Skocz do zawartości
bartwaw

Jak zabezpieczyć kompa przed brakiem przepływu cieczy w WC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o jakis układzik zabezpieczający kompa przed brakiem przepływu wody w WC.

Jeśłi z jakiś przyczyn on zaniknie powinno odciąć zasilanie od kompa.

Prosze o konkretne rozwiązania.

Za pomoc z góry dziekuje.

----------------------------------------------------------------------------

Gigabyte 7-VAX, AMD XP 1700+@2000+ AC, GeForce 2MX, 256 DDR 333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( Niby gigabyte taka porządna firma a tu nie da sie znienić ustawień w biosie co do ustawień teperaturki przy której wyłacz kompa. :(

GA 7_vax ma niestety ustawionąna stałe temp. wyłączenia kompa, i jak na mój gust to ta temp. juz jaet niebezpieczna dla proca (100 C).

Gigabyte 7-VAX, AMD XP 1700+@2000+ AC, GeForce 2MX, 256 DDR 333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie to też jest pomył.

Ale moze zaistnieć taka sytuacja, żeby program zamknąl system musi najpierw zamknąć działające aplikacje, a nawet w XP to może potrwać parenaście sekund, co moze sie okazać stanowczo za puźno (a jak mnie nie bedzie w domu to już kompletna awaria :( ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze macie jakieś pomysły na ustrojstwa montowane w układ WC ?

Generlanie potrzebny jest jakis czujnik przeplywu/ew. pracy pompy, ktory dalej przekaznikiem odlaczalby napiecie od zasilacza albo chociaz samej plyty. Teraz

:arrow: Mozna kupic/zrobic czujnik przeplywu, ktory przy jego braku odcinalby po prostu napiecie od zasilacza (przekaznikiem)

:arrow: Mozna kupic kontaktron (zwiera i rozwiera w zaleznosci od obecnosci pola magnetycznego), zawinac przewod od pompki dookola (jak wiemy z fizyki, jesli przez przewod plynie prad, to wytwarza sie pole magnetyczne). Pompka padla = odciecie napiecia. Stymze ten sposob nie wyklucza urwania sie weza, zagiecia sie weze itd, zalatwia tylko sytuacje awarii pompki :(

:arrow: No i to co zwykle, MBM + SHDN (force shutdown), stymze nie ufalbym temu jeszcze bardziej, niz rozwiazaniom na plytach :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co komu takie bajery - ja mam tualatina i juz chodzil na okolo 100*C i przezyl - chodzi dalej  :P :D

Moj Tbird chodzil na 105C i dalej dycha :P

Problem w tym, ze jesli cos takiego stanie to nie sadze, zeby weze przetrwaly temp 100C, a wowczas jesli sie stopia na koncowkach, odczepia i odegna, to zaleja kawal komputera. To jest dosc spory problem, pomijajac padanie procow, plyt i rozlutowywanie sie blokow :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, procek może przeżyć powyżej 100 C.

A powiedzcie, ja zamierzam zrobić WC ale z pompką zatapialaną, a w takim przypadku, jak mi sie wydaje, po odłączeniu zasilania pompki (patrz AWARIA) woda spłynie z bloku wodnego (jak już wspomnialem to tylko moje skromne przypuszczenia) albo jak powstanie rozszczelnienie które to nie spowoduje rozlania sie cieczy bezposrednio na elektronike. W takim przypadku bloczek nie zapowietrzy sie a wtedy PC Alert lub coś w tym rodzaju nie pomoże (a XP'eki grzeją sie jak ta lala) -> nawet zabezpieczenia w biosie mogą nie pomóc.

Ale ze mnie pesymista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem juz nad kontaktronem i zrobieniem wlasnego miernika np. z pleksy, ale najpierw trzeba by ladnie wszystko policzyc zeby byla odpowiednia ilosc obrotow (wielkosc zbiorniczka i ile wody wejdzie miedzy 2 lopatki). ale chyba niestety dlugo jeszcze nie bede mial czasu czegos takiego zrobic ;[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym pomyśle ?

przed chwilą poszedłem do kibelka, i przy spuszczaniu wody dostałem olśnienia, przecierz to można zrobić w podobny sposób.

o w pupe, ale jak tutaj wstawić obrazek, zrobiłem schemat pogladowy ale go to nie zaprezentuje bo nie wiem jak.

generalnie chodzi o to ze u dołu unieszczamy jeden odplyw o srednicy nieumozliwiajacej odporwadzenie calosci cieczy która napływa, a na bocznej sciance umieszczamy drugi odpływ umiemozliwaijacy przepelnienie sie zbiornika. W srodku umieszczamy pływak który to po osiągnieciu pewnwgo poziomu załacza mikroprzełacznik. w przypadku jak woda przestanie plynąć prze układ poziom wody zaczyna sie obniżać i nastepuje odciecie zasilania kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie chodzi o to ze u dołu unieszczamy jeden odplyw o srednicy nieumozliwiajacej odporwadzenie calosci cieczy która napływa, a na bocznej sciance umieszczamy drugi odpływ umiemozliwaijacy przepelnienie sie zbiornika. W srodku umieszczamy pływak który to po osiągnieciu pewnwgo poziomu załacza mikroprzełacznik. w przypadku jak woda przestanie plynąć prze układ poziom wody zaczyna sie obniżać i nastepuje odciecie zasilania kompa.

Rozumiem, ze plywak bylby uniesiony tylko podczas pracy pompki, w zwiazku z tym od razu powstaja 2 problemy:

:arrow: pompka musialaby byc na listwie zasilajacej razem z kompem, a w zwiazku z tym pomysl z przekaznikiem wlaczajacym pompe odpada

:arrow: uklad musialby byc otwarty i nie hermetyczny, bo inaczej poziom wody bylby staly bez wzgledu na wlaczenie/wylaczenie pompki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: pompka musialaby byc na listwie zasilajacej razem z kompem, a w zwiazku z tym pomysl z przekaznikiem wlaczajacym pompe odpada

:arrow: uklad musialby byc otwarty i nie hermetyczny, bo inaczej poziom wody bylby staly bez wzgledu na wlaczenie/wylaczenie pompki

1: nie pompe tylko kompa, pompa mnie nie interesuje w tym wypadku, a niech sie pali.

2: dokładnie. A idzie uzyskać układ idealnie hermatyczny z zatapilną pompką ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1: nie pompe tylko kompa, pompa mnie nie interesuje w tym wypadku, a niech sie pali.

2: dokładnie. A idzie uzyskać układ idealnie hermatyczny z zatapilną pompką ?

1. Nie w tym rzecz, w momencie kiedy zastosujesz ten plywak nie bedziesz mogl zastosowac przekaznika, ktory by wlaczal pompe rowno z kompem. Bedziesz musial wlaczac ja odrobine wczesniej, zeby plywak sie uniosl, dopiero potem komp.

2. Idzie uzyskac, tylko problem w utrzymaniu go hermetycznym przy duzym cisnieniu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie w tym rzecz, w momencie kiedy zastosujesz ten plywak nie bedziesz mogl zastosowac przekaznika, ktory by wlaczal pompe rowno z kompem. Bedziesz musial wlaczac ja odrobine wczesniej, zeby plywak sie uniosl, dopiero potem komp. 

2. Idzie uzyskac, tylko problem w utrzymaniu go hermetycznym przy duzym cisnieniu :wink:

1. To masz racje, ale to mi nie przeszkadza.

2. A uzyskam hermetyczność na pompce 600l/h ?

Ale jak podoba sie pomysł, w miare prosty i skuteczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. To masz racje, ale to mi nie przeszkadza.

2. A uzyskam hermetyczność na pompce 600l/h ?

Ale jak podoba sie pomysł, w miare prosty i skuteczny.

Ja uzyskalem (musialem niejako, zbiornik byl podwieszony pod zasilacz i przykrecony don srubami - wszystko w midi wepchnalem), wiec nie wiem czemu tobie mialoby sie nie udac :wink:

Pomysl raczej dobry, tzn jesli rozpatrywac go w kategorii skutecznosci i prostoty, idealnym rozwiazaniem na problemy z pompa moze nie jest, ale powinno zdac egzamin. Tylko, ze warunek to uklad niehermetyczny, inaczej slup wody ci nie opadnie... choc mozna by pokombinowac czy aby na pewno, ale to jutro, dzisiaj juz padam :(

UPDATE:

dobra, chyba daloby rade zrobic hermetyczny uklad, w ktorym woda mimo wszystko by opadala po wylaczeniu pompki... ale pomysle nad tym dokladniej jutro i moze rzuce jakis obrazek :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesliby umieścic to na poziomie pompki (prawie) tak aby woda nie opadała do końca, a wlot wody muisiałby znajdować sie tak aby woda po opadnieciu ( niecalkowitym) znajdowałą sie powyżej tego wlotu. Jak mi sie aydaje woda nie powinna splynąc z układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy się moim zdaniem zabezpieczenie w mobo starczy bo woda ma olbrzymią pojemność cieplną... a jakby miała zacząć wrzeć (100 st) to juz wogóle.... 100W raczej nie ogrzeje 1 L wody do wrzenia bo ciepło zdąży sie rozproszyc na boki... jak pompka stanie to zaczyna działać konwekcja - problem polega na tym co zrobić gdy woda zniknie (np pęknie wąż)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź jest prosta : jak pęknie wąż to żadne zabezpieczenie wyłączające kompa nie zapobienie jego zniszczeniu z powodu zalania więc tak czy tak sam się wyłączy zanim osiągnie 100C :-)

No nie zawsze musi sie spalić komp a powodu zalania.

Bo tak na przykład jesli układ sie rozszczelni gdzies na dole budy to nie musi to oznaczać zalania elektroniki.

A jesli trzymasz cos na dole budy to calkiem inna sprawa :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi