Skocz do zawartości
mariobross1

Stroboskop

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się na zakupem stroboskopu do imprez w domu.

Nie chcę wydać na ten cel więcej jak 100 zł razem z wysyłką.

I teraz pytanie do Was, jaki wybrać?

Mam dwie oferty znalezione na allegro, które mnie najbardziej zainteresowały:

http://allegro.pl/item105610059_stroboskop...m_liniowym.html

i

http://allegro.pl/item105847052_stroboskop...awca_f_vat.html

Który z nich lepiej wybrać, a może jakiś inny?

Dzięki za Waszą pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chałupniczo wykonane :D Ale jeśli już miałbym Ci któryś polecić to ten drugi

Tak szacując na oko to ten pierwszy ma lampę błyskową z aparatu fotograficznego... Jest ona słabsza niż palnik IFK120 który jest zastosowany w tym drugim strobie...

Do tego ten drugi ma otwory wentylacyjne nad i pod palnikiem a to dziadostwo potrafi się zagrzać... zwłaszcza jak próbuje się wydusić moc znamionową z palnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że to nie to samo, ale jak masz mały pokoik to "stroboskop" mozna zrobić z animowanego gif'a na zmiane czarne/białe :lol2: jak masz mocny monitor, to jakotaki efekt jest i tanio :wink: no ale to oczywiscie nei to samo co tamte :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zastanawiałeś sie nad tgz homemade ?? tzn wiesz zrobisz sobie taki stroboskop. Osobiście nie zastanawiałem sie nigdy nad tym więc nie moge Ci dużo powiedzieć na ten temat ale może by pasowało zaoszczędzić troche pieniędzy i popróbować zrobić taki shit samemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zginąć śmiercią tragiczną porażony wysokim napięciem :lol:

W stroboskopach występuje bardzo groźne dla życia napięcie stałe 200-600V. które jest dużo bardziej zabójcze niż przemienne 230V z gniazdka. Do tego nie wspomnę już o wysokim napięciu rzędu paru tysięcy woltów do jonizowania gazu w palniku :) - to akurat ma małą wydajność ale kopnąć potrafi nieprzyjemnie.

Kiedyś przerobiłem lampę błyskową od aparatu na stroboskop.. bo leżała i sie marnowała... i o mało nie przypłaciłem tego groźnym porażeniem :), wiec to nie jest zabawa dla dzieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ;)

Do wyzwolenia tego palnika co na drugiej aukcji trzeba 6000-7000V :)

Budowa tego nie jest wcale skomplikowana, mozna tez kupic go jako kit AVT, cena kolo 20zl? razem z plytka i wszystkimi potrzebanymi rzeczami.

Tylko trzeba dac mocniejszy rezystor (przy zwarciu mocno sie grzeje) niz w zestawie - moze z dwa po 10Wat jezeli ma chodzic dlugo taki strobol, ewentualnie dac slabsze i wentylator do chlodzenia :)

A niebezpiecznie nie jest bo napiecie 7tys. V jest podawane impulsowo na palnik, a natezenie jest male. Nie boli - sprawdzilem hehe :)

EDIT:

Ale nie sprawdzajcie sami w domu ;)

Przy zachowaniu podstawowych zasad nic nikomu nie grozi :)

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to napisałem że ma mała wydajność.. a spróbuj rozładować przez palce kondensatory na 600V.. to już tutaj nie wrócisz tak prędko.. :D

ps. podstawowe zasady bezpieczeństwa może zachować ten, kto odróżnia prąd od napięcia.... przeciętny śmiertelnik nie rozumie różnicy.. a i na tego typu KITach jest napisane aby montować to pod opieką wykwalifikowanych osób dorosłych... To nie jest zabawa typu podłączę sobie diodę do molexa... :wink:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że to nie to samo, ale jak masz mały pokoik to "stroboskop" mozna zrobić z animowanego gif'a na zmiane czarne/białe :lol2: jak masz mocny monitor, to jakotaki efekt jest i tanio :wink: no ale to oczywiscie nei to samo co tamte :)

hehe dobry pomysł, ma ktoś takiego gifa albo wtyczke do winampa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dobry pomysł, ma ktoś takiego gifa albo wtyczke do winampa??

Mówisz, masz

http://img524.imageshack.us/img524/4991/ha...roboskop0qu.gif

Właśnie niedawno dostałem od znajomego takie coś na GG

Po powiększeniu i braku oświetlenia naprawde realistycznie wygląda (testowałem na Philipsie 107E "17)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam ja zamiast kupowac stroboskop poprosiłbym starszego to by mi dał jakąś stary przedni leflektor od poczciwego fiata 125p. Pokminił coś w domu jakby mi nie wyszło to bym sie nauczycielów z budy popytał kupił pare kondensatorów, rezystorów i podobnych badziewi i zrobil jakiegoś home made, a nie mówe tutaj o zabawie z wysokim npięciem ;] PzDr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi