Gość rafifeo Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 siemka.! jestem 'szczesliwym' posiadaczem tego shitu: asrock k7vt4a pro. mam maly problem, niektorzy ludzi wyciagaja na tej mobo fsb 200 mhz poprzez zworki :? ja jesli je w taki sposob ustawie to mi plywa nie odpala :? nawet jesli zmniejsze mnoznik na procku, tak ze byl by taktowany 1600 mhz... pozyczylem tez ramy 400, ale tez na takowych nie wstaje :mur: co mam zrobic? :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 A nie ma przypadkiem tematu o tej płycie? :? Może trafiłeś na kiepski egzemplarz płyty - w końcu to KT400A - FSB 200 nie jest gwarantowane; co prawda wielu osobom działa, ale może ty miałeś pecha. Poza tym tani RAM DDR400 może mieć problemy z pracą w trybie DDR400MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Ja mam zwykla wersje tej MOBO i zeby poszla na 400Mhz musze dac wysokie timingi na ramach.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 ok, juz mi sie udalo :lol: nie wiem czemu, ale w zworkach musialem ustawic na 166, a w biosie na 200 :) i dziala :P czy tak moze zostac, czy to jest ryzyko : nie wiem, pci/agp ? ;P a i jeszcze jedno. czemu jak puszczam moje 512 na 200 mhz (standard 166) przy uruchamianiu nic sie nie pokaxuje tylko sa 3 pikniecia takie troche dluzsze i koniec, potem za 5 sek znow 3 pikniecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) ok, juz mi sie udalo :lol: nie wiem czemu, ale w zworkach musialem ustawic na 166, a w biosie na 200 :) i dziala :P czy tak moze zostac, czy to jest ryzyko : nie wiem, pci/agp ? ;P a i jeszcze jedno. czemu jak puszczam moje 512 na 200 mhz (standard 166) przy uruchamianiu nic sie nie pokaxuje tylko sa 3 pikniecia takie troche dluzsze i koniec, potem za 5 sek znow 3 pikniecia. Pamieci masz ustawione synchronicznie z FSB procka? Miałem kiedyś ta mobo, tylko że wersje non-pro, i dzielniki wskakiwały chyba przy ustawieniu FSB zworkami, także całkiem możliwe że masz pci agp 40/80 - czyli wysokie. A to że pamięci 166 nie chciały wstać na 200, to pewnie dlatego że właśnie są 166 i na 200 już nie dawały rady ;) I jaki masz procesor? Edytowane 27 Maja 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 mam axp 2000+ dziwne jest to, ze jesli puszcze proca na 166 to pamieci ida na 200 :/ a jesli puszczam synchro na 200 to sa te beepy aha i pisalem juz ze zworkami mi nie dziala ;] pomoze ktos? =] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 no wlasnie brak blokady agp/pci mocno ogranicza OC, niestety ja tez przez to musialem dac sobie spokoj nio i przez zasilacz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 ale chodzi o to ze w tym asrocku jak sie w biosie da na 200 to sie ustawia dzielnik na 1/6 :mur: bo jesli by tak nie bylo to wnioskuje ze by komp nie wstal :? ale co zrobic z tymi ramami? czy to jest spowodowane, ze proc na 166, ramy na 200 - dziala synchro ramy i proc na 200 - shit :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Z tego co wiem na kt400 nie ma dzielnika 6, najwiekszy jaki jest to 5. Zerknij w Sis Sandra we wlasciwosci plyty tam pisze jaki dzielnik i ile taktow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Sandra nie pokazuje dzielników tylko zgaduje. Ta płyta ma dzielnik 6 bo to to samo co VT6 z kt600,. Z tego co pisali ludzie, ktorzy zdejmowali radiator z chipsetu siedzi na tym 600 zamiast 400a, ale to tez bez róznicy bo 400a i 600 to praktycznie ten sam chipset. U mnie większosc programówalbo pokazuje 400a/600 albo samo 600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 no wlasnie :? wszyscy pisza ze ten chipstet jest taki sam jak 600. ale co zrobic z tymi pamiatkami? czy mozliwe ze cos zle robie? :/ ?? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Wg. producenta ten chipset obsluguje FSB do 166MHz a ramy do 200MHz, tak jest i kropka (wg. producenta). W biosie powinienes miec mozliwosc wlaczenia opcji FLEXIBLE costam, co sprawia, ze ramy zaczynaja chodzic na rowno z FSB. Wtedy sprobuj podkrecic, skoro ramy daja rade 200MHz zrobic, to nie powinny byc tu waskim gardlem. Takwiec wlacz ta opcje i podkrec. Mozliwe, ze chip nie moze wiecej. Swoja droga ktos wie w jaki sposob sie zmieniaja dzielniki na tej plycie? Czy z biosu sie zmieniaja czy tylko jak sie zmieni zworke? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) jesli wlacam ta opce 'flexi cos tam' :P to to nic nie daje. jesli mam ta opcje wlaczone i ustawie fsb na 200, a pamieci na auto to po uruchomieniu windy cpu-z pokazuje ze pamieci chodza na 266 mhz (czyli 133 :? ) ja juz sam nie wiem :? btw dzielniki zmieniaja sie zworka :) 'tzn u mnie da sie zworka do 166 a potem trzeba przez bios, ale tez chyba sie zmieniaja :P 'poproboj :) /// dobra, jutro ide od kumpla pamieci 512 - 200 mhz pozyczyc, - zobaczymy co bedzie ;P Edytowane 27 Maja 2006 przez rafifeo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) mam axp 2000+ dziwne jest to, ze jesli puszcze proca na 166 to pamieci ida na 200 :/ a jesli puszczam synchro na 200 to sa te beepy aha i pisalem juz ze zworkami mi nie dziala ;] pomoze ktos? =] CPU-Z wyświetla ci, że pamięci idą na 200? A i jak podnosisz FSB do 200, to całkiem możliwe, że proc nie wyrabia :) Dodaj mu troche voltów. Mnożnik, podejrzwam, że masz zablokowany? :> Pamietam też, że na mojej mobo coś było pokręcone z tym asynchro. Jak się ustawiło Procka np. na 166 a pamięci na 200, to i tak pamięci szły równo z prockiem, czyli 166. Lub też było odwrotnie. Dokładnie nie pamiętam :P Edytowane 27 Maja 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 eee to chyba zle podejrzewasz :P mnoznik mam odblokowany ;] jak puszczam proca na 200 to daje mu mniznik 9 :? wiec jest 1800mhz. a pamieci nawet te ktore standardowo sa 200 mhz, nie ida z procem na synchro 200 :/ ma ktos jakis pomysl? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) mi się coś wydaje że w niej nie chce się zmienać dzielnik na 1/6 bo u mnie skupaniec też nie chce chodzić. Komp wstaje ale jak obciąże proca to się wykłada btw. podniose napięcie na procu i zaraz zobacze (5% nic nie daje) dzielnik sie nie zmienia, przynajmniej u mnie Edytowane 28 Maja 2006 przez przemekbydgoszcz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 aha to troche glupio :/ dobra, chyba dam se spokoj, bo jeszzce dysk rozpiep**e =[ a to moze byc to ze chipstet sie za mocno grzeje i nie wyrabia? ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 a to moze byc to ze chipstet sie za mocno grzeje i nie wyrabia? ;P To daj mu nawiew i spradź efekty ;) I z tego co pamiętam dzielniki nie wskakują automatyczniie po przekroczeniu jakiegoś progu w biosie, tylko trzeba je ręcznie zmienić zworkami. No ale skoro ci procek nie wstaje na 200 to troche klapa, bo inaczej nie ustaiwsz ... :/ Może podnieś napięcie prockowi o 10% i wtedy ustaw 200 zworkami i spróbuj uruchomić, a nuż zadziała ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 tyle że na tej płycie nie ma mozliwosci ustawenia zworkami FSB na 200 mhz, a szkoda bo u mnie proc wstaje bez podnoszenia napięcia i wykłada się dopiero w 3D (przetaktowane agp i chyba karta nie daje rady, w 2d jest wszystko ok) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 u mnie proc na 200 wstaje i jest spoko :) wszystko ladnie przechodzi, ale jest problem. ten chipstet chyba nie obsluguje synchro na 200 <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 no właśnie niee obsługuje<_< u mnie jak dam proca na 200 to pamiątki się coś sypią :/, ustawiałem i ręcznie i auto przed przetaktowaniem: http://img122.imageshack.us/img122/83/12nz.jpg po http://img122.imageshack.us/img122/9641/37pi2.jpg u mnie też wstaje na 200, tylko że się 3d wysypuje :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 z mojej strony uwazam temat za zamkniety bo widze, ze z tej plyty juz chyba nic nie wysiagne =[ ale swoja droga przydalo by sie jakis taki temat o tej plycie zrobic, bo czesto rozne osoby sie pytaja o rozne rzeczy dotyczace tej plyty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Wita, nie chcialem zakladac nowego tematu wiec sie tu pytam, czy ta płytka obsluguje dyski 250 GB??????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ja mam dysk 200GB na ATA i nie wydaje mi się żeby był problem z większym dyskiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 ...a u mnie płyta nie wstaje nawet przy FSB 166MHz, mimo, że u kumpla, na identycznej płycie, ów procesor (XP2000+ DUT3C) idzie pięknie na 166MHz, stając się tym samym procem 2600+... a u mnie czorny ekran :( Musiałem się wyżalić ;) ps - czy XP2000+ TBred A0 z 38 tygodnia ma odblokowany mnożnik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) ...a u mnie płyta nie wstaje nawet przy FSB 166MHz, mimo, że u kumpla, na identycznej płycie, ów procesor (XP2000+ DUT3C) idzie pięknie na 166MHz, stając się tym samym procem 2600+... a u mnie czorny ekran :( Musiałem się wyżalić ;) ps - czy XP2000+ TBred A0 z 38 tygodnia ma odblokowany mnożnik? Spróbuj mu podnieść napięie o 5%, jak nie pomoże to próbuj o 10%. Niekiedy bywa tak, że na niektórych płytach ten sam procesor, potrzebuje różnych napięć, przy tych samych taktach. Być może kolega ma też lepszy zasilacz i chłodzenie. Ten t-bred teoretycznie powinien mieć odblokowany mnożnik, jeśli jest z roku 2003, to na 99% jest odblokowany. Z tego co pamiętam AMD blokowało mnożniki w prockach z po 39 tyg. 2003 roku, ale ręki uciąć nie dam ;) Edytowane 21 Czerwca 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Napięcie było dane +10% :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...