maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Jak w tytule. Zamienilem dysk Hitachi K120 100GB na Seagate Momentus 5400.3 80GB i lapek sie nie wlacza. Nie reaguje na przycisk power, tak jakby w ogole nie byla zadnego zrodla zasilania. Po powrocie do dysku Hitachi wszystko dziala jak nalezy. O co moze chodzic?! Oba dyski sa na ATA, identyczne konektory, myslalem ze moze Momentus to SATA ale na pewno nie, sprawdzilem specjalnie bo juz paranoje zaczalem lapac. Ktokolwiek? Plomb gwarancyjnych nie bylo takze po prostu w poniedzialek pojde z tym do serwisu ale z ciekawosci chce wiedziec o co kaman. Czy to moze byc po prostu walniety dysk czy to na bank cos z laptopem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 a możesz jakoś sprawdzić ten nowy? na szufladzie? albo na innym lapku? wygląda że dysk coś nie teges. ale żeby od razu nie wstał laptop?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 No wlasnie nie bardzo mam jak sprawdzic, w tym problem. Ale dziwi mnie ze w ogole nie wstaje, moglby sie przynajmniej wlaczyc i krzyknac ze jakis error. A tu nic. :( PS. Voy dzieki za glos ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 maSTHa212 napisał(a): No wlasnie nie bardzo mam jak sprawdzic, w tym problem. Ale dziwi mnie ze w ogole nie wstaje, moglby sie przynajmniej wlaczyc i krzyknac ze jakis error. A tu nic. :( PS. Voy dzieki za glos ;) Orika zaczarowala wszystkie asusy.. a dobrze jumperek jest?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Jumperka brak i bez niego jest wlasnie ustawiony na master. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 no to faktycznie kupa. żeby chociaż odpalił to można dotknąć i posłuchać czy w ogóle jest zasilanie i czy ruszył i umarł :-| jak jesteś zeschizowany to poszukaj kolegi z notebookiem i wal się podpiąć. nie pod kolegę B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Poteoretyzuje teraz troche ;) Sprawdz czy Lapek wstanie bez żadnego dysku ? Wygląda na walnięty dysk, tylko pierwszy raz słysze o tym żeby wogóle się nie odpalił Lapek ?!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) contradanza napisał(a): Poteoretyzuje teraz troche ;) Sprawdz czy Lapek wstanie bez żadnego dysku ? Wygląda na walnięty dysk, tylko pierwszy raz słysze o tym żeby wogóle się nie odpalił Lapek ?!? asus wprowadził nowy system zabezpieczający przed jakimkolwiek uszkodzeniem notebooka przy wymianie pamięci lub dysku. można założyć i patrzeć jak nie działa :) P.S. BTW mastha... za czym ja w ogóle głosowałem???? bo nie chciało mi się czytać i wnikać... :D Edytowane 27 Maja 2006 przez VoyTECH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 VoyTECH napisał(a): asus wprowadził nowy system zabezpieczający przed jakimkolwiek uszkodzeniem notebooka przy wymianie pamięci lub dysku. Nie o tym myślałem, ale może problem z tym że jest na jednej taśmie z DVD to bym sprawdził jako następne odpinając DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) A moze wloz tego segate zamiast DVD do media-baya? Edytowane 27 Maja 2006 przez verin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 VoyTECH napisał(a): asus wprowadził nowy system zabezpieczający przed jakimkolwiek uszkodzeniem notebooka przy wymianie pamięci lub dysku. można założyć i patrzeć jak nie działa :) P.S. BTW mastha... za czym ja w ogóle głosowałem???? bo nie chciało mi się czytać i wnikać... :D Powaznie mowisz z tym Asusem czy taka wkreta? Na czym to polega?? A glosowales bo tam maja taki bajer ze co miesiac wybieraja forumowego MVP no i w tym miesiacu sie zalapalem na nominacje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 e, no pewno że wkręta. :D contradanza dobre pytanie zadał. czy bez dysku odpala? bo jak tak to się buja coś z dyskiem. może dysk też jest ok, tylko coś nie współgra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 No dobra to zaraz zobacze czy bez dysku wstanie. Bede za moment. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mouseman Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Wylacz wszystkie zabezpieczenia w biosie- usunac hasla itp moze dysk działa jak kluczyk do stacyjki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Dobra sprawdzilem, bez dysku wstal bez problemu. Czyli teraz kwestia : czy dysk byl walniety od nowosci czy po prostu konkretny model laptopa gryzie sie z dyskiem? Nie wiem szczerze mowiac co o tym myslec. W BIOSie zadnych hasel i innych blokad nie bylo, ja sam tez nie zakladalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 no to trzeba żebyś jeszcze sprawdził na innym laptopie, ew. szufladzie czy dysk odpala. jak tak, to masz pecha. jak nie - też masz pecha bo dysk padnięty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Wolalbym zeby to dysk byl dead, bo z tym 4200 to moje nerwy dlugo nie wytrzymaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 VoyTECH napisał(a): no to trzeba żebyś jeszcze sprawdził na innym laptopie, ew. szufladzie czy dysk odpala. jak tak, to masz pecha. jak nie - też masz pecha bo dysk padnięty :) Na biednego nie trafiło - to był żarcik ;) A co z odłączeniem DVD i starcie tylko z dyskiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 contradanza napisał(a): A co z odłączeniem DVD i starcie tylko z dyskiem ?A co to ma za znaczenie jesli DVD wypne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 maSTHa212 napisał(a): A co to ma za znaczenie jesli DVD wypne? kilka postów wcześniej pytałem czy są na jednej taśmie ? i jest to następna opcja którą bym sprawdził Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Czy na jednej to nie mam pojecia, sprawdze to ale jestem pewien ze bedzie podobnie, z Hitachi wstanie z Seagatem nie. A jeszcze takie pytanie bo moze ja czaruje i generalnie tworze jakies farmazony : P-ATA i Ultra ATA to to samo nie?? Roznica jest dopiero miedzy SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 maSTHa212 napisał(a): Czy na jednej to nie mam pojecia, sprawdze to ale jestem pewien ze bedzie podobnie, z Hitachi wstanie z Seagatem nie. A jeszcze takie pytanie bo moze ja czaruje i generalnie tworze jakies farmazony : P-ATA i Ultra ATA to to samo nie?? Roznica jest dopiero miedzy SATA. http://www.dyski.wirt.pl/inter1.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) P-ATA to paralell ata, S-ATA to serial, Ultra ata to po prostu jedna z generacji rownoleglego Edytowane 27 Maja 2006 przez verin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 No wlasnie o to mi chodzilo, czyli nie ma bata ze to nie ma prawa dzialac. Hmm, wkurza mnie ta niewiedza <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Sprawdz co sie stanie jak wsadzisz drugi dysk w ta przystawke do mulitbaya , ewentualnie stary dysk tez sprawdz na tej przystawce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Nie sprawdze, nie mam przejsciowki. Z miejsca moge w ta kolyske chyba wsadzic tylko baterie bo widze wewn jakis slot nie od DVD ale tez na bank nie od dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meehoo Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 A wspominałeś coś że to dysk o zapisie prostopadłym - może tu pies pogrzebany? (chociaż nie wiem jaki :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 No niby tak jest ale to chyba nie powinno powodowac ze laptop W OGOLE nie chce sie wlaczyc. Wyprobowalem wszyskich znanych sposobow, teraz nawet wsadzilem plytke z WinXP do drive, wylaczylem i zamienilem dyski. Nadal to samo : po prostu z tym Seagatem ma jakis zonk i nie chce za cholere sie nawet wlaczyc. Poddaje sie :( w poniedzialek zaniose to do serwisu niech oni sie z tym uzeraja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Przynajmniej zweryfikujesz jak w serwisie asusa beda postrzegali Twoja gwarancje miedzynarodowa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Nie ide z tym do Oriki, babka mi odpisala ze moge zmienic we wlasnym zakresie tyle ze nie bede mial potem gwarancji na te podzespoly u nich tylko u sprzedawcy tych konkretnych czesci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...