Skocz do zawartości
Gość lukasz166

Msi 848p Neo2-v

Rekomendowane odpowiedzi

@fredus jakbyś dał 3200 na dzielniku 5:4 to one bedą chulać jako DDR333 ( 166,75), jak im dasz 3:2 to bedziesz miał 199,5 czyli DDR400 icon_biggrin3.gif ... generalnie ... te pamiątki co masz powinno się udać przekręcić nieco bo już samo ustawienie ich na 3:2 powinno ci dać przyspieszenie pamiątek na DDR 333 a może i więcej ... tak mi się wydaje skoro ogólnie możliwym jest przetaktowywanie pamięci to nie widze problemu.. pytanie kiedy zastrajkują i kiedy rzuca błędem icon_biggrin3.gif moje robią DDR 500 na timingach 2,5-4-4-8 1T ... może niewiele ale dla mnie ok icon_biggrin3.gif bo bez błedów.

Dzięki mniej więcej o taką odpowiedź mi chodziło :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno pytanko do PC speakera, jak procka mam P4 2533 mhz (19x133) na magistrali 533mhz i jak wrzuce im pamiatki DDR 400 mhz to będą miec równe 200mhz czy 1x0?? Bo szłyszałem że DDR 400 mhz uruchamiają sie na 160 czy 180 mhz :? jakos tak, możesz to jakoś wytłumaczyć??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukasz166

No to zależy od płyty głównej, bo np, u mnie jak mam FSB procesors 533 MHz (19x133) mam pamięci na 166 MHz zamiast na 200 MHz. A tryb 200 MHz włącza się dopiero przy procesorach 800 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie szukajcie dziury w całym .... zalezy jakie mobo ma dzielniki i tyle :D ... ot ciekawostka taka : na asrocku przy fsb 133 pamiątki działału na DDR 200 czyli dzielnik 3:2 do tego dochodziły dzielniki 5:4 i jeszcze jeden ale nie pamietam jak wychodził bo nie uzywałem za bardzo :P generalnie : na MSI tej co mam w sigu to mam trzy opcje 266, 333 lub auto i teraz ... 266 to 1:1 333 to 5:4 (1,25) oraz auto które dobiera jak chce ... ale : jak dam fsb 200 przy 266 dla mem lub 333 dla mem to dzieją się cuda wianki .... czasami na wspomnianym 1:1 na fsb 2000 komp nie wstaje i koniec a na 5:4 jak najbardziej co daje na memy 500 MHz w DDR'ach :P i czym to tłumaczyć ?? fochliwością memek ?? generalnie z tego co można wyczytać ze stronki MSI na temat mojego chipa to to że działa on na QPB 800 ale w opcji OC ... jeśli wierzyć że 848 to zubozony o dual channel 865 to bedzie podobnie :P czyli memki zmusisz do pracy na DDR 400 tylko przez oc proca który ma nominał fsb 133 :P ... pozdrawiam i życzę powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi