Skocz do zawartości
dresik.pl

Szukam Dobrej Pompki

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe

Wiecie co, drodzy współplemieńcy - też mam takie blokady :D

Mogę (jak by była gotówka :mur: ) wydać np. na grafę 1500PLN, ale przy pompce za 250PLN dostaję palpitacji ...

Nie powiem, dojżewam do takiej pompki, ale chyba jeszcze trochę czasu upłynie.

Moje systemy chłodzące rozwijały się dość długo. Od "to ma działać", poprzez "to ma działać wydajnie" do "to ma być ładne, bezproblemowe, ciche i wydajne". Niestety osiągany poziom ewolucyjny jest okupiony coraz większymi kosztami ...

Marzy mi się Laing DDC, fabryczna chłodniczka (2 lub 3x wentyl 12cm) z gwintem pod króćce ... ale to koszt ok 500PLN ufff.

P.S.

Węże tygona już mam :D

Ja bym brał Laing'a :D

Jest na prawdę bardzo cicha, może nie tak jak CWU ale nie znam osoby której jej chałas by przeszkadzał.

CWU miewają problemy z odpowietrzeniem układu (mały problem), zajmują kupę miejsca (średni problem) a czasem sieją zakłócenia (umiarkowany problem)

Też przechodzę taką ewolucje :D Najpierw W/C za 320 zł z wysyłką (3 wydajne bloczki, chłodnica z autobusu, węże noname, Eheim, rez od pudełka po kanapkach. W ciągu 2 tygodni będę miał nowe części, m.in. Black Ice Pro 2 za 80 zł, Maxijet 1000l/h za 30 zł (przejdzie operacje wyciszającą), Cellfasty 10/13, w całym układzie będą złączki 12WT (wtykane - moje ukochane, najwygodniejsze) oraz nowy blok na GPU - Maze4 GPU (najprawdopodobniej :wink:). Czyli zestaw już ładny, całkiem profesionalny. Dodając koszty tych wszystkich części wychodzi mnie równo 570 zł za wszystko - czyli za 2 W/C na 2 kompy :D (nie licząc fakty, że w gorszym będzie jeden blok - F2S rev. 2,0). Marzy mi się Laing DCC. Co więcej stać mnie na nią bez problemu. Ale mając niesłyszalnego Eheim'a (wada, że to jest wersja Compact - tylko zatapialna), który mnie kosztował +/- 50 zł i działa i mam go w domu to nie mogę się zmusić. Laing to takie maleństwo... za tak potworną cene... no ale może kiedyś :wink:

Mi właśnie wpadło troche gotówki nadprogramowej ;) i będe na dniach brać Laing'a, sry za mały OT ale który sklep który oferuje Lainga robi najmniej problemó przy ewentualnej naprawie/wymianie, RN, PC-Tuning... :?:

Jest jeszcze Cooling.pl ale oni dopiero będą go mieli.

RN - będziesz czekał... PC-Tuning chyba... ale z wysyłką nie jest tak różowo

Z miłosci do Samhain polece RN. Ale jego trzeba troche popedzac, zastraszac i molestowac przez gg/tel ;]

Wszystko fajnie ale czas to i tak te 3 tygodnie obowiązkowo

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też przechodzę taką ewolucje :D

...

to tak jak ja

pierwsze WC kadett pompka no name 650l/h weże cristallo 10/14 no i bloczek od hincóa który mnie kosztował 50zł w tym wysyłka zapinka i jakić bloczek na NB

teraz już postanowiłem że zrobie wydajne WC ,

czyli łada wyczyszczona i zaszpachlowana naprawde ładna za 90zł w tym 3m węzy cellfast 12/2 i 2 kroćce NK12 gratis

pompka to był hydor L25 kupiłem za 50zł sprzedałem za 80 bo wirnik był do wymiany

bloczek od termita bez króćcy za 90zł wykorzystałem te króćce co do łady dostałem

czyli fajne WC za 230zł

teraz przyszła kolej na bloczek na GPU misia15go cube pro kupiłem go za 60zł

i zamiast hydora kupiłem Coolrivera za 100zł od dem'a z nowym topem :wink:

do tego węze cellfast 8/1,5

wszysko nie licząc bloczku na cpu kupiłem okazyjnie i wychodzi z tego wydajne i stosunkowo tanie WC wkoncu 350zł za takie klocki nie jets drogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że to jest zakaźne...

Ja zaczynałem od CPC (nie wiem czemu wszyscy tak na tym psy wieszają, bo wg mnie jest fajne). CPC teraz jest srasznie tanie (mówię o tych lekko używanych) wydajność wystarczająca (do kompa jak mam w opisie) latwe w montażu, trudno coś popsuć nic nie cieknie itp ... Jak zaczalem sie interesować "WC" to postanowiłem modernizować (to był mój błąd).

Zacząłem skupować "okazyjnie" Zacząłem od atmana 306 inline z króćcami NK 16. - 50zl Potem dokupiłem kadeta (65zl)i bloczek Prisona V2 (nowy za 75zł). Oczywiście króćce mi sie nie zgadzały no to kadet poszedł w odstawkę (do dziś leży na półce - na sprzedaż). Następnie kupiłem kadeta slim z NK 12 (60zł) i reza z SK12 (40zł) ale pompka dalej nie pasowała:-) No to opchnąłem i ją, kupiłem atmana 305 inline z króćcami NK 12 (40zł) - Wszystko było pięknie tylko jak założyłem układ do budy (chiftec big tower) to znowu sie okazalo, że pompka przy 2 bloczkach i chłodnicy buczy - a jak jest bez oporów to cichutko chodzi. W miedzy czasie kupiłem chlodniczkę BIP wielkości wentyla 12cm (nowa za 89zł) (także kadet slim też do zgolki:-))

Strach sumować ile wydałem już na to zakichane chłodzenie a dalej nie spełnia moich podstawowych założeń - CICHO , WYDAJNIE I ZEBY NIE TRZEBA BYŁO WIERCIĆ BUDY:-)

P.s. Jak ktoś chciałby coś odkupić to pisać śmiało...

Jestem na etapie kupna POMPKI ale ta Laing za 260 to wg mnie troszkę drogo

Może ta coolriver będzie dobra tylko ponoć ma się pokazać nowa wersja - Nie wiecie może kiedy?? No i czy będzie miała króćce NK - SK 12 żeby się znowu nie okazało że mi nie spasuje bo się wścieknę ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ta coolriver będzie dobra tylko ponoć ma się pokazać nowa wersja - Nie wiecie może kiedy?? No i czy będzie miała króćce NK - SK 12 żeby się znowu nie okazało że mi nie spasuje bo się wścieknę ....

Ja mam stara rewizje tej pompki i sprawuje sie u mnie znakomicie praktycznie niesłyszalna i moge ja naprawde szczerze polecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam stara rewizje tej pompki i sprawuje sie u mnie znakomicie praktycznie niesłyszalna i moge ja naprawde szczerze polecic

tyle, że daje słabe ciśnienie - wys. pompowania ma mizerną

w sumie jak nowa rew. wyjdzie z ceną >125PLN to dla mnie kiepska oferta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem zdefiniować pojęcie "NIESŁYSZALNA", żeby była jasność i nie było uznaniowości:-)

POMPKĘ uznajemy za NIESŁYSZALNĄ jeżeli:

Budząc się w nocy (oczywiście zakładam, że komp przez noc jest włączony) przy otwartej budzie, z odleglości 1 metra słychać najwyżej zasilacz (nie bierzemy pod uwagę zasilaczy które z natury słychać w drugim pokoju) W definicji mowa o niewyciszanej, niewygłuszanej, nie trzymanej w pudełku itp... pompce

Jeżeli w myśl tej definicji pompka jest niesłyszalna i kosztuje ok 100 to muszę ją mieć:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

również moge ją polecić na 5v jest idealnie cicha (cichsza od dysku)

dodatkowo nie potrzeba trojnika ani reza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu patrząc na alphacoola polecacie dopłacić do lainga? Wiem że tu cza kroćce dołożyć i różnica cenowa maleje, ale z drugiej strony tu głównie chodzi o ciszę, bo wydajnościowo to chyba różnice są tylko minimalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu patrząc na alphacoola polecacie dopłacić do lainga? Wiem że tu cza kroćce dołożyć i różnica cenowa maleje, ale z drugiej strony tu głównie chodzi o ciszę, bo wydajnościowo to chyba różnice są tylko minimalne...

Laing jest najlepszy po prostu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w którym aspekcie lepszy od alphacoola? ;)

[edit]

Domyślam się że wydajność, ale jaką to robi różnicę przy 3-4 blokach?

dżizus - Laing to najcichsze wydajne pompki jakie udało mi się znaleźć - wystarczy ??

Teścik porównawczy głośności

Inny teścik

Praktycznie w każdej recce pompka ma jedną wadę - cenę - nic więcej.

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral. Tylko pamietajcie, ze takie pompy sieja

Glownie ludzie maja problemy z monitorami CRT. W samej obudowie moze zaszkodzic chyba tylko dyskom. Ogolnie ten problem jest dosc umiarkowany, niewielu sie skarzy. U mnie w ogole pompa bedzie poza buda ekranowana przez 20kg stali grzejnika wiec nie straszna :) Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glownie ludzie maja problemy z monitorami CRT. W samej obudowie moze zaszkodzic chyba tylko dyskom. Ogolnie ten problem jest dosc umiarkowany, niewielu sie skarzy. U mnie w ogole pompa bedzie poza buda ekranowana przez 20kg stali grzejnika wiec nie straszna :)

Wlasnie dlatego moj komputer stoi na podlodze (na srodku pokoju :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż sprawdziłem :-|. Przystawiałem do monitora CRT i tak od 25 cm zaczynają się zakłócenia. Także powinno być dobrze :wink:

A Laing S1-15/700 B tez sieje?

Są jakieś inne problemy z tymi pompkami - jakieś problemy ze znalezieniem króćcy albo coś .... Może podajcie mi wymiary zewnętrzne tego "Leszna" (Jak ktoś ma i byłby tak miły mi sprawdzić to był prosił)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi