Skocz do zawartości
Pinki

Legalnosc Xp Home Oem Na Cdkeyu Ze Spodu Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Moze temat powinien byc umieszczony w software ale mysle ze tutaj zainteresuje wiecej osob i latwiej bedzie otrzymac odpowiedz ;)

Razem z laptopem Acera dostalem plyty recovery z XP Home, maja odrazu zainstalowane rozne programiki ktore sa zbedne itd.

Chcialbym zainstalowac normalnego XP Home OEM (musze gdzies go znalezc ;)) i mam pytanie czy instalator zaakceptuje cdkey ze spodu laptopa i bedzie to wtedy full legal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaakceptuje, ten numer na dole ma prawdopodobnie kazdy egz tego modelu Acera (albo i kazdy Acer), jest to numer licencji zbiorowej. Dlatego do laptopow daja plytki recovery dzieki ktorym nie musisz wpisywac zadnych numerow podczas instalacji systemu od nowa.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak Acer ale u IBM nie ma z tym najmniejszego kłopotu. Padła mi recovery partycja i zainstalowałem z płytki Windows XP (od innego kompa). Numer pasował i dał się zarejestrować bez problemu. Ważne jest to, że numery są od konkretnej wersji np Windows XP kupiony z SP 1 musi być zainstalowany z płytki z SP1 bo z SP 2 informuje, że to nie jest prawidłowa wersja programu. Dlatego ja bym spróbował w końcu niewiele masz do stracenia. Pamiętaj, że instalacja powinna być z oryginalnej płytki a nie wersji made in stadion.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym acerem to bzdura - to o czym mowisz nazywa sie preaktywacja windowsa u producenta sprzetu.

cd key chodzic powinien (u mnie chodzi). sprawdzane na acerze, toshibie i czymkolwiek dysponuje w pracy.

w przypadku win98 tez nie bylo trzeba wpisywac numeru. przynajmniej w hp i toshibie a kazdy laptop mial inny numer.

jesli ten xp bedzie w tej samej wersji jezykowej to bedzie to w pelni legalne. jesli inny jezyk to mozna sie spierac z microsoftem ale poniewaz numery sa standaryzowane z aktywacja nie ma problemu - sprawdzone!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy taka bzdura, moze faktycznie u Acera jest inaczej, ale jak jak instalowalem Windowsa u siebie to jakos nie akceptowal tego numeru ze spodu, za to jak stawialem system plytkami recovery to wszystko poszlo bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy taka bzdura, moze faktycznie u Acera jest inaczej, ale jak jak instalowalem Windowsa u siebie to jakos nie akceptowal tego numeru ze spodu, za to jak stawialem system plytkami recovery to wszystko poszlo bez problemu.

Właśnie pisałem o tym drobnym szczególe.....ten sam SP i tak jak wspomniał poprzednik ten sam język.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy notebook w tym i acer, ktory posiada licencje windowsa, przyklejona od dolu, ma przydzielony SN i on dziala prawidlowo! tak wiec jak masz plyte windowsa nie orygionalna i chesz ja zainstalowac podajesz r z licencji i wszytko gra!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

licencja grupowa?

masz na mysli volume license?

stosuje w pracy - plyta zaakceptuje numery od dowolnego boxa corporate

odwrotnie tez wiec powinno dzialac

nawet jesli nie mozesz aktywowac przez internet mozesz zadzwonic do microsoftu i podac im ten dluuugi numer ktory poda ci windows przy opcji aktywacja przez telefon (chyba z 8 serii po 6 znakow)

nie wiem jak w polsce ale w uk gadam z maszyna - i nie mowie o wklepywaniu z telefonu cyferek

nawet jak opisuje problem to odpowiada mi digitalizowany glos...

ciekawe jak oni to zrobili?

na windowsie to chyba nie jest;)

pewnie ktos mnie slucha i wpisuje w jakis service desk a robot to czyta

ale zbaczam z tematu

ja zadzownilem w sprawie klienta bo nie chcial mi aktywowac sie win przez neta.

dostalem od nich nowy numer aktywacyjny i wlazlo

powiedz ze zgubiles oryginalne plyty a chcesz zainstalowac a tak sie sklada ze masz np desktopa z taka plyta

cokolwiek

oni sprawdza czy to numer przydzielony acerowi i czy nei byl stosowany z innym komputerem

mialem gdzies linka co windows oem sprawdza (pamietam ze kazdy komponent brany pod uwage ma iles punktow waznosci czy jakos tak)

w kazdym razie jesli plyta to OEM HOME (no chyba ze twoj acer jest na pro) to musi wejsc przez net lub telefonicznie

jesli masz plyte Verbatima lub innego znanego w Polsce producenta oprogramowania Microsoftu to upewnij sie ze to oem. nikt nie piratuje oemow bo potem trzeba sie bawic z aktywowaniem. na necie tez trudno oema zassac

o dziwo szukam legalnie takich plyt (office itp) na necie. klienci maja licencje a po prostu gubia plyty. taka przyjemnosc w microsofcie to 20 paundsow.

Jeszcze mi sie nie zdazylo po dobraniu plyty zebym nie mogl aktywowac

pozdrawiam i zycze powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

licencja grupowa?

masz na mysli volume license?

stosuje w pracy - plyta zaakceptuje numery od dowolnego boxa corporate

odwrotnie tez wiec powinno dzialac

Wersja, ktora jest nazywana corporate(taka wersja nie istnieje) to własnie licencja grupowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja poszedłem do sklepu gdzi ekupiłem laptopa. Poprosiłem o wypalenie normalnej instalki Win XP HE PL i kluczyk normalnie działa na tej wersji.

Skoro wam nie działa, macie jakąś dziwną wersje instalki windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

studenc1k - jak napisał sgj - po prostu masz lewego windowsa zainstalowanego i albo przeinstalujesz sobie na ten klucz spod spodu, albo musisz w tej instalce co masz zainstalowaną zmienić klucz programikiem KeyUpdateTool oczywiście o ile łyknie. Inaczej masz zwykłą lewiznę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh... No nic. Na razie zostawie tak jak jest :) Ważne, że Microsoft Uptade uznaje, że mam legala i moge bez problemu łatki ściągać :) Klucz zostawie sobie tak "na wszelki wypadek", jak po zmianie dysku będe musiał od nowa system zainstalować. Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phi! To że Update uznaje legala to o niczym nie świadczy. 99% trefnych windowsów uznaje za legala. Pytanie, czy Policja Ci to uzna za legala. Jeden rzut oka i już każdy będzie widział że masz lewiznę. Spróbuj zmienić sobie klucz tym programikiem o którym mówiłem. 5 minut i masz nowy klucz bez potrzeby jakichkolwiek innych kombinacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phi! To że Update uznaje legala to o niczym nie świadczy. 99% trefnych windowsów uznaje za legala. Pytanie, czy Policja Ci to uzna za legala. Jeden rzut oka i już każdy będzie widział że masz lewiznę. Spróbuj zmienić sobie klucz tym programikiem o którym mówiłem. 5 minut i masz nowy klucz bez potrzeby jakichkolwiek innych kombinacji.

Ale bzdury wypisujesz zalecam lekture strony microsoft :mur:

Ludzie to mają wyobraźnie :blink:

1. z tego co piszesz wynika że acer sprzedaje swoje produkty dorzucając jako gratis piarckie oprogramowanie systemu operacyjnego :lol:

2. gdyby istniała potrzeba użycia jakiegoś tam "KeyUpdateTool" to pewnie Acer opisał by to na swojej stronie internetowej lub w instrukcji obługi

3. jeden rzut oka policjanta- hehehe, zapytam tak którego oka?

4. Pytanie zagadka słyszałeś o czymś takim jak "Volume License Product Key" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie!! jesli kupiliscie notebooka z windowsem i ma on naklejona licencje z SN. I jest to np. WIN XP HOME SP2 OEM, to jesli wlozycie do napedu taką płytke, może byc ściagnieta z netu, wzieta z innego komputera, wazne zeby byla taka, to nie ma mowy o tym zeby nie działał SN z licencji!! Jesli wam nie działa to radze zadzwonic do Microsoftu i poinformowac ich o tym lub do producenta lapka! Skoro ktos wam przykleil nalepke windowsa z SN, to powiedzcie mi po co skoro SN nie działa? tak dla jaj?? no chyba by to było troche bez sensu nawet dla firmy ACER! Kupilscie Lapka ma licencje wiec nie ma mowy o nie działaniu SN!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> contradanza

1. Kiedy ten lapciak wychodził z fabryki miał legalne oprogramowanie, ale w międzyczasie do momentu sprzedaży mógł zaliczyć serwis (u Acera to norma - sypia się jak próchno) gdzie zainstalowali mu pierwsze lepsze oprogramowanie.

2. KeyUpdateTool jest to narzędzie które posiada Microsoft i wybrana grupa nielicznych uzytkowników którym jest ono niezbedne. Nie jest to narzędzie ogólnodostępne (co nie znaczy że nie ma tego na necie). Microsoft wogóle nie wspomni o tym oprogramowaniu, tylko zaleci reinstalację z oryginalnej płyty CD. Widac, że nie wiesz wogóle o czym mowa.

3. Dla mnie to 10 sekund. Nie bój się, policyjni informatycy są całkiem łebscy.

4. Lapciaki sprzedawane w salonach dla indywidualnych klientów nie mają Volume License product Key. Numer na spodzie komputera musi się zgadzać z numerem w systemie.

Dla Twojej informacji, pracuję w serwisie całkiem dużej firemki sprzedającej lapciaki to wiem o czym mówie, a czy Ty wiesz o czym Ty mówisz?

-> elliotek

Dobrze mówisz. Ja sie podpisuję pod tym na podstawie praktycznych doświadczeń.

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może gwoli sprostowania, ale mój "problem" dotyczy Toshiby, która jak dotąd sprawuje się b. dobrze i nie zaliczyła wizyty w serwisie. Lapek był kupowany normalnie w salonie oferującym sprzedaż notebooków i akcersorii do nich. Przy mnie system był uruchamiany i wtępnie konfigurowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz, że nie był? Myslisz, że w sklepach komputery sie nie psują? Nikt tego nie wyrzuca jak się zepsuje. Naprawia się to i spowrotem sprzedaje, z tym że nie jest to odnotowane nigdzie bo jest to naprawa przedsprzedażowa.

IMHO fakt, że masz inny numer licencji w windzie na 99% oznacza, że Twój lapciak był w serwisie. A jak jeszcze masz wersję systemu Retail to już mur beton serwis.

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> contradanza

1. Kiedy ten lapciak wychodził z fabryki miał legalne oprogramowanie, ale w międzyczasie do momentu sprzedaży mógł zaliczyć serwis (u Acera to norma - sypia się jak próchno) gdzie zainstalowali mu pierwsze lepsze oprogramowanie.

2. KeyUpdateTool jest to narzędzie które posiada Microsoft i wybrana grupa nielicznych uzytkowników którym jest ono niezbedne. Nie jest to narzędzie ogólnodostępne (co nie znaczy że nie ma tego na necie). Microsoft wogóle nie wspomni o tym oprogramowaniu, tylko zaleci reinstalację z oryginalnej płyty CD. Widac, że nie wiesz wogóle o czym mowa.

3. Dla mnie to 10 sekund. Nie bój się, policyjni informatycy są całkiem łebscy.

4. Lapciaki sprzedawane w salonach dla indywidualnych klientów nie mają Volume License product Key. Numer na spodzie komputera musi się zgadzać z numerem w systemie.

Dla Twojej informacji, pracuję w serwisie całkiem dużej firemki sprzedającej lapciaki to wiem o czym mówie, a czy Ty wiesz o czym Ty mówisz?

1. Wiem o czym mówie chociaż nie pracuje serwisie :lol:

2. Przecież oczywiste jest że numer key'a z recovery cd nie jest numerem z naklejki na lapku (jeśli nie jest to "Volume License product Key" to co??? może tutaj się wypowiesz i powiesz mi jak bardzo sie myle, jaki to jest typ licencji)

3. Program "KeyUpdateTool" to sobie odpuśćmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie sprawdzilem numer mojej Windozy programem RockXP i nijak nie jest to ten numer co mi widnieje na spodzie.

maSTHa212 -> uważaj bo zgodnie z nową teorią względności (Excray), masz nielegalny system w dodatku otrzymałeś go od producenta sprzętu - a POLICJA nie śpi i rzuci w Ciebie swoim okiem (dalej nie wiem którym) i będzie dym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i wszytko jasne! ucinam spekulacje co do legalnosci WINDOWSA i jego licencji! Zadzwonilem do Microsoft Polska i sie dowiedzialem wszytkiego. Czyli, tak jak wczesniej pisalem, kazdy notebook z WIndowsem ma unikalna licencje z unikalnym SN-em. Wiekszosc notebookow moze uzywac innej plyty instalacyjnej, wazne tylko zeby byl to ten sam tym co licencja, czyli jesli licencja jest na XP HOME OEM, plytka instalacyjna musi byc ta sama. Jesli jest ta sama nie powinno byc problemu. ALE producent notebooka mogl, stworzyc plyte RECOVERY DISK, ktora pasuje tylko i wylacznie do danego modelu notebooka, i kod pasuje tylko do tej plyty recovery! I windows ten moze miec przypisane nr seryjne niektorych podzespolow, np. plyty glownej, czy procka, i wtedy nie pasuje SN jesli uzyjemy innej plyty niz ta ktora otrzymalismy z lapkiem! Tak wiec nawet jesli windows przy instalacji recovery disk nie prosi o SN a everest wykryje inny serial to nie ma znaczenia. FVAT, paragon i licencja jest gwarancja oryginalnosci systemu, i jesli rzeczywiscie bedzie to ten ktory zostal dostarczony wszytko jest zgodnie z prawem. I tak jak wyzej pisalem jesli widnows jest przypisany do jakis czesci z lapka niestety nie da rady uzyc innej plyty windowsa, nawet jesli bedzie ona zgodna z licencja!!! I w tym wypadku gdyby komus padl Recovey Disk, i chcialby zainstalowac windowsa z innego nosnika, musi skontaktowac sie z producentem notebooka a nie MICROSOFTEM! W innych przypadkach gdy SN z licencji pasuje a instalujemy z innej plytki niz dostarczonej, nie ma zadnego problemu, i mamy legalnie zainstalowany system! mam nadzieje ze moja wypowiedz da jasny poglad na sprwe legalnosci windowsa. pozdrawiam B)

Edytowane przez elliotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jeszcze Excray powiesz, że każdy CD recovery jest tłoczony osobno ? W mojej Toshibie numer na płytce i naklejce licencyjnej, to dwa różne numery. Też byłem tym faktem mocno zaskoczny, ale jak się okazuje tak mają wszyscy właściciele notków tej firmy i nie uważam że mają 100% piratów. A lapek nie był kupiony w serwisie który sprzedał w całej swej historii kilka sztuk, ale w dużej firmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co ma wspominac o jakims oprogramowaniu jezeli funkcja zmiany klucza jest dostępna w systemie?

http://support.microsoft.com/kb/328874/pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi