luki2 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) Witam, mam problem z laptopem ACER TravelMate 2413. Po zaladowanie sie ekranu powitalnego klikam na enter aby rozpoczac instalke, nastepnie klikam F8 na umowie licencyjnej i dalej nic sie nie dzieje. Na dolnym pasku wyskakuje komunikat: Poszukiwanie wczesniejszych wersji systemu Microsoft Windows. Czekalem godzine i caly czas to samo. Laptop jest nowy, ale z tego co wiem byl wczesniej instalowany na nim system, ale nic mi nie wiadomo jaka to byla wersja. Z gory dzieki za wszelka pomoc. Edytowane 28 Maja 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Laptop jest nowy, ale z tego co wiem byl wczesniej instalowany na nim system, ale nic mi nie wiadomo jaka to byla wersja. Z gory dzieki za wszelka pomoc. 1. A jak wystartujsze z HDD to co się dzieje? (widzi jakiś poprzedni system) 2. Możliwe ze rozjechal sie MBR i instalator się wiesza bo nie widzi partycji a) jeśli to MBR możesz spróbować go naprawić tak: Uruchom komputer z CD-ROM-u instalacyjnego Windows XP. Poczekaj na ekran zatytułowany " Zapraszamy do programu instalacyjnego " i naciśnij klawisz [R] i odczekaj aż zostanie załadowana Konsola odzyskiwania. Wybierasz system podajesz hasło administratora i wpisujesz dwa polecenia: 1. fixboot c: 2. fixmbr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 1. A jak wystartujsze z HDD to co się dzieje? (widzi jakiś poprzedni system) 2. Możliwe ze rozjechal sie MBR i instalator się wiesza bo nie widzi partycji a) jeśli to MBR możesz spróbować go naprawić tak: Uruchom komputer z CD-ROM-u instalacyjnego Windows XP. Poczekaj na ekran zatytułowany " Zapraszamy do programu instalacyjnego " i naciśnij klawisz [R] i odczekaj aż zostanie załadowana Konsola odzyskiwania. Wybierasz system podajesz hasło administratora i wpisujesz dwa polecenia: 1. fixboot c: 2. fixmbr Tak, jest system tylko, ze wyswietla komunikat o uszkodzeniu jakiegos pliku systemowego. Jak chce naprawic system to po uruchomienia wiersza polecen i wybraniu do jakiej instalacji ma sie odnosic, wciskam 1(czykli c:\windows)ale nastepuje zwiecha i nic sie nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 wyswietla komunikat o uszkodzeniu jakiegos pliku systemowego Jaki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Jaki ? Ten sposob co mi podales niestety nie wchodzi w gre bo po wybraniu systemu operacyjnego(w moim przypadku wciskam 1) komp sie wiesza. Podaje caly komunikat jaki sie pojawia: Nie mozna uruchomic systemu Windows, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzony: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM To tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Ten sposob co mi podales niestety nie wchodzi w gre bo po wybraniu systemu operacyjnego(w moim przypadku wciskam 1) komp sie wiesza. Podaje caly komunikat jaki sie pojawia: Nie mozna uruchomic systemu Windows, poniewaz nastepujacy plik nie zostal znaleziony lub jest uszkodzony: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM To tyle. Wyglada na to ze masz wykasowany katalog windows Propozycje: 1. Zainstalować system z ukrytej partycji (jeśli nie została usunięta) 2. Zainstalować system z Recovery CD (jeśli masz) 3. Wystartować z płytki startowej zawierającej jakiś program do usuwania, zakladania partycji np. partition magic i zalozyc partycje od nowa (Link to boot_disk) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) Wyglada na to ze masz wykasowany katalog windows Propozycje: 1. Zainstalować system z ukrytej partycji (jeśli nie została usunięta) 2. Zainstalować system z Recovery CD (jeśli masz) 3. Wystartować z płytki startowej zawierającej jakiś program do usuwania, zakladania partycji np. partition magic i zalozyc partycje od nowa (Link to boot_disk) Jest zonk bo ten lap nie jest moj i w tej chwili nie mam do niego dostepu. Gdyby byl moj to co innego. Sorki za noobowe pytanie, ale jak zainstalowac z ukrytej partycji?? Takie cos maja tylko lapy zapewne do przechowywania instalki windy, a ja za bardzo nie mam z nimi do czynienia. Laptop byl podobno kupowany bez OS. Edytowane 28 Maja 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Takie cos maja tylko lapy zapewne do przechowywania instalki windy, a ja za bardzo nie mam z nimi do czynienia. Laptop byl podobno kupowany bez OS. Jeśli był kupowany bez to nie ma systemu na ukrytej partycji :D Sorki za noobowe pytanie, ale jak zainstalowac z ukrytej partycji?? Przed wykonaniem operacji przywracania, należy sprawdzić ustawienia BIOS. Uwaga: Aby uaktywnić program narzędziowy BIOS, naciśnij <F2> podczas wykonywania testu POST. 1 Należy sprawdzić, czy jest włączona funkcja "Acer disk-to-disk recovery". 2 Należy upewnić się, czy ustawienie [D2D Recovery] w opcji [Main] jest [Enabled]. 3 Wyjdź z programu narzędziowego BIOS i zapisz zmiany. System uruchomi się ponownie. 4 W czasie, gdy jest wyswietlane logo firmy Acer, w tym samym czasie, naciśnij <Alt> + <F10>, aby przejść do procesu przywracania. 5 W celu wykonania odzysku systemu należy stosować się do instrukcji wyświetlanych na ekranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) Jeśli był kupowany bez to nie ma systemu na ukrytej partycji :D Przed wykonaniem operacji przywracania, należy sprawdzić ustawienia BIOS. Uwaga: Aby uaktywnić program narzędziowy BIOS, naciśnij <F2> podczas wykonywania testu POST. 1 Należy sprawdzić, czy jest włączona funkcja "Acer disk-to-disk recovery". 2 Należy upewnić się, czy ustawienie [D2D Recovery] w opcji [Main] jest [Enabled]. 3 Wyjdź z programu narzędziowego BIOS i zapisz zmiany. System uruchomi się ponownie. 4 W czasie, gdy jest wyswietlane logo firmy Acer, w tym samym czasie, naciśnij <Alt> + <F10>, aby przejść do procesu przywracania. 5 W celu wykonania odzysku systemu należy stosować się do instrukcji wyświetlanych na ekranie. No taki noob ze mnie, a doszedlem do tego akuart sam(bo w biosie grzebalem) tylko kurcze nie chcialo sie nic uruchomic. Sprobuje jeszce raz. EDIT>> niestety nic z tego. Nie wchodzi do tego menu Edytowane 28 Maja 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 EDIT>> niestety nic z tego. Nie wchodzi do tego menu pozostaje opcja 3 3. Wystartować z płytki startowej zawierającej jakiś program do usuwania, zakladania partycji np. partition magic i zalozyc partycje od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlisle Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 jak brakuej czegos w katalogu config\system to brakuej kawalka rejestru lub jest uszkodzony google szybko przenosi na strone microsoftu, ktora mowi ze w wiekszosci przypadkow to I/O error czyli blad wejscia wyjscia proponuje przyjrzec sie dyskowi (raz tylko taki blad mialem spowodowany uszkodzonym ramem Kingostona) czasem sie uda zainstalowac system i po pewnym czasie niespodzianka instalator windows jest przygotowany dla userow ktorzy nei maja zielonego pojecia o komputerach wiec nie ma znaczenia w jakim stanie masz boot record. dysk moze byc wyzerowany a instalator sobie powinien poradzic nie mowie ze mam na 100% racji ale obstawiam dysk do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Dzisiaj bede mial tego laptopa to sie jeszcze pobawie partition magic. Przeszlo mi przez mysl uszkodzenie dysku, ale jako, ze laptop jest nowy nie zabradzo mi chcialo w to wierzyc. Chociaz to, ze nie chcce wejsc do recovery menu podcza startu jest juz bardzo podejrzane. W sumie to przeciez laptopy za bardzo sie nie roznia od zwyklych "szaf" wiec zadnych cudow nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 proponuje przyjrzec sie dyskowi (raz tylko taki blad mialem spowodowany uszkodzonym ramem Kingostona)Tylko jak to zrobić na lapku bez FDD ? i możliwości zainstalowania systemu ? Pozostaje tylko start z bootowalnej płyty z programami narzędziowymi instalator windows jest przygotowany dla userow ktorzy nei maja zielonego pojecia o komputerach wiec nie ma znaczenia w jakim stanie masz boot record. dysk moze byc wyzerowany a instalator sobie powinien poradzic Własnie, że w tym przypadku ma znaczenie bo luki2 napisał: "Na dolnym pasku wyskakuje komunikat: Poszukiwanie wczesniejszych wersji systemu Microsoft Windows."I wtedy system się wiesza Chociaz to, ze nie chcce wejsc do recovery menu podcza startu jest juz bardzo podejrzaneJeśli nie ma ukrytej partycji to opcja niedostępna, był już wątek o tym na forum, żeby znowu działała musisz wgrać MBR który jest przy zakupie lapka z systemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlisle Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) a co za problem wypalic plyte bootowalna? wiekszosc producentow ma gotowe iso takich narzedzi. "Na dolnym pasku wyskakuje komunikat: Poszukiwanie wczesniejszych wersji systemu Microsoft Windows." zanim instalator zacznie przeszukiwac partycje czy tez inne mbr musi najpierw miec dostep do dysku. jesli ten dysk jest uszkodzony to instalator sie moze wywalic. milo by bylo zeby sie nei wywalal tylko zwracal komunikat. jeszcze mi sie nei zdarzylo jak zyje zeby uszkodzona instalacja windowsa powodowala zawieszenie instalatora. pisze na podstawie wlasnych doswiadczen ze obstawiam walniety dysk (lub inny komponent) w zeszlym tygodniu wyjatkowo przy wieszaniu instalatora mialem do wymiany ram (kingstona :/ - pracowal chyba ze 2 lata w tym kompie), ale to i tak zgadza sie z komunikatem microsoftu I/O error to jest komputer acera - ja sie niczemu nie dziwie. sam posiadam zgodnie z tym co by powiedzieli w acerze - jesli nie mozesz zainstalowac systemu z oryginalnych plyt acerowskich lub partycji recovery to laptopa odsylasz do serwisu pytanie czy chcesz... jak nie to trzeba sprawdzic czy to dysk - jak uszkodzony to odeslac sam dysk do blascu i poczekac 3 tygodnie jak to nei dysk to caly komputer i modlic sie mocno ;) do fixmbr przez R to raczej nie dojdziesz bo niby jak? - przeciez instalator sie wypierdziela. nadal obstawiam uszkodzenie sprzetowe Edytowane 29 Maja 2006 przez carlisle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 nadal obstawiam uszkodzenie sprzetowe Może masz racje, ale sprawdziłbym opcje numer 3 przed takim pochopnym wydaniem opinii o uszkodzeniu HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) Okazalo sie, ze wystarczylo tylko uruchomic nortona partition magic i sformatowac dysk z poziomu tego programu. Teraz wszystko smiga. Serdeczne Wam dzieki za pomoc. Edytowane 29 Maja 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...