale mam jeszcze jedno pytanie, jaka funkcja w routerze jest odpowiedzialna za udostepnianie plików w sieci, ponieważ mam problem z przesyłaniem plików miedzy notebokiem a desktopem, pisze mi ze musze sie skontaktowac z administratorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Na pewno postępowałeś zgodnie z instrukcją :?: http://www.usr.com/support/9108/9108-ug/wu...ice.htm#option2 http://www.usr.com/support/9108/9108-ug/install_printer.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Tak, wszystko robiłem tak jak jest w instrukcji, ale dochodziło do momentu w którym sie wpisuje adres http drukarki i dalej wyskakiwał ten komunikat ktory podałem w screenie w poscie nr 1. Prosiłbym jeszce o odpowiedz na pytanie z postu #6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) Miałem kiedyś identyczny problem z serwerem na którym stał Win2003 i HP ColorLaserjet 2500N (drukarka z wbudowanym printserwerem), zainstalowałem ją jako 4500N i po zakończeniu instalacji zmieniłem driver na właściwy. Wina leżała po stronie producenta co potwierdził technik z HP. Pokombinuj z innymi sterownikami albo zadzwoń na partyline HP to pomogą Ci rozwiązać problem. Ale mam jeszcze jedno pytanie, jaka funkcja w routerze jest odpowiedzialna za udostepnianie plików w sieci, ponieważ mam problem z przesyłaniem plików miedzy notebokiem a desktopem, pisze mi ze musze sie skontaktowac z administratorem. Router tylko przesyła dane, pliki udostępniasz na kompie. Jak masz np. WinXP to wybierasz folder, prawy przycisk myszy -> udostępnianie -> dalej już wiesz co robić :wink: Chyba, że coś źle skonfigurowałeś w routerze albo na kompie. Edytowane 27 Maja 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) to fakt trzeba uzyc sterow z obsluga sieci (te najwieksze kolo 500mb) ale to ze jest to ps po http to juz lipa :) Edytowane 27 Maja 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Hmm Kiedyś kupiłem do biura celowo Laserjet'a 2420 bez printserwera, dzięki temu drukarka wyszła sporo taniej. Aby pracowała w sieci dokupiłem printserwer firmy Netgear (po TCP/IP) za około 200 pln. W każdym razie drivery nie tylko w przypadku w/w ale i innych wystarczą zwykłe bez obsługi sieci. Co innego gdyby PSC miał wbudowaną kartę sieciową/printserwera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Powiem jak sie teraz przedstawia sytuacja. A wiec drukarka jak nie chciał tak nie chce działac nadal (najprawdopodobniej bede musiał kupic jakas tania laserówke tylko ze juz sobie ja pod tego PSa kupie). Natomiast cały problem z komunikacja miedzy notebookiem a desktopem był na poziomie firewalla w notebooku. Ale udało mi sie wszystko poustawiac (a było z tym nie mało problemów). Teraz pozostał mi jeszcze problem dosc czestego rozłaczania sie bezprzewodowej sieci kombinuje z roznymi ustawienimi wireless zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 W Menedżerze urządzeń w opcjach wyłącz oszczędzanie energii dla bezprzewodowej karty sieciowej w lapku i będzie oki. Już nie będzie co chwila rozłączać. Co problemów drukarki i ps - zadzwoń do HP - na pewno Ci pomogą, po co masz sobie robić wydatki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Juz jest w miare dobrze nie rozłacza, powodem był chyba konflikt z routerm (ustwaienia MAXg security itp). Tylko musze dokupic do niego jakas antene zeby zwiekszyc zasieg bo teraz jest o wiele za mały. Moze byscie od razu cos polecili nie drogiego i zeby był duzy zasieg. A co do drukarki to powiedzieli mi ze powinna z kazdym PSem działac, a jezeli sa problemy to musze sie kontaktowac z obsługa USR. Dzieki wszystkim za poswiecony czas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Mógłby mi ktos jeszcze doradzić jaka bedzie najlepsza antenka zeby miec lepszy zasieg w domu??? Czy lepszym wyborem bedzie dokolna czy panelówka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Mógłby mi ktos jeszcze doradzić jaka bedzie najlepsza antenka zeby miec lepszy zasieg w domu??? Czy lepszym wyborem bedzie dokolna czy panelówka?? Mocniejsza dookólna antena będzie w porządku. Chociaż ta standardowa wystarczyła do przebicia się przez jedno piętro. Dwa piętra niżej miałem już sygnał "very low" Panelowa raczej słabo się nada, chyba, że wiesz gdzie najlepiej celować, a to trochę ogranicza swobodę pracy ze sprzętem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Juz zakupiłem bardzo fajna antenke dookólna EDIMAXA EA-IO5D Revision 2. W porównaniu do standartowej po prostu niebo a ziemia. Przedtem raz na jakis czas zrywało połaczenie, a teraz obojetnie gdzie jestem w domu jakosc sygnału albo bardzo dobra albo doskonała. Pingi przewaznie 2-3ms a średnie max 10ms. Ja własnie myslałem od poczatku na dookólna ale byłem dzisiaj po południu w jednym sklepie sie zapytac ile taka kosztuje no i powiedziałem do czego mi potrzebna, a gosc w sklepie zaczął mi mowic ze sie taka nie nada ze beda szumy itp. ze znacznie lepsza bedzie panelówka. Ale poszedłem do innego sklepu i mi własnie doradzili te. Jak narazie jestem w 100% zadowolony. A jesli chodzi o router to poza tym PSem to jest full wypas. Porownując go do modemu neo speed toucha jest 100 razy stabilniejszy od czwartku całymi dniami chodzi i tylko raz stracił połczenie z neo a na speed touchu standartem były 3 a nawet 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 mozesz isc do tego goscia co chcial panelowke Ci wepchnac i powiedziec zeby sie doksztalcil bo panele to sa anteny kierunkowe nadajace sie na strone klienta a nie bazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Udało mi sie uruchomic PS'a. Pomogła aktualizacja firmware'a w routerze. Po około tygodniu uzytkowania mozge powiedziec ze router sie bardzo dobrze spisuje, ale trzeba włozyc troche pracy w jego poprawne skonfigurowanie i jak np w moim przypadku aktualizacje firmware'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...