Skocz do zawartości
dresik.pl

Szukam Dobrej Pompki

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze pompki do WC.

Mam atmana 305 ale wkurza mnie że on drży i buczy. Chciałbym coś niesłyszalnego ale nie za 400 zł

Jest coś takiego ?? - Może być zarówno zatapialna jak i nie..

Proszę o pomoc. Napiszcie czego używacie i spisuje się dobrze. Bo czytałem już spoko opini ale różniły się od siebie diametralnie.

Pozdrawiam i z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

poczekaj na "odświeżonego" coolrivera za niedlugo powinien sie pojawic, a sadzac po tym, ze starsza wersja jest niedroga i calkiem cicha oraz wydajna i zasilana spod plyty 12V

nowa wersja powinna byc jeszcze atrakcyjniejsza :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Napiszcie czego używacie i spisuje się dobrze ...

To ja Ci polece Alphacoola AP700 pod 12V za 200zł z PC-Tuning.

U mnie niesłyszalna, a i swoją moc ma :D

Możesz też poszukań na Allegro jakiejś CWU za ~200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO na tym poziome cenowym (jaki podał JROX) nie ma co skąpić tych 50zł i kupić Laing'a za 249zł ;)

dokładnie ewentualnie szukać okazji z CWU lub wyrawać tanią CO

osobiście mam coolrivera od dema i dla mnie jest niesłyszalny na 7v mozna go porownać do wentyla AC 120mm na 5v jest na podobnym poziomie głośności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam się bać Bo doszliśmy już do 250zł;]

Nie ma czegoś sensownego tak w granicach ok 150 zl?

cwu jśli trafisz na okazje czasami są za 185 najlepsza pompa (nieslyszalna)

CO za około 120 nowka grundfosa na allegro (rownież niesłyszlana lecz straszna krowa)

coolriver 130zł j.w. można porównać do wentyla na 5v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cwu jśli trafisz na okazje czasami są za 185 najlepsza pompa (nieslyszalna)

CO za około 120 nowka grundfosa na allegro (rownież niesłyszlana lecz straszna krowa)

coolriver 130zł j.w. można porównać do wentyla na 5v

Co to CWU? Te do centranlnego raczej odpadają bo musiałbym kombinować jak to zamontować i ponoć kiepsko się odpowietrzają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę tę pompeczkę thermaltake'a opchnąć za bardzo tanio (nie wiem ile ona kosztuje, więc cena do uzgodnienia) - http://dump.gtareview.com/?folder=.//tt_pump - dostałem okazyjnie i nie wiem co z nią zrobić, bo swoje wc już skończyłem i nie mam zamiaru nic w nim zmieniać ;x Na 12V, podświetlana, nówka, testowałem w układzie to ciśnienie i przepływa bdobry ;P No i co najważniejsze - strasznie cicha i niedroga. Jeszcze jutro czujnikiem przepływu zbadam jak wyglądają jej osiągi dokładniej - zrobię filmik, pełno fot. Potworem nie jest ale na mało skomplikowanym układzie sobie radzi. Jakby co to na pw, dresik.pl

Sam używam eheim 1048 z rezem innovatek - wbrew pozorom to nie tylko kawałek plastiku, bo zbudowany jest na prawdę dobrze - bdobra jakość materiałów i w ogóle ;x Sam pompa po zmodowaniu wirnika jest chichutka, ale strasznie drga - mata app + gąbeczka pomogła - coś tam jeszcze słyszę, ale ledwo, ledwo - jeszcze dopracuję podstawkę i będzie cisza. W sumie heimy to bydlaki...

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

niby tak ale musi więcej wody przepchnąć ... Ja zamówiłem alphacoola i mysle ż ejest to optymalny wybór ... laingi może sa dobre ale mi sie nie podobają ... AP jest rox z tego co widze . Jak dojdzie do mnie to powiem jak sie go używa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turtles5 -> to nie jest mocarna pompka więc gdy musi więcej wody przepachać to może sięzmęczyć ;> z resztą jutro się dokładnie ją zajmę, pobadam, pomierzę ;P sam jestem ciekaw ;> bo tłoczyć w moim układzie wodę tłoczy na pewno ;. i nawet niezly strumien z wylotu leci. Ale sporządzę staty jeszcze.

Edytowane przez baban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby tak ale musi więcej wody przepchnąć ...

znaczy jak ma grubsze węże ? ekhm ?

a jak cieńsze to mniej wody musi przepchnąć i wtedy lepiej ? większy przepływ ?

to może ja zastosuje wąż 1mm i wtedy w odóle będę miał MEGA przepływ ?? :mur: :mur: :mur:

Ja rozumiem że późna pora, piątek i do tego pope w pobliżu, ale bez przesad..................

@dresik.pl - zdecydowanie polecam c.w.u. , tańsze to coolriver albo Hydor Seltz L20 II z RN'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwóch miesiącach obcowania z Laingiem napiszę tak:

Kupować w ciemno!! ;)

Zastanawiam się nad kupnem dedykowanego rezerwuaru, ale na razie stopuje mnie jego cena (169zł w PC-Tuning - prawie jak żart).

Na chwilę obecną pompa pracuje w nietypowym miejscu ;) Nie mam jednak na razie jakiejkolwiek motywacji, do robienia czegokolwiek przy blaszaku, więc pewnie jeszcze długo pozostanie w tym miejscu.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwóch miesiącach obcowania z Laingiem napiszę tak:

Kupować w ciemno!! ;)

Zastanawiam się nad kupnem dedykowanego rezerwuaru, ale na razie stopuje mnie jego cena (169zł w PC-Tuning - prawie jak żart).

Na chwilę obecną pompa pracuje w nietypowym miejscu ;) Nie mam jednak na razie jakiejkolwiek motywacji, do robienia czegokolwiek przy blaszaku, więc pewnie jeszcze długo pozostanie w tym miejscu.

No tak, cena tego reza to jakis zart.

dem, rozumiem ze nie masz problemow z tym ze pompka pracuje w tej pozycji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bylem juz zdecydowany na jakas pompe c.w.u. (np Grundfos lub Leszno), jednak obserwujac Wasze przychylne opinie na temat tego Lainga zaczynam sklaniac sie ku niemu. Mala, dobra, cicha (dla mnie priorytet), na 12v...

Co zatem byscie mi radzili? Kasa ta sama. Jak z glosnoscia (tzn. Laing vs. c.w.u.)?

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laing to dla mnie mistrzostwo... ale cena zaporowa :cry: 250 zł - dodajcie jeszcze 200 zł i mam pełne wydajne W/C na 2 kompy (autentycznie)...

Hehe

Wiecie co, drodzy współplemieńcy - też mam takie blokady :D

Mogę (jak by była gotówka :mur: ) wydać np. na grafę 1500PLN, ale przy pompce za 250PLN dostaję palpitacji ...

Nie powiem, dojżewam do takiej pompki, ale chyba jeszcze trochę czasu upłynie.

Moje systemy chłodzące rozwijały się dość długo. Od "to ma działać", poprzez "to ma działać wydajnie" do "to ma być ładne, bezproblemowe, ciche i wydajne". Niestety osiągany poziom ewolucyjny jest okupiony coraz większymi kosztami ...

Marzy mi się Laing DDC, fabryczna chłodniczka (2 lub 3x wentyl 12cm) z gwintem pod króćce ... ale to koszt ok 500PLN ufff.

P.S.

Węże tygona już mam :D

Ja bylem juz zdecydowany na jakas pompe c.w.u. (np Grundfos lub Leszno), jednak obserwujac Wasze przychylne opinie na temat tego Lainga zaczynam sklaniac sie ku niemu. Mala, dobra, cicha (dla mnie priorytet), na 12v...

Co zatem byscie mi radzili? Kasa ta sama. Jak z glosnoscia (tzn. Laing vs. c.w.u.)?

Ja bym brał Laing'a :D

Jest na prawdę bardzo cicha, może nie tak jak CWU ale nie znam osoby której jej chałas by przeszkadzał.

CWU miewają problemy z odpowietrzeniem układu (mały problem), zajmują kupę miejsca (średni problem) a czasem sieją zakłócenia (umiarkowany problem)

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi właśnie wpadło troche gotówki nadprogramowej ;) i będe na dniach brać Laing'a, sry za mały OT ale który sklep który oferuje Lainga robi najmniej problemó przy ewentualnej naprawie/wymianie, RN, PC-Tuning... :?:

Jest jeszcze Cooling.pl ale oni dopiero będą go mieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi