Skocz do zawartości
Hanu

Zasilacz do Radeona 9700 Pro, krótka piłka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam znajomemu wstawić do kompa R9700 Pro, ale on ma zasilacz Codegen 300 W, jednym słowem standardowy. Sądzicie, że wytrzyma? Mój Enlight sobie radzi przy takiej mocy, ale Codegen... no nie wiem. Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam znajomemu wstawić do kompa R9700 Pro, ale on ma zasilacz Codegen 300 W, jednym słowem standardowy. Sądzicie, że wytrzyma? Mój Enlight sobie radzi przy takiej mocy, ale Codegen... no nie wiem. Co sądzicie?

ja sadze ze jak kumpla stac na taka wyczesana grafike to stac go tez na kupno pozadnego zasilacza 360W - zerknij TU 360W Chiefteca za 215zl

IMHO nic lepszego za ta cene nie znajdzesz - jak dorzucisz 60zl to kupisz wersje Dual Fan

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli zaryzykuje i podepnie jednak Codegena to co pójdzie? Płyta? zasiłka? czy karta?

przy "dobrym" ukladzie (co jest wielce prawdopodobne przy Codeszajsie) wszytko co jest napedzane napieciem 3.3V - bo +5V i +3.3V sa od siebie zalezne - przeciazysz +5V procem i grafa i zegnaj: zasilaczu, MoBo, pamiatki, a moze nawet Radku :twisted:

QFA :!: LUDZIE WYDAJECIE PONAD 1500 zl NA SAMA GRAFIKE A ZAL WAM DUPE SCISKA ZEBY WYDAC ZE 200-300 zl NA DOBRA ZASILKE :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli zaryzykuje i podepnie jednak Codegena to co pójdzie? Płyta? zasiłka? czy karta?

przy "dobrym" ukladzie (co jest wielce prawdopodobne przy Codeszajsie) wszytko co jest napedzane napieciem 3.3V - bo +5V i +3.3V sa od siebie zalezne - przeciazysz +5V procem i grafa i zegnaj: zasilaczu, MoBo, pamiatki, a moze nawet Radku :twisted:

QFA :!: LUDZIE WYDAJECIE PONAD 1500 zl NA SAMA GRAFIKE A ZAL WAM DUPE SCISKA ZEBY WYDAC ZE 200-300 zl NA DOBRA ZASILKE

Swiete slowa :x :evil:

Potem glupie topiki stawiaja.

To samo z MoBo i CopperShimami wielu ma 8O IMHO yntelygencja normalnie :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu kumpel sam nie pisze i sam sie nie podpisuje pod takimi glupimi pomyslami, czlowieku jak ja tego czasem nie rozumiem, po co w ogole ryzykowac, podstawa to MINIMALIZACJA RYZYKA, wystarczy ze codegenowi cos odwali i zle poda napiecia na ktoras linie i po sprawie

QFA :!: LUDZIE WYDAJECIE PONAD 1500 zl NA SAMA GRAFIKE A ZAL WAM DUPE SCISKA ZEBY WYDAC ZE 200-300 zl NA DOBRA ZASILKE :!:

dokladnie do cholery

a nawet jak sie kumplowi uda podpiac pod tego niesczesnego codegena to za miesiac bedzie chcial krecic i postawi topic "dlaczego mam niskie napiecia 5V i 3.3?", jak mu sie najpierw cos nie zjara rzecz jasna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa wygląda w ten sposób, że on wydaje na kartę całą forsę i po to pytam o ten zasilacz. Owszem zalecałem mu zmianę zasiłki, ale uparł się i ciągle pyta " a może jednak wystarczy". Jak mu pier.... sprzęt to do mnie będzie miał pretensje , że mu źle doradziłem. MAcie całkowitą rację i ja nie zamierzam polemizować, bo sam bym swojego RAdka z Codegenem nie ożenił za nic w świecie. Chyba mu pokażę ten topic i niech ma do myślenia. A swoją drogą, to winne są wybujałe ambicje i chęć szpanu za każdą cenę.

Przy okazji czy ktoś z Łodziaków wie gdzie można w tym zakichanym mieście kupić coś więcej niż Codegena, bo jak okiem sięgnąć to wszędzie chłam. I dzięki za poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się dopnę:

Co sądzicie o parametrach tego zasilacza, głównie chodzi mi o to czy pociągnie Antka 1700 xp 0.13um i czy będzie trzymał napięcia przy overclockingu. Wiem, że to tylko cyferki i trudno coś na ich podstawie powiedzieć, ale może ktoś coś mi z nich wywróży :) . Jestem jeszcze ciekaw jak się ma do markowych zasilaczy. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Jest to Shido LP-7100, jego parametry to:

+5V 22 A

-5V 0.6 A

+12V 6 A

-12V 0.8 A

+3.3V 14 A

+5VSB 1 A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam kiepskie zasilacze do R9700Pro... Mialem kiszke Codegen'a 300W i spalil sie po tygodniu... Teraz mam Deer'a 400W (tez nie cudo) ale chodzi juz 3 miesiace i jest ok. Zreszta samo Ati pisze ze zaleca 350W do R9700Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakby dolozyc drugi zasilacz(codegen)??

Pierwszy płyta główna a drugi napędy i radeon to bedzie dobrze działać??

to coś da, ale ... chyba niewiele ...

najłatwiej sprawdzić to podpinając MoBo + grafa BEZ napędów i w bios-ie napięcia pooglądać - ale nie wróżę rewelacji :cry:

+5V 22 A

-5V 0.6 A

+12V 6 A

-12V 0.8 A

+3.3V 14 A

+5VSB 1 A

6 A na 12 V ????????. Zapomnij. Naprawdę.

Teraz mam Deer'a 400W (tez nie cudo) ale chodzi juz 3 miesiace i jest ok.

A mogłbyś zapodać jakieś szczegóły ?

napięcia, temperaturę (?), głośność ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deer 400W

+3V 0.5A-24A

+5V 2.5A-35A

+12V 0.3A-15A

ciekawe te wartosci...

glosnosc jak najbardziej dla mnie jest ok, ale to jest odczucie subiektywne (wydaje mi sie ze glosniej chodzil ten codegen 300W)...

temperaturka? obudowa zasilacza chlodna, powietrze na wyjsciu albo chlodne albo takie pol na pol, chlodno-letnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENEK, te zasiłki Chieftec to są chyba wirtualne, bo koleś z firmy stwierdził,że nie będzie ich chyba jeszcze z dwa tygodnie. CZY ktoś zna jakieś miejsce gdzie można kupić w miarę tanio jakiś dobry zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji czy ktoś z Łodziaków wie gdzie można w tym zakichanym mieście kupić coś więcej niż  Codegena, bo jak okiem sięgnąć to wszędzie chłam. I dzięki za poradę.

chyba w galerii na gorze kolo media markt maja budy modecoma.

CZY ktoś zna jakieś miejsce gdzie można kupić w miarę tanio jakiś dobry zasilacz?

zobacz: http://www.cennikpc.com/cennik.html?#tabela17

mozna w Lodzi odebrac, ale nie wiem czy maja teraz cos na stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez tam zamowilem 2 tygodnie temu zasilacz Thermaltake'a i do dzis go nie dostalem. :( Odpisano mi tylko, ze bylo 8 sztuk i rozeszly sie jak swieze buleczki :wink:

Ponoc nastepna dostawa ma byc w ciagu max 2 tygodni - mam nadzieje, ze wtedy juz dostane zasialcz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem Marcona 400W za niecale 190 zl niby uzywany ale nie bylo na nim zadnych sladow przykrecania srubek

napiecia trzyma wzorow przy 1700+@1900 i herculesie 8500le podkreconym na 290/280

+3.33V - 3.37V

+5V - 5.00V

12V - 12.37V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez tam zamowilem 2 tygodnie temu zasilacz Thermaltake'a i do dzis go nie dostalem. :( Odpisano mi tylko, ze bylo 8 sztuk i rozeszly sie jak swieze buleczki :wink:

Ponoc nastepna dostawa ma byc w ciagu max 2 tygodni - mam nadzieje, ze wtedy juz dostane zasialcz...

jak bedziesz pamietal, to daj mi znac, kiedy beda. 420 tt, pewnie o tej samej myslimy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...