Gość nairda Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Witam !! Mam takie pytanko : moj procek Athlon 1700+ xp Thoroughbred-b działa stabilnie na fsb 166MHz (333), chociaż czytałem że raczej jest przeznaczony na 133. Chciałbym spróbować go odpalić na szynie 200MHz (400). Boję się żeby tylko mi nie padł. Jak myślicie da się tak zrobić?? Obecnie procek chodzi na 166, jednak jest to uzyskane tylko przez zworkę na płycie, nie zmieniałem nic z napięciami itp itd. Działa stabilnie w 100%. Może już ktoś tak robił i wie ?? ( bo trochę boję się eksperymentować bo nie mam na nowy procek :-) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Mozesz zmienic na 200 bo dzielnik powinnien sam sie zmniejszyc. Ale jesli nie do poprostu komp sie nie uruchomi, nic nie zepsujesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) U mnie taki procek na abicie nf7 lata na codzień na fsb 225MHz- dla rekordów latał na 245MHz. Kwestia tylko czy płyta osiągnie takie fsb. O chłodzeniu chyba wspominać nie trza :-). edit- pluszek -> nforce2 nie ma dzielników- ma stałe takty PCI/AGP. Edytowane 28 Maja 2006 przez mechl!n Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 ok to spóbujemy zaraz.... jakbym się dłużej nie odzywał to znaczy że .... ( nie powiem co...) już spróbowałem - niestety nie potrafił wstać, to chyba już płyta nie wyrabia. Raz dochodził do momentu ładowania windowsa i reset, a raz wywalił jakieś komunikaty że nie może znaleźć urządzeń i dysk jest uszkodzony czy coś w tym stylu ( troche się przeraziłem i narazie pozostane na 166 :-) no i jeszcze palucha w wiatrak niechcący włożyłem i sie pociąłem :-( pozdrawiam!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 a podnosiłeś mu napięcie ?:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 No właśnie- podniesienie fsb może wymagać podniesienia napięcia procesora i pamięci co równa się większemu wydzielaniu ciepła. Jeśli chcesz być pewnien co niedomaga i masz odblokowany mnożnik to obniż go- będziesz wiedział czy to faktycznie płyta. Nie wiem też czy masz dzielnik częstotliwości (nie wiem jak to nazwać) pamięć/fsb- chodzi o to, żeby pamiątki mogły latać asynchro- przy odpowiednich ustawieniach będziesz wiedział czy to może pamiątki nie wyrabiają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) moj JIUHB 1700+ (standardowo 1,6 V) robił 1833 (11 x 166) na obniżonym do 1,5V napięciu, 2 GHZ (200 x 10) robił na standardowym 1,6V a na 1,85V (max mojego dawnego solteka) robił 2,5 GHZ Rada spróbuj podnieść napięcie powiedzmy do 1,7V (przy średnim chłodzeniu wartośc bezpieczna - ale mimo to monitoruj wtedy temperatury) i wtedy powienien pójść na magistrali 200 (ustaw najpierw mnożnik na x10 i uważaj na timingi pamięci żeby nie były za niskie), a potem zostawiasz mnożnik na x10 i lecisz magistralą w góre (max tych asusów to jakos tak chyba ~215 MHz) Edytowane 28 Maja 2006 przez romek-o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 No więc tak : ogólnie rzecz biorąc moja płyta jest bardzo skromna jeżeli chodzi o OC. Nie mogem doszukać się opcji zmiany napięcia i chyba takiej opcji tam nie ma. Jest możliwość zmainy fsb procka ( ale jakoś nie działa), ale to samo jest na zworce na płycie. Z opcji chyba dotyczących być może fsb jest "fsb spread spectrum" z możliwościami ustawienia disabled lub auto (obecnie disabled). Co oznacza ta funkcja i jak ma być ustawiona?? Nic o mnożniku też nie znalazłem. Jeżeli chodzi o pamięci to tylko jest zmana fsb ( 266 - 333 - 400 MHz). Obecnie chodzą tak samo jak fsb procka czyli na 333MHz ( chociaż pamięci to 400). No i jest jeszcze opcja zmian timingów pamięci. Chociaż jeżeli puściłem procek na 200 MHz to może pamięci powinienem też podnieść na 200MHz?? Jeszcze jedno : CPU INTERNAL CACHE - disabled / write - thru / write - back. Co to i jak ma być ustawione ?? pozdrawiam :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 poczytałem troche o tej płycie i sie okazuje że to bieda totalna, najgorsza wersja A7N8X jaka wyszła (okrojony do minimum Bios, nie ma nawet zmiany mnożnika) Skoro tak to możesz całe te operacje (mnożnik i napięcie) zmienić albo drutmodem albo malując po mostkach na procesorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Niestety musze Cie zmartwic ta plyta ktora posiadasz kompletnie co OC sie nie nadaje Nie ma regulacji napiec dla cpu/mem i szczatkowy bios :cry: To jest mega okrojona wersja Asus A7n8x. Jak chcesz krecic to zmien albo na Asus'a A7n8x deluxe albo abit nf7 badz Dfi lub epox (nie pamietam ktory bylo kilka wersji). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) tak, płyta do oc sie nie nadaje kompletnie, ale szczerze mówiąc kupując ja nie myślałem o oc. Jest jednak bardzo stabilna no i procek działa na 166 ( na mojej starej SOLTEK SL-75FRV-L nie było o tym mowy chociaż ma taką możliwość) więc ogólnie jestem z niej zadowolony. No i o co chodzi z tym fsb spread spectrum i cpu internal cache ?? Edytowane 28 Maja 2006 przez nairda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) Te AXP spokojnie chodza na 200. Moj na codzien chodzi na 11x200 przy VCore 1.9 :D No, powiedzmy ze plytka nieco lepsza bo NF7. Edytowane 28 Maja 2006 przez Forrestal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...