Skocz do zawartości
Lesiu

Wybor Epoxa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Wiem ze o tych plytach jest duzo bo czytalem wczoraj... ale o 4 rano wymieklem i poszlem spac :P zostalo jeszcze duzo ale nie wiem czy jest sens czytac wszystko. Zwroce sie z prosba do znawcow :) Moglibyscie doradzic mi jakas mobo?:P Chce podkrecic proca a na moim ECSie nie mozna zmieniac ani mnoznika, ani napiecia... tylko FSB... Wiem ze AbitNF-7 jest bardzo dobry do tego.... mozliwe ze dla wiekszej czesci najlepszy :) ale dla mnie za drogi :P nie potrzebuje plyty za ~200zl :P nie bede w tego kompa co mam w sigu tyle inwestowac gdyz wyjezdzam, a jak wroce to kupuje nowego a ten idzie do braci.... A Epoxy widzalem ze dobre (nie liczac kondensatorow) i tansze o polowe :P Prosze doradzcie mi ktory model wybrac bo sie lekko pogubilem z tymi "+".. z gory dziekuje :) licze na was :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8rda+ nie posiada wejscia na 12v w odroznieniu do 8rda3+ i o ile sie nie myle to w 8rda+ mozesz dac max 1,85v na proca a na 8rda3+ bodajze juz 2,2v no i w 8rda3+ masz 2xlan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak stabilnosci itd?

na 8rda+ mi sie bardzo dobrze pracowalo a na 8rda3+ nie mialem okazji gdyz przezucilem sie na abita nf7 (mistrzowska plytka). 8rda+ i dobra do sredniogo o/c ze wzgledu na ograniczenie 1,8v na procka ale zawsze troszku mozna sie pobawic nie to co na abicie ale zawsze cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha.... rozmawialem ze sprzedawca Epoxa 8rda+ rev 1.1 i powiedzial mi ze ma do 2.2V...

u mnie napewno bylo 1,85 ale to bez roznicy bo bez dobrego chlodzenia to i tak wiecej niz 1,8 to za duzo bo temperaturki nie podolaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, w BIOSie 8RDA+ można ustawić maks. 2,2V, ale to i tak nierealne w "amatorskich warunkach" chociażby ze względu na zasilanie procka z 5V (mniejsza wydajność prądowa niż na 12V, poza tym w nowszych zasilaczach linia ta jest często słaba). Poza tym pierwsza rewizja 8RDA+ miała jakiś błąd (czy też blokadę), która uniemożliwiała ustwienie napięć wyższych od 1,85V - czytałem na tym kiedyś na tym forum, nie pamiętam jednak gdzie; kolejną wadą były kiepskiej jakości kondensatory oraz brak regulacji napięcia chipsetu (przynajmniej na tej wersji płyty, którą miałem w rękach).

Na twoim miejscu brałbym raczej albo 8RDA3+ lub Solteka FRN2/FRN3/NV400(bez duala).

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok :) mam Athlona 2000+ z 27tyg i chce go troche podusic :P

luk a 1.1 nie pozbyla juz sie problemu kondensatorow?

Edytowane przez Lesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jesli sie pozbyla to jak kolega wspomnial nie pobawisz sie za duzo ze wzgledu na zasilanie proca z lini 5v a nie z 12, jak chcesz go podusic to kup albo abita nf7 (sprzedaz go pozniej i tak za porownywalna cene) albo jakiegos lepszegotanszego solteka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luk a 1.1 nie pozbyla juz sie problemu kondensatorow?

Nie wiem, zapytaj w temacie o tej płycie - może ci odpowiedzą...

solteka? a co one potrafia... bo nie slysalem o nich

To chyba ostatnie 4 lata spędziłeś na biegunie północnym ;) Soltek FRN2 była chyba pierwszą płytą w Polsce, na której (bodajrze) _Vip_ (z tego forum) wycisnął FSB250 (na fabrycznym BIOSie!) - wtedy Abit ani Epox nie był w stanie podskoczyć Soltekowi. Płytka ma zasilanie procka z 12V, regulację napięcia chipsetu i bajerancki, złoty laminat (seria Golden Flame). Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soltek FRN2 jest na pewno lepszy do oc od Epoxa 8RDA+. 8RDA3+ ma wyższe zakresy napięć na cpu (Soltek ma do 1,85V, ale to w praktyce i tak wystarcza). Ja bym brał jednak FRN2, ze względu na przekonanie do firmy :) - stabilna i bezproblemowa platforma (choć niektóre egzemplarze również mają problem z kondenstorami - jednak na płytach z fioletowym laminatem ponoć on nie występuje; z drugiej strony, to z praktycznie z każdą płytą na NF2 są jakieś problemy).

Na twoim miejscu brałbym to, co wyjdzie taniej: albo 8RDA3+ albo FRN2.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mam 8RDA+ 1.1 i to co mogę o niej powiedzieć:

- Napięcie proca chodziło jaknarazie maks na 1.95V i blokady żadnej nie było (BIOS Merlina)

- Dźwięk jest idealny ;) - nieoryginalny SoundStorm

- Musiałałem wymienić kondensatorki - po pewnym czasie zaczęły padać.

- Czujnik temp. proca działa normalnie - nie to co w 8rda3+ non-pro

- Komp podkręca się tak jak w sigu ;)

- Brakuje możliwości zmainy napięcia chipsetu (ale elektronik sobie z tym poradzi).

- Cena - ja kupiłem BOX za 99zł :D (na Allegro) 100% sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8RDA+ 1.1 [vdd, vdimm, high vcore mod] i mobo dziala jak nalezy. Regulacja z biosu jest do 2.2V na CPU ale bez moda bedzie sie wylaczac przy wysokim vcore, bez vdd nie osiagniesz nawet hmm np. 190x12 bo chipset nie wyrobi.

Ogolnie fajna mobo ale trzeba ja dopracowac bo z fabryki jakas gola wychodzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz AN7(jak ja gdzies znajdziesz), ale licz sie z wysoka cena tej plyty, ok. 200zł :-P

Epoxa nie bierz bo to szmelc skladany z czesci ze smietnika. Padly mi 3 sztuki(8rda3+) bez podkrecania poczym wymienilem na Abitka.

EDIT>>

pierwsza aukcja AN7

druga aukcja AN7

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem w pierwszym poscie ze nie potrzebuje za 200zl... ale z tego co widzialem... to druga aukcja poszla za 20,50... a mialo byc 200:P troszke sie spoznilem :(

Padly mi 3 sztuki(8rda3+) bez podkrecania poczym wymienilem na Abitka.

a 8KHA+, miales z tymi stycznosci? Edytowane przez Lesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem w pierwszym poscie ze nie potrzebuje za 200zl... ale z tego co widzialem... to druga aukcja poszla za 20,50... a mialo byc 200:P troszke sie spoznilem :(

Ty myslisz, ze za 20zł ktos by ci taka plyte sprzedal :blink:(za 20zł to chodza plyty na AMD k6) Jak dzisiaj dawalem linka to do konca aukcji bylo 12 dni wiec koles zakonczyl aukcje przed czasem z tylko mu znanego powodu.

a 8KHA+, miales z tymi stycznosci?

Nie mialem i nie chce miec wiecej stycznosci z epoxami.

Przyczaj sie do aukcji bo AN7 to naprawde dobra plytka.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiedizalem ze bylo 12dni :P zobaczylem niedawno... jak juz byla zakonczona... mowisz zebym sie przyczail... ale nie mam zamiaru wykladac 200zl :P szkoda mi na ten sprzet :P chce pokrecic ale nie ma byc to extremalne OC :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

nie wiedizalem ze bylo 12dni :P zobaczylem niedawno... jak juz byla zakonczona... mowisz zebym sie przyczail... ale nie mam zamiaru wykladac 200zl :P szkoda mi na ten sprzet :P chce pokrecic ale nie ma byc to extremalne OC :P

W takim razie,

Płytki:

Epox 8rda+ 1.1

8RDA+ PRO

8RDA3+

8RDA3I

Cena żadnej z płyt nie przekracza 170zł a pierwsza jest za marne ;) 105 zł.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn w styczniu na allegro ktos sprzedawal te plyty(ostatnie nowe sztuki) po 400zł :blink: i kupowali. Pozatym z 3 miechy temu byla aukcja, ktora skonczyla sie na grubo ponad 200zł wiec stad wniskuje, zebys musial uszykowac ok. 200zł albo i wiecej. Ale tak jak mowie przyczaj sie bo moze ci sie uda zalicytowac po jakies atrakcyjnej cenie.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...