Tagasu Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Witam Otóż mam CB RAdio samochodowe, potrzebne zasilanie to 12v. Czy da się puścić w jakiś sposób prąd o takim natężeniu ze zwykłego gniazdka 230V, a może są jakieś przejściówki?? Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Witam Otóż mam CB RAdio samochodowe, potrzebne zasilanie to 12v. Czy da się puścić w jakiś sposób prąd o takim natężeniu ze zwykłego gniazdka 230V, a może są jakieś przejściówki?? Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam +Stary dobry zasilacz komputerowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Taaa, są takie przejściówki i nazywają się zasilacze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 trafo (35zl) diody prostownicze + elektrolit = 6zł suma : 41zl wniosek kup gotowy zasilacz jakis za 50zl codegen 350W czy cos :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 +Stary dobry zasilacz komputerowy :)Polecam zasilatory AT, bo można je mieć za grosze, a mają praktyczny (przynajmniej dla mnie) sposób włączania i wyłączania. Sam tak zrobiłem przy radiu z auta (nie cb). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Witam Otóż mam CB RAdio samochodowe, potrzebne zasilanie to 12v. Czy da się puścić w jakiś sposób prąd o takim natężeniu ze zwykłego gniazdka 230V, a może są jakieś przejściówki?? Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam Jaki prąd co ty wypisujesz :].Boże takie błędy..ahh ta fizyka w szkole. Kup zasilacz...tylko uważaj na siebie! pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Ja mam do takich celów zasilacz od pegazusa. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 trafo (35zl) diody prostownicze + elektrolit = 6zł suma : 41zl nie zapominiaj o stabilizatorach :) bo chyba nie widzialem trafa na 8.5v ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 nie zapominiaj o stabilizatorach :) bo chyba nie widzialem trafa na 8.5v ;) mialo byc 12, 8.5V tez sa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) mialo byc 12, 8.5V tez sa.nie czaisz chyba o co mi chodzi ;) po wyprostowaniu przebiegu ~12V otrzymasz ok 15.5V stalego - za mostkiem prostowniczym :) by otrzymac wartosc 12V nalezaloby zdobyc trafo 230/9.5 ;) co może byc akurat problematyczne ;] Tutaj masz przykładowe rozwiązania tylko należy zwrócić uwage na to jaki prad pobiera radiow zapewno w okolicy 1A wiec trzeba poszukać jakiegos zasilacza w okolicach 1.5A-2A dla 12V ;] http://allegro.pl/search.php?string=zasilacz++12v+ Edytowane 27 Maja 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 nie mówcie mu jak zrobić zasilacz bo chłopaka więcej nie zobaczymy :D.. śjak ktoś nie rozróżnia prądu od napięcia to nie zbuduje zasilacza... Idź do pierwszego sklepu elektronicznego i powiedz że potrzebujesz zasilacz 12V i podaj wydajność prądową jaką pobiera te CB... powinno być gdzieś napisane z tyłu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtisOne Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Ej sory że sie tak może i nawet głupio zapytam ale jestem dopiero po pierwszym roqu w Zespole Szkół Łączności w Krk i wydaje mi sie że podłączenie tego CB Radia przez transforamtor który obniża napięcie do 12V powinno wystarczyć. Jeżeli nie to prosze o krytyke i z góry przepraszam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 nie nie starczy bo trzeba miec napiecie stale a z trafo idzie zmienne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 dokładniej PRZEmienne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pvl Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 a ile A moze potrzebowac taki wzmacniacz http://www.allegro.pl/item111535528_extra_...lka_gratis.html a ile da mi np. zasilacz komputerowy Fortron 250W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 wzmacniacz około 35A.. przynajmniej tak wychodzi na oko licząc :D P=U*I -> I=P/U... P=350W+25%*350= 437,5W (pobór mocy ze źródła), stąd przy 12V I=437.5/12=36,45A.. wiec potrzebujesz mniej więcej tyle na linii 12V poza tym skoro wzmacniacz jest 350W a ty masz zasilacz 250W to chyba z góry widać że brakuje 100W mocy :) Do tego zasilacz rzadko który zapoda Ci tyle mocy ile sugeruje napis... i do tego jest to łączna moc na wszystkich liniach, a z reguły 5V linia jest najmocniejsza... (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 ten wzmacniacz to tez jakies nieteges 350W przy 2omach jest 2x100W przy 4 omach 2x70.. gdzie te 350? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pvl Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 wlasnie. Wzmacniacz ma 1x225 W rms w mostku, wiec 250 moze starczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 (edytowane) do zasilania wzmakow nie stosuje sie zasilaczy impulsowych ze wzgledu na duze znieksztalcenia jakie powoduja przesluchy itd pozatym jeszcze jakos musisz dociazyc pozostale linie ;] Edytowane 22 Czerwca 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 poco? ja kiedys odpalalem swiece zarowa na starym deerze 350W :> az sie kable gorace zrobily. dzialal bez obciazenia dodadkowych lini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zwykły zasilacz 12V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 poco? ja kiedys odpalalem swiece zarowa na starym deerze 350W :> az sie kable gorace zrobily. dzialal bez obciazenia dodadkowych linino wlasnie przez chwile to jest w stanie pracowac na dluzsza mete psu nie wytrzyma ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 dluzej nie testowalem bo wiatrak jakos dziwnie zwolnil :> co do zasilacza. kup sobie trafo np tu www.toroidy.pl (maja spory wybor) i zbuduj sobie zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 a tak w ogóle.. to wzmacniacze samochodowe kupuje się do samochodów a nie do domu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 tez prawda [; ale ludzie mysla ze wzmacniacz za 208 bedzie gralo lepiej niz moja diora ktora jest starsza niz ja [; nie bede zakladal nowego tematu zeby zadac glupie pytanie.. dlaczego oni moc transformatorow oznaczaja w VA? na fizycye mnie uczyli ze V*A=W czyzby bylo inaczej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 oznaczenie dla pradu zmiennego gdzie napiecie i prad niekoniecznie musza byc w fazie ;] dla odroznienia od mocy pradu stalego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość h2opolomatti Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Taaa, są takie przejściówki i nazywają się zasilacze.pO DŁUGIEJ NIE OBECNOŚCI TERAZ ODP. jAK WIDAĆ SA TAKIE 'PRZEJŚCIÓWKI' POMYŚL ZANIM COŚ NAPISZESZ!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 8 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2006 Spokojnie. Nie unoś się tak, wystarczy grzecznie napisać o co Ci chodzi zamiast prowokować awantury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...