Skocz do zawartości
fields

Szykuje sie do zmiany kompa i wymyslilem sobie chlodzenie...

Rekomendowane odpowiedzi

i teraz prosze o opinie...

Komp nie bedzie hiper mocny, taki zwykly sprzecior, Proc 2.0 P4, Plyta na 845PE, 512 DDR, Radeon 8500 od herca...z dwa dyski twarde, nagrywarka, dzwiek ot i wszystko...

i teraz tak

wymyslilem sobie nastepujace rzeczy, zzaznaczam ze chce komputer cichy, mam dosc wycia wentylatorow, pracuje duzo w nocy a wtedy cisza jest niesamowicie blogim stanem, w jakim chetnie bym sobie pracowal:)

1. wentyl na proca - Zalman CNPS5700D-Cu , cichy jest, dosc wydajny, proca nie bede zbytnio krecil, mysle ze bedzie dobry, jesli sie ktos z nim zetknal juz i ma jakies zdanie na jego temat - prosze o kontakt.

2. na grafie wentyl jest herculesowy, z tego co wiem calkie m przyzwoity i cichy

3. chcialbym wsadzic jaks cchy wentyl do obudowy zeby wyciagal powietrze, jaki wybrac, zeby nie halasowal...i ine zdechl po miesiacu

4. co zrobic z zasilaczem ktory zwykle wyje dosc intensywnie, jak go wyciszyc, zmienic wentyl czy cos??

Wszelkie uwagi, sugestie milo widziane...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp nie bedzie hiper mocny, taki zwykly sprzecior, Proc 2.0 P4, Plyta na 845PE, 512 DDR, Radeon 8500 od herca...z dwa dyski twarde, nagrywarka, dzwiek ot i wszystko...

i teraz tak

wymyslilem sobie nastepujace rzeczy, zzaznaczam ze chce komputer cichy, mam dosc wycia wentylatorow, pracuje duzo w nocy a wtedy cisza jest niesamowicie blogim stanem, w jakim chetnie bym sobie pracowal:)

1. wentyl na proca - Zalman CNPS5700D-Cu  , cichy jest, dosc wydajny, proca nie bede zbytnio krecil, mysle ze bedzie dobry, jesli sie ktos z nim zetknal juz i ma jakies zdanie na jego temat  - prosze o kontakt.

2. na grafie wentyl jest herculesowy, z tego co wiem calkie m przyzwoity i cichy

3. chcialbym wsadzic jaks cchy wentyl do obudowy zeby wyciagal powietrze, jaki wybrac, zeby nie halasowal...i ine zdechl po miesiacu

4. co zrobic z zasilaczem ktory zwykle wyje dosc intensywnie, jak go wyciszyc, zmienic wentyl czy cos?? 

Wszelkie uwagi, sugestie milo widziane...

Pozdrawiam

Sugeruje poszukac odpowiedzi dotyczacych pytania 3 i 4

Nie pamietam juz "ilokrotnie" takie tematy byly poruszane :evil:

Tak wiec zanim zapytasz :

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 IMHO nie kupuj tego Zalmana - on ma wentylator wyciagajacy pow. z radiatora - przez co wlot powietrza jest zasloniety (wiekszy halas a mniejsza wydajnosc) itd, zobacz zreszta jaka ma pow. oddawania ciepla ten radiator 1270 cm2 a zobacz ile ma IMHO 100x lepszy CNPS6500B-Cu (3300~3400 cm2) - porownaj tez wage itd

ad.3 sugeruje np 2 wentylatory puszczone na 5-7V co do modeli to poszukaj co bylo powidziane np o Zalmanie ZM-F1, jak dasz gumowe podkladki miedzy blache a wentylatory tobedzie czisz jak makiem zasial 8)

ad.4 kup zasilacz z przelacznikiem HIGH i LOW (dla obrotow wentylatora) - bedziesz mogl w nocy (kiedy chlodniej wlaczac tryb LOW dla wentylatora) - np ENERMAX cos takiego daje w swoich zasialczach - odpada dlubanina w zasilce :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: :lol: :lol: :lol: 

reed ale zaszalałeś w paintcie

ale faktyczne szukaj to jest to  :P

wazeliniarz :twisted:

ehe porzadny user sie znalazl -nie tobie dane jest oceniac kto jest wazelin a kto nie wiec sie zamknij!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed ale zaszalałeś w paintcie

ale faktyczne szukaj to jest to  :P

wazeliniarz :twisted:

ehe porzadny user sie znalazl -nie tobie dane jest oceniac kto jest wazelin a kto nie wiec sie zamknij!!!

a co mi zrobisz??

poprostu kłuje mnie w oczy jak ktoś w taki jawny sposób włazi po palcu .... (sam sobie dokończ)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do obudowy polecam super silent 2500. Szukaj takiego z czujnikiem temperatury. Kosztuje jakies 25-30 zeta. Teraz mam go na nagrzewnicy i jest praktycznie nieslyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do obudowy polecam super silent 2500. Szukaj takiego z czujnikiem temperatury. Kosztuje jakies 25-30 zeta. Teraz mam go na nagrzewnicy i jest praktycznie nieslyszalny.
A ja polecam PanaFlo lub PAPSTA.

Zamykajcie ten temat drodzy moderatorzy - BYLO miliard razy!

Niech sie naucza w koncu szukac userzy! Moze by tak dac gdzies linka do tego obrazka na glownej stronie forum ii duza czerwona czcionka NAPISAC. ZANIMZADASZ PYTANIE ZOBACZ TUTAJ. A tam oprocz obrazka reeda jeszcze link do Wyszukiwarki. :twisted: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi