mariobross1 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Zastanawiam się na zakupem stroboskopu do imprez w domu. Nie chcę wydać na ten cel więcej jak 100 zł razem z wysyłką. I teraz pytanie do Was, jaki wybrać? Mam dwie oferty znalezione na allegro, które mnie najbardziej zainteresowały: http://allegro.pl/item105610059_stroboskop...m_liniowym.html i http://allegro.pl/item105847052_stroboskop...awca_f_vat.html Który z nich lepiej wybrać, a może jakiś inny? Dzięki za Waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 chałupniczo wykonane :D Ale jeśli już miałbym Ci któryś polecić to ten drugi Tak szacując na oko to ten pierwszy ma lampę błyskową z aparatu fotograficznego... Jest ona słabsza niż palnik IFK120 który jest zastosowany w tym drugim strobie... Do tego ten drugi ma otwory wentylacyjne nad i pod palnikiem a to dziadostwo potrafi się zagrzać... zwłaszcza jak próbuje się wydusić moc znamionową z palnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Jasne że ten drugi :) Ten pierwszy to jakiś szmelczyk... Pozdro :D Też musze nad czymś takim pomyśleć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 wiem, że to nie to samo, ale jak masz mały pokoik to "stroboskop" mozna zrobić z animowanego gif'a na zmiane czarne/białe :lol2: jak masz mocny monitor, to jakotaki efekt jest i tanio :wink: no ale to oczywiscie nei to samo co tamte :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 stroboskop błyska krócej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtisOne Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 A nie zastanawiałeś sie nad tgz homemade ?? tzn wiesz zrobisz sobie taki stroboskop. Osobiście nie zastanawiałem sie nigdy nad tym więc nie moge Ci dużo powiedzieć na ten temat ale może by pasowało zaoszczędzić troche pieniędzy i popróbować zrobić taki shit samemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 i zginąć śmiercią tragiczną porażony wysokim napięciem :lol: W stroboskopach występuje bardzo groźne dla życia napięcie stałe 200-600V. które jest dużo bardziej zabójcze niż przemienne 230V z gniazdka. Do tego nie wspomnę już o wysokim napięciu rzędu paru tysięcy woltów do jonizowania gazu w palniku :) - to akurat ma małą wydajność ale kopnąć potrafi nieprzyjemnie. Kiedyś przerobiłem lampę błyskową od aparatu na stroboskop.. bo leżała i sie marnowała... i o mało nie przypłaciłem tego groźnym porażeniem :), wiec to nie jest zabawa dla dzieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) Jasne ;) Do wyzwolenia tego palnika co na drugiej aukcji trzeba 6000-7000V :) Budowa tego nie jest wcale skomplikowana, mozna tez kupic go jako kit AVT, cena kolo 20zl? razem z plytka i wszystkimi potrzebanymi rzeczami. Tylko trzeba dac mocniejszy rezystor (przy zwarciu mocno sie grzeje) niz w zestawie - moze z dwa po 10Wat jezeli ma chodzic dlugo taki strobol, ewentualnie dac slabsze i wentylator do chlodzenia :) A niebezpiecznie nie jest bo napiecie 7tys. V jest podawane impulsowo na palnik, a natezenie jest male. Nie boli - sprawdzilem hehe :) EDIT: Ale nie sprawdzajcie sami w domu ;) Przy zachowaniu podstawowych zasad nic nikomu nie grozi :) Edytowane 22 Czerwca 2006 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) no to napisałem że ma mała wydajność.. a spróbuj rozładować przez palce kondensatory na 600V.. to już tutaj nie wrócisz tak prędko.. :D ps. podstawowe zasady bezpieczeństwa może zachować ten, kto odróżnia prąd od napięcia.... przeciętny śmiertelnik nie rozumie różnicy.. a i na tego typu KITach jest napisane aby montować to pod opieką wykwalifikowanych osób dorosłych... To nie jest zabawa typu podłączę sobie diodę do molexa... :wink: Edytowane 22 Czerwca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Jezeli do molexa codegena to moze byc niebezpiecznie, moze ktos zrobic zwarcie i wybuchnie/stanie w plomieniach ;) A mariobross1 juz sie nie odezwal w tym temacie widze :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariobross1 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Wziąłem drugi (palnik ifk120), daje bardzo ładnie, jak do domowych imprez w zupełności wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 wiem, że to nie to samo, ale jak masz mały pokoik to "stroboskop" mozna zrobić z animowanego gif'a na zmiane czarne/białe :lol2: jak masz mocny monitor, to jakotaki efekt jest i tanio :wink: no ale to oczywiscie nei to samo co tamte :) hehe dobry pomysł, ma ktoś takiego gifa albo wtyczke do winampa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2006 Wtyczka stroboskop. Raczej znikome przyjemnosci z czegoś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 hehe dobry pomysł, ma ktoś takiego gifa albo wtyczke do winampa??Mówisz, masz http://img524.imageshack.us/img524/4991/ha...roboskop0qu.gif Właśnie niedawno dostałem od znajomego takie coś na GG Po powiększeniu i braku oświetlenia naprawde realistycznie wygląda (testowałem na Philipsie 107E "17) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 tam realistycznie.. a stoboskop na żywo widział? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 O lol, wezcie przestancie z tymi gifami, bo jeszcze ktos uwiezy :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtisOne Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 eee tam ja zamiast kupowac stroboskop poprosiłbym starszego to by mi dał jakąś stary przedni leflektor od poczciwego fiata 125p. Pokminił coś w domu jakby mi nie wyszło to bym sie nauczycielów z budy popytał kupił pare kondensatorów, rezystorów i podobnych badziewi i zrobil jakiegoś home made, a nie mówe tutaj o zabawie z wysokim npięciem ;] PzDr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 stroboskop z żarówką inside... :) gratulejszyns :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...