Skocz do zawartości
Tagasu

12v Z Gniazdka 230v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam CB RAdio samochodowe, potrzebne zasilanie to 12v. Czy da się puścić w jakiś sposób prąd o takim natężeniu ze zwykłego gniazdka 230V, a może są jakieś przejściówki?? Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomatti

Witam

Otóż mam CB RAdio samochodowe, potrzebne zasilanie to 12v. Czy da się puścić w jakiś sposób prąd o takim natężeniu ze zwykłego gniazdka 230V, a może są jakieś przejściówki?? Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam

+Stary dobry zasilacz komputerowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+Stary dobry zasilacz komputerowy :)

Polecam zasilatory AT, bo można je mieć za grosze, a mają praktyczny (przynajmniej dla mnie) sposób włączania i wyłączania. Sam tak zrobiłem przy radiu z auta (nie cb).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam

Jaki prąd co ty wypisujesz :].Boże takie błędy..ahh ta fizyka w szkole. Kup zasilacz...tylko uważaj na siebie! pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialo byc 12, 8.5V tez sa.

nie czaisz chyba o co mi chodzi ;) po wyprostowaniu przebiegu ~12V otrzymasz ok 15.5V stalego - za mostkiem prostowniczym :) by otrzymac wartosc 12V nalezaloby zdobyc trafo 230/9.5 ;) co może byc akurat problematyczne ;]

Tutaj masz przykładowe rozwiązania tylko należy zwrócić uwage na to jaki prad pobiera radiow zapewno w okolicy 1A wiec trzeba poszukać jakiegos zasilacza w okolicach 1.5A-2A dla 12V ;]

http://allegro.pl/search.php?string=zasilacz++12v+

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówcie mu jak zrobić zasilacz bo chłopaka więcej nie zobaczymy :D.. śjak ktoś nie rozróżnia prądu od napięcia to nie zbuduje zasilacza...

Idź do pierwszego sklepu elektronicznego i powiedz że potrzebujesz zasilacz 12V i podaj wydajność prądową jaką pobiera te CB... powinno być gdzieś napisane z tyłu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej sory że sie tak może i nawet głupio zapytam ale jestem dopiero po pierwszym roqu w Zespole Szkół Łączności w Krk i wydaje mi sie że podłączenie tego CB Radia przez transforamtor który obniża napięcie do 12V powinno wystarczyć. Jeżeli nie to prosze o krytyke i z góry przepraszam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wzmacniacz około 35A.. przynajmniej tak wychodzi na oko licząc :D

P=U*I -> I=P/U... P=350W+25%*350= 437,5W (pobór mocy ze źródła), stąd przy 12V

I=437.5/12=36,45A.. wiec potrzebujesz mniej więcej tyle na linii 12V

poza tym skoro wzmacniacz jest 350W a ty masz zasilacz 250W to chyba z góry widać że brakuje 100W mocy :) Do tego zasilacz rzadko który zapoda Ci tyle mocy ile sugeruje napis... i do tego jest to łączna moc na wszystkich liniach, a z reguły 5V linia jest najmocniejsza... (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do zasilania wzmakow nie stosuje sie zasilaczy impulsowych ze wzgledu na duze znieksztalcenia jakie powoduja przesluchy itd pozatym jeszcze jakos musisz dociazyc pozostale linie ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poco? ja kiedys odpalalem swiece zarowa na starym deerze 350W :> az sie kable gorace zrobily. dzialal bez obciazenia dodadkowych lini

no wlasnie przez chwile to jest w stanie pracowac na dluzsza mete psu nie wytrzyma ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dluzej nie testowalem bo wiatrak jakos dziwnie zwolnil :>

co do zasilacza. kup sobie trafo np tu www.toroidy.pl (maja spory wybor)

i zbuduj sobie zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez prawda [; ale ludzie mysla ze wzmacniacz za 208 bedzie gralo lepiej niz moja diora ktora jest starsza niz ja [;

nie bede zakladal nowego tematu zeby zadac glupie pytanie..

dlaczego oni moc transformatorow oznaczaja w VA? na fizycye mnie uczyli ze V*A=W czyzby bylo inaczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomatti

Taaa, są takie przejściówki i nazywają się zasilacze.

pO DŁUGIEJ NIE OBECNOŚCI TERAZ ODP. jAK WIDAĆ SA TAKIE 'PRZEJŚCIÓWKI' POMYŚL ZANIM COŚ NAPISZESZ!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi