Skocz do zawartości
Gość rafifeo

Asrock K7vt4a Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rafifeo

siemka.!

jestem 'szczesliwym' posiadaczem tego shitu: asrock k7vt4a pro.

mam maly problem, niektorzy ludzi wyciagaja na tej mobo fsb 200 mhz poprzez zworki :?

ja jesli je w taki sposob ustawie to mi plywa nie odpala :?

nawet jesli zmniejsze mnoznik na procku, tak ze byl by taktowany 1600 mhz... pozyczylem tez ramy 400, ale tez na takowych nie wstaje :mur:

co mam zrobic? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma przypadkiem tematu o tej płycie? :?

Może trafiłeś na kiepski egzemplarz płyty - w końcu to KT400A - FSB 200 nie jest gwarantowane; co prawda wielu osobom działa, ale może ty miałeś pecha.

Poza tym tani RAM DDR400 może mieć problemy z pracą w trybie DDR400MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

ok, juz mi sie udalo :lol:

nie wiem czemu, ale w zworkach musialem ustawic na 166, a w biosie na 200 :) i dziala :P

czy tak moze zostac, czy to jest ryzyko : nie wiem, pci/agp ? ;P

a i jeszcze jedno. czemu jak puszczam moje 512 na 200 mhz (standard 166) przy uruchamianiu nic sie nie pokaxuje tylko sa 3 pikniecia takie troche dluzsze i koniec, potem za 5 sek znow 3 pikniecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, juz mi sie udalo :lol:

nie wiem czemu, ale w zworkach musialem ustawic na 166, a w biosie na 200 :) i dziala :P

czy tak moze zostac, czy to jest ryzyko : nie wiem, pci/agp ? ;P

a i jeszcze jedno. czemu jak puszczam moje 512 na 200 mhz (standard 166) przy uruchamianiu nic sie nie pokaxuje tylko sa 3 pikniecia takie troche dluzsze i koniec, potem za 5 sek znow 3 pikniecia.

Pamieci masz ustawione synchronicznie z FSB procka? Miałem kiedyś ta mobo, tylko że wersje non-pro, i dzielniki wskakiwały chyba przy ustawieniu FSB zworkami, także całkiem możliwe że masz pci agp 40/80 - czyli wysokie. A to że pamięci 166 nie chciały wstać na 200, to pewnie dlatego że właśnie są 166 i na 200 już nie dawały rady ;) I jaki masz procesor?

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

mam axp 2000+

dziwne jest to, ze jesli puszcze proca na 166 to pamieci ida na 200 :/

a jesli puszczam synchro na 200 to sa te beepy

aha i pisalem juz ze zworkami mi nie dziala ;]

pomoze ktos? =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

ale chodzi o to ze w tym asrocku jak sie w biosie da na 200 to sie ustawia dzielnik na 1/6 :mur:

bo jesli by tak nie bylo to wnioskuje ze by komp nie wstal :?

ale co zrobic z tymi ramami?

czy to jest spowodowane, ze proc na 166, ramy na 200 - dziala

synchro ramy i proc na 200 - shit :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sandra nie pokazuje dzielników tylko zgaduje.

Ta płyta ma dzielnik 6 bo to to samo co VT6 z kt600,. Z tego co pisali ludzie, ktorzy zdejmowali radiator z chipsetu siedzi na tym 600 zamiast 400a, ale to tez bez róznicy bo 400a i 600 to praktycznie ten sam chipset.

U mnie większosc programówalbo pokazuje 400a/600 albo samo 600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

no wlasnie :? wszyscy pisza ze ten chipstet jest taki sam jak 600.

ale co zrobic z tymi pamiatkami? czy mozliwe ze cos zle robie? :/

?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. producenta ten chipset obsluguje FSB do 166MHz a ramy do 200MHz, tak jest i kropka (wg. producenta). W biosie powinienes miec mozliwosc wlaczenia opcji FLEXIBLE costam, co sprawia, ze ramy zaczynaja chodzic na rowno z FSB. Wtedy sprobuj podkrecic, skoro ramy daja rade 200MHz zrobic, to nie powinny byc tu waskim gardlem. Takwiec wlacz ta opcje i podkrec. Mozliwe, ze chip nie moze wiecej.

Swoja droga ktos wie w jaki sposob sie zmieniaja dzielniki na tej plycie? Czy z biosu sie zmieniaja czy tylko jak sie zmieni zworke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

jesli wlacam ta opce 'flexi cos tam' :P to to nic nie daje.

jesli mam ta opcje wlaczone i ustawie fsb na 200, a pamieci na auto to po uruchomieniu windy cpu-z pokazuje ze pamieci chodza na 266 mhz (czyli 133 :? )

ja juz sam nie wiem :?

btw dzielniki zmieniaja sie zworka :)

'tzn u mnie da sie zworka do 166 a potem trzeba przez bios, ale tez chyba sie zmieniaja :P 'poproboj :)

/// dobra, jutro ide od kumpla pamieci 512 - 200 mhz pozyczyc, - zobaczymy co bedzie ;P

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam axp 2000+

dziwne jest to, ze jesli puszcze proca na 166 to pamieci ida na 200 :/

a jesli puszczam synchro na 200 to sa te beepy

aha i pisalem juz ze zworkami mi nie dziala ;]

pomoze ktos? =]

CPU-Z wyświetla ci, że pamięci idą na 200? A i jak podnosisz FSB do 200, to całkiem możliwe, że proc nie wyrabia :) Dodaj mu troche voltów. Mnożnik, podejrzwam, że masz zablokowany? :>

Pamietam też, że na mojej mobo coś było pokręcone z tym asynchro. Jak się ustawiło Procka np. na 166 a pamięci na 200, to i tak pamięci szły równo z prockiem, czyli 166. Lub też było odwrotnie. Dokładnie nie pamiętam :P

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

eee to chyba zle podejrzewasz :P

mnoznik mam odblokowany ;]

jak puszczam proca na 200 to daje mu mniznik 9 :?

wiec jest 1800mhz.

a pamieci nawet te ktore standardowo sa 200 mhz, nie ida z procem na synchro 200 :/

ma ktos jakis pomysl?

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się coś wydaje że w niej nie chce się zmienać dzielnik na 1/6 bo u mnie skupaniec też nie chce chodzić. Komp wstaje ale jak obciąże proca to się wykłada

btw. podniose napięcie na procu i zaraz zobacze (5% nic nie daje)

dzielnik sie nie zmienia, przynajmniej u mnie

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

aha to troche glupio :/

dobra, chyba dam se spokoj, bo jeszzce dysk rozpiep**e =[

a to moze byc to ze chipstet sie za mocno grzeje i nie wyrabia? ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to moze byc to ze chipstet sie za mocno grzeje i nie wyrabia? ;P

To daj mu nawiew i spradź efekty ;) I z tego co pamiętam dzielniki nie wskakują automatyczniie po przekroczeniu jakiegoś progu w biosie, tylko trzeba je ręcznie zmienić zworkami. No ale skoro ci procek nie wstaje na 200 to troche klapa, bo inaczej nie ustaiwsz ... :/ Może podnieś napięcie prockowi o 10% i wtedy ustaw 200 zworkami i spróbuj uruchomić, a nuż zadziała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle że na tej płycie nie ma mozliwosci ustawenia zworkami FSB na 200 mhz, a szkoda bo u mnie proc wstaje bez podnoszenia napięcia i wykłada się dopiero w 3D (przetaktowane agp i chyba karta nie daje rady, w 2d jest wszystko ok)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

u mnie proc na 200 wstaje i jest spoko :) wszystko ladnie przechodzi, ale jest problem. ten chipstet chyba nie obsluguje synchro na 200 <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie niee obsługuje<_<

u mnie jak dam proca na 200 to pamiątki się coś sypią :/, ustawiałem i ręcznie i auto

przed przetaktowaniem: http://img122.imageshack.us/img122/83/12nz.jpg

po http://img122.imageshack.us/img122/9641/37pi2.jpg

u mnie też wstaje na 200, tylko że się 3d wysypuje :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

z mojej strony uwazam temat za zamkniety bo widze, ze z tej plyty juz chyba nic nie wysiagne =[

ale swoja droga przydalo by sie jakis taki temat o tej plycie zrobic, bo czesto rozne osoby sie pytaja o rozne rzeczy dotyczace tej plyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a u mnie płyta nie wstaje nawet przy FSB 166MHz, mimo, że u kumpla, na identycznej płycie, ów procesor (XP2000+ DUT3C) idzie pięknie na 166MHz, stając się tym samym procem 2600+... a u mnie czorny ekran :(

Musiałem się wyżalić ;)

ps - czy XP2000+ TBred A0 z 38 tygodnia ma odblokowany mnożnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a u mnie płyta nie wstaje nawet przy FSB 166MHz, mimo, że u kumpla, na identycznej płycie, ów procesor (XP2000+ DUT3C) idzie pięknie na 166MHz, stając się tym samym procem 2600+... a u mnie czorny ekran :(

Musiałem się wyżalić ;)

ps - czy XP2000+ TBred A0 z 38 tygodnia ma odblokowany mnożnik?

Spróbuj mu podnieść napięie o 5%, jak nie pomoże to próbuj o 10%. Niekiedy bywa tak, że na niektórych płytach ten sam procesor, potrzebuje różnych napięć, przy tych samych taktach. Być może kolega ma też lepszy zasilacz i chłodzenie.

Ten t-bred teoretycznie powinien mieć odblokowany mnożnik, jeśli jest z roku 2003, to na 99% jest odblokowany. Z tego co pamiętam AMD blokowało mnożniki w prockach z po 39 tyg. 2003 roku, ale ręki uciąć nie dam ;)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...