Skocz do zawartości
Gość lukasz166

Via Pt880 Vs. Intel 848p (scoket 775)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukasz166

Witam!

Jest to post poświęcony wypowiedziom na temat 2 chipsetów. Pierwszy firmy VIA, model PT880, a drugi Intel, model 848P (Obydwa na Scokecie 775). Czekam na opinie. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jest to post poświęcony wypowiedziom na temat 2 chipsetów. Pierwszy firmy VIA, model PT880, a drugi Intel, model 848P (Obydwa na Scokecie 775). Czekam na opinie. Pozdrawiam!

jak dla mnie oba do [gluteus maximus]..

btw one są na s 775? :blink: jak dla mnie nie warte świeczki.. :P

btw, czemu ten temat ma służyc.. ?

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukasz166

jak dla mnie oba do [gluteus maximus]..

btw one są na s 775? :blink: jak dla mnie nie warte świeczki.. :P

btw, czemu ten temat ma służyc.. ?

Pff :mur: jest on po to aby użytkownicy, którzy chcą kupic sobie płytę na Scoket 775 w wersjach uboższych mogli zobaczyc opinie o chipsetach nisko budżetowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to chipstet 848 to poprostu 865PE bez Dual channela i kilku ,,bajerów,, mysle że 848 jest nieco wydajnieszy i stabilniejszy od Via

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta Asus P5VD1-X http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23357 jest na Via PT880 Ultra, pyta stabilna, ma pelne agp i pci-e ale w trybie 8x - z testow wynika ze spdek karty na takim pcie jest bardzo maly, rzedu max 5% spadku. Płyta stabilna, pamieci DDR1. Chyba dobry uklad dzwiekowy, ale nie pamietam juz dobrze. A sama płyta jest tania jak barszcz.

A sam chipset PT880 Ultra nie jest znów taki cienki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zebys sie na tym asrocku nie przejechal. Na tym pci-ex chodza tylko niektore karty graficzne -> lista na stronie asrocka.

Jezeli koniecznie potrzebujesz jakiejs plyty przejsciowej to jesli juz to polecam cos na X200 przynajmniej ma pelne pci-ex x16 i pamieci ddr I i ddr II. Tylko krecic to sie na niej za bardzo nie da ;) A potem mozna na niej jakis serwer zmontowac czy maszyne do pisania dzieki zintegrowanej grafie :D

A jak chcesz plyte z AGP i DDR I to bierz asusa p5p800se w tej chwili jakies grosze kosztuje (250 zeta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi