flasht Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Mierzyc juz umiem :) Ale nadal sa problemy -> Klick Cos mi sie ostatnio pierdzieli w kompie, wiec chcialem zmierzyc napiecia miernikiem... jednak nie bardzo wiem gdzie mierzyc... niby jest jakis artykul na ten temat na http://zenfist.pl ale dot. plyty DFI LanParty... Moje zlacza wygladaja tak: ^^^ Tutaj podlaczylem do czarnego i zoltego i co otrzymalem? 26V :oops: ^^^ Tutaj pokazuje mi AŻ 14,6 V!! - czerwony z zoltym <-- edit: oczywiscie CZARNY z zoltym ^^^ Nie wiem... podlaczylem do czarnego i bialego i sie pokazalo 10,4 V ... Bardzo prosze o: 1. interpretacje dotychczasowych wynikow 2. nakierowanie co w zasadzie mam mierzyc i gdzie :) Z gory dziekuje, Pozdrawiam, FlashT Edytowane 31 Maja 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 To masz zrąbany miernik. Sprawdź innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 To masz zrąbany miernik. Sprawdź innym. Nagrywarka Plextora juz 2 razy mi sie spalila... wiec nie wiem... moze jednak jest porzadnie porabane w tym kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 A ustawiłeś na prąd stały? Wyniki są dwukrotnie wyższe, niż być powinny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Abit Nf7 .. Kompendium zaglądnij jest napisane gdzie mierzyć :wink: na jaki zakres ustawiasz miernik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 @flasht: Jak zobaczyłem Twój temat, to aż mnie ciarki przeszły. :mur: Ale nie ma się po co zbytnio denerwować. Postaram się rozjaśnić Ci trochę temat wykonywania pomiarów. Wstęp: - nie ważne jaką masz płytę główną - pomiary wykonuje się w taki sam sposób, - nie chcę komentować Twoich wyników, uprzedził mnie BENITO. :? Trochę o kolorach przewodów wychodzących z zasilacza: - żółty - linia 12V, - czerwony - linia 5V, - pomarańczowy - linia 3.3V, - czarny - masa. Reszta kolorów do zignorowania. :wink: Pomiar: - multimetr ustaw na 20V DC, - czarną elektrodę z multimetr'u przytwierdzasz na stałe do koncówki masy, - czerwoną elektrodą dotykasz poszczególnych końcówek pozostałych przewodów (wymienionych wyżej) i odczytujesz wynik. Wskazówki: - w MOLEX'ie (wtyczka zasilania np. do dysku twardego) masz linię 5V, 12V oraz masę, - linię 3.3V masz we wtyczce ATX. @qura16: Do pomiaru napięcia nie potrzeba kompendium wiedzy na temat Abit'a NF7. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Wstęp: - nie ważne jaką masz płytę główną - pomiary wykonuje się w taki sam sposób, - nie chcę komentować Twoich wyników, uprzedził mnie BENITO. :? Trochę o kolorach przewodów wychodzących z zasilacza: - żółty - linia 12V, - czerwony - linia 5V, - pomarańczowy - linia 3.3V, - czarny - masa. Reszta kolorów do zignorowania. :wink: Tak wlasnie myslalem... ale ten miernik rzeczywiscie jest jakis spierdzielony, dlatego wyniki maja sie nijak do rzeczywistosci... sprawdzilem na 2 zasilaczach - 5V i 4.5V ... i przy obu pokazuje 12.0 V ... rotfl :) Jak zalatwie nowy miernik to sie zglosze jeszcze raz na interpretacje wynikow w razie niejasnosci :) Zmienilem baterie w mierniku i jest juz ok. No dobra... niestety zdaje sie ze to nie zasilacz: Molex nr 1: 12,01 V 5,13 V Molex nr 2: 12,09 V 5,17 V --> Ciekawa rozbieznosc? PIV: 12,05 V Glowne zlacze (jakkolwiek ono by sie nie nazywalo): 5,16 V- czerwony 5,05 V - fioletowy 12,07 V - zolty -12,09 V - niebieski 3,31 V - pomaranczowy -5,15 V - bialy Chyba niestety wszystko w normie, prawda? Edytowane 26 Maja 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziu Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Wszystko OK. B) A co do tej rozbieżności - nie dokonywałeś pomiarów równolegle, więc wyniki nie muszą być takie same (długość przewodów i inne czynniki mogą wpływać na rozbieżność pomiarów w różnych punktach - szczególnie odchyłki na drugim miejscu po przecinku :wink: ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Dodatkowo mozna wymieniac roznice w obciazeniu zasilacza ;]] Pozatym nie napisales ( albo jestem slepy - mozliwe ) czy pomiary wykonywales w idle czy w stresie? Na dzien dobry podczas uruchamiania komputera? [ot mode] Chyba musze sie zastanowic nad jakims miernikiem. Ktory z tych?? ;] [/ot] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Dodatkowo mozna wymieniac roznice w obciazeniu zasilacza ;]] Pozatym nie napisales ( albo jestem slepy - mozliwe ) czy pomiary wykonywales w idle czy w stresie? Na dzien dobry podczas uruchamiania komputera? Podkrecilem wszystko na maxa (do granic stabilnosci) i zapuscilem prime'a oraz ati tool artifact test. To az dziwne ze jakis modecom 450p takie napiecia trzyma: 2xhdd, asus V9999LE (GF6800LE@GT), barton 2500@2000Mhz, 2048 DDR @ ~420Mhz, 3 karty sieciowe, 4 wentylatory. Co nie zmienia faktu ze juz 2 razy Plextor PX716A sie spalil oraz Pioneer. A czasami komp sie wiesza bo jakby dyskowi pradu braknie... robi tylko takie pyrk glowica i juz wiadomo ze sie za kilka sekund powiesi... Na dodatek najwiekszy wentyl czasami przygasa niewiadomo czemu... :/ Moze warto zaznaczyc iz komp jest odpalony 24/7. Edytowane 26 Maja 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Nikt Ci nie zabroni zmiany zasilacza. Tyle ze to moze nie rozwiazac problemu zwiech. Interesujace jest natomiast ze 3 napedy poszly z dymem :? Acha - i gdzie masz podpiety ten najwiekszy wentyl? Bo cos mi sie kolacze o kilku watach na 3pinach plyty glownej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) Acha - i gdzie masz podpiety ten najwiekszy wentyl? Bo cos mi sie kolacze o kilku watach na 3pinach plyty glownej... Wszystke wentyle sa podpiete bezposrednio pod zasilke. Edit: Aha... i jeszcze jedna bardzo niepokojaca rzecz zauwazylem... czas systemowy... po tygodniu albo 2 czas potrafi odbiec od rzeczywistego o 8 minut! To cos chyba niehalo jest? W sensie zalozmy ze 2 tyg temu ustawilem czas z tucows... teraz ustawiam poraz drugi... i odejmuje mi 8 minut - o tyle sie roznil - zreszta taka roznica jest widoczna na pierwszy rzut oka majac przy sobie jakikolwiek inny zegarek. Poprostu zegar zle liczy czas... :/ Moze plyta sie rypla albo bateryjka od zewnetrznego zegara sie wyczerpala/wyczerpuje? Ale przeciez jak komp jest wlaczony 24/7 to chyba nie ciungnie pradu z bateryjki? :) Edytowane 31 Maja 2006 przez flasht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Zawsze możesz pożyczyć zasiłkęod kogoś i sprawdzić czy dalej bedą problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...