Skocz do zawartości
studenc1k

200 Płytek + Zimna Katoda = Lampka

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie powiem, że zainspirowało mnie to --> http://www.cwr.pl/index.php?area=1&p=news&newsid=852

Postanowiłem więc samodzielnie coś takiego stworzyć. Wśród znajomych rozesłałem wieści, że potrzebuje płytek cd :) Sam troche ich miałem, niepotrzebnych, zalegających półki. Za 40zł nabyłem 2 zimne katody Sunbeama 300mm. Zakup jednej to wydatek 36zł, więc wolałem dopłacić AŻ 4 zł i mieć dwie, tak na wszelki wypadek. ;)

Z płyty paździerzowej + wyrzynarka powstały dół i góra, potem tylko jeszcze w środku wydłubać miejsce na inwerter, pare dziurek na kable, śruby i gotowe.

Wiadomo, że katoda zasilana jest przy pomocy zasilacza komputerowego. Ja chciałem natomiast, aby była zasilana normalnie z gniazdka, więc kupiłem zasilacz sieciowy o regulowanym napięciu. Troche lutowania i po sprawie.

Pierwsza katoda wytrzymała 3 dni :) Okazało się (a ja wcześniej nie sprawdziłem), że zasilacz dawał za duże napięcie. Ustawiony był na 12V, a miernik wskazywał ok 20V :blink:, co spowodowało przegrzanie się katody na końcówkach, w efekcie czego już nie świeciła tak mocno. Ustawiłem na 7,5V, na wyjściu jest 12V ;) i dodałem jeszcze regulator napięcia. Jak widać na zdjęciach brakuje mi ok. 10 płytek.

Poniżej fotki:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

uptade:

Kolor niebieski mi się znudził, więc postanowiłem zmienić. :) Tak naprawdę, to zbyt raził mnie po oczach w nocy.

Żółty jest bardziej stonowany i teraz jest ok. :)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Edytowane przez studenc1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać, że całkiem fajna rzecz. Daje nawet takie stonowane światło, jak w sam raz do komputera. Nieźle, nieźle. Super pomysł i niezłe wykonanie. Nawet bardziej mi się podoba niż model, który przedstawiłeś w linku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Ja też jestem zadowolony :) Wstawiłem nowe fotki o lepszej jakości.

Na początku chciałem kupić zółtą katode (lampka oprócz nietypowego wyglądu pełniła by również bardziej praktyczną funkcje), ale nie było, może to i lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółta pewnie swieciła by tak samo, niebieska daje przynajmniej nietypowy efekt. Na początku, jak było 20V, to pierwsza katoda bardzo mocno świeciła, w nocy dawało po oczach :) Teraz jest juz ok.

W planach mam zrobienie jeszcze jednej lampki, tylko mniejszej z wykorzystaniem krótszej katody i cd mini. Problem w tym, że ciężko zdobyć taką ilośc tych płytek :/ Chyba, że na allegro kupie, ale to dodatkowy wydatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad miales spod "lampy" ?

odpowiedz w pierwszym poscie :)

Z płyty paździerzowej + wyrzynarka powstały dół i góra, potem tylko jeszcze w środku wydłubać miejsce na inwerter, pare dziurek na kable, śruby i gotowe.

btw podoba mi się. możena by rzecz, że nie zbyt dużym nakładem pracy ciekawy efekt. no i satysfakcja, że samemu zrobiło się taki bajer :)

pozdrawiam

mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, wczoraj robilem porzadki i znalazlem niebieska katode ktora juz dawno zgubilem, a teraz juz mi nie jest potrzebna.

Skad miales spod "lampy" ?

Spód jest zrobiony z trzech "warstw" płyty paździerzowej. Pierwsza od dołu jest nietknięta, w drugiej wyfrezowałem miejsce, aby zmieścił się tam inwerter. W trzeciej na środku wywierciłem otwór, a potem lekko go wyfrezowałem na kształt kwadratu, aby pasował na dolną końcówke katody. Górny koniec katody trzeba przyszlifować, żeby można było płytki przełożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi