Skocz do zawartości
MARTiiii

Filmy Z Oznaczeniem Hd - Brak Płynnego Odtwarzania

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pojawiły się filmiki w wsokej rozdzielczośći z dopiskiem w tytule HD. Nie wiem dlaczego ale filmy te nie odtwarzają się u mnie płynnie - przycinają się podczas odtwarzania nawet na kilka sekund. O co biega? Inne filmiki płynnie odtwarza.

Jeden mam w avi, drugi mov. Oba to trailery gier i oba nie odtwarzają się płynnie. Oba mają dopisek HD. Jedna zjamuje 40mb, drugi 150mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kyle napisz jakiego uzywasz odtwarzacza i jakie masz mniej wiecej kodeki

bo ogolnie od odtwazacza bardzo duzo zalezy

u mnie jak juz chodzi do chodzi ale jak cos przewijam to sie obraz krzaczy i w ogole nie za bradzo moze odnaleśc sie w ktorym momęcie filmiku jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp z podpisu, w tej chwili mam 7800GS.

Coś tam poczytałem i wychodzi na to że minimum do filmów HD to 2,4ghz i to w tej niższej rozdzielcozści, bo w 1080 już 3ghz zalecjaą. Normalnie kopara w dół. Nie wiedziałem że do oglądania jedynie w HD trzeba mieć tak mocny procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ale na starym PIII 1GHz i wbudowanej karcie ATI sobie juz nie obejrzysz podobnie jak na P4 2GHz itd.... a takie komputery są wciąż doskonałym narzędziem do pracy, ale juz nie do oglądania filmów w HD

doskonale to podkreśliłeś :razz: więc dziwi mnie dlaczego podchodzisz tak do "nowego" standardu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doskonale to podkreśliłeś :razz: więc dziwi mnie dlaczego podchodzisz tak do "nowego" standardu.

dlaczego, nie mam nic przeciwko szczególnie jak oglądam film na telewizorze 40" lub film w kinie, ale po co rozdzielczość 1080p na monitorze 15"-19" różnica będzie, najpierw w płynności obrazu a potem trochę w ostrości, podczas gdy zadowalający a nawet bardziej efekt można uzyskać z DVD <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co rozdzielczość 1080p na monitorze 15"-19" różnica będzie, najpierw w płynności obrazu a potem trochę w ostrości

No taka jest prawda. Sam byłem zachwycony próbkami filmów HD ale stwierdziłem, że bez odpowiedniego sprzętu umożliwiającego płynne odtwarzanie nie ma sensu sobie tym głowy zawracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego, nie mam nic przeciwko szczególnie jak oglądam film na telewizorze 40" lub film w kinie, ale po co rozdzielczość 1080p na monitorze 15"-19" różnica będzie, najpierw w płynności obrazu a potem trochę w ostrości, podczas gdy zadowalający a nawet bardziej efekt można uzyskać z DVD <_<

Jeśli masz monitor LCD 19" 16:10, LCD 20" 4:3, CRT 22" 4:3 lub większe to DVD wygląda już kiepsko. Aby płynnie wyświetlać HD 720p powinien wystarczyć Sempron 2200+ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie obejrzałem ten zlinkowany COD3. Normalnie, do wszystkiego używam Media Player Classic (oprócz DVD). Na tym programie film haczył. Na WMP10 prawie wcale. Natomiast na PowerDVD7 nawet nie stęknął. Klika razy puszczałem i zawsze płynnie. Zaznaczyłem w sterownikach kartych przyspieszenie wmv, ale na poprzednich programach nic to nie dało.

Konfig w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem niedawny temat: 2156691[/snapback]

ja u siebie na ffdshow nie mam problemu z ogladaniem HD
Jakich HD? Przecież FFDShow nie obsługuje QuickTime i WMV9. Edytowane przez Placio74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ciekawe, co piszesz, bo moj obsluguje nawet h.264... (pakiet CCCP - moze dlatego)

:huh: Nie widzę nic dziwnego w tym, że FFDShow obsługuje h.264 a przynajmniej niektóre wersje.

Windows Media Video High Definition - FFDShow obsługuje WMV v7 (WMV1) i częściowo WMV v8 (WMV2), natomiast WMV v9 (WMV3) na razie wcale - a WMV HD enkodowane są WMV v9 VC-1.

QuickTime High Definition - QuickTime nie jest obsługiwany przez FFDShow.

Zauważ, że zarówno w WMV HD jak i QuickTime HD mamy doczynienia z filmami w rozdzielczościach 1280x720 (720p) oraz 1920x1080 (1080p) - w DivX HD też (chociaż miałem do czynienia tylko z 720p). Oczywiście DivX jest obsługiwany przez FFDShow -

What's different about HD?

HD content is shot in a 16:9 aspect ratio (16 units wide by nine units high), versus standard television's 4:3 aspect ratio. The resolution of HD content is also higher, 720p and higher as opposed to standard television's 480p and lower. The numbers 720 and 480 refer to the number of horizontal lines in the image and the letter "p" stands for progressive scanning. In the most basic terms, it comes down to resolution, and the higher resolution HD offers provides a much crisper, higher quality picture where you can see fine details you may miss with standard television.

....

Does DivX® HD feature improved sound quality as well?

Yes. The DivX HD Profile supports six-channel, 5.1 Dolby Digital surround sound. You may, however, still create DivX HD videos with MP3 sound files if you prefer.

...

What are the system requirements for viewing DivX® HD on a PC?

To watch DivX HD on your PC, you will need a 2.4 Ghz Intel processor or equivalent, 384 megabytes of RAM and a monitor which supports video resolutions of at least 1280 x 720.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnalem trailer Medieval 2 HD w .wmv - CCCP lyknal to bez zajakniecia, zwolnien brak (laptop z podpisu).

Z wiki do CCCP:

Containers:

AVI (multiple audio streams and softsubs works too)

Matroska

OGM

MP4

Video codecs:

XviD

DivX (all versions)

Generic/other MPEG4 ASP (3ivx, lavc etc.)

H.264 (aka. AVC or MPEG4 Part 10)

Theora

WMV9

MPEG2

MPEG1 is supported by Windows

Audio codecs:

MP3 and relatives

AC3

DTS

AAC

Vorbis

ADPCM

LPCM

FLAC (Free Lossless Audio Codec)

TTA (True Audio)

Co do QuickTime sie zgodze, ze ffdshow tego nie rusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ejże, piszesz o CCCP czy FFDShow?

Spróbuj nie zainstalować WMV9VCM. :wink:

Nie myśl, że chcę się z Tobą kłócić. Po prostu zainstalowałem CCCP, ustawiłem obsługę WMV w FFDShow i puściłem filmik WMV9 w MPC i BSPlayer - sorki ale w odpowiednich zakładkach (filtry/filters) nie widać by był użyty FFDShow, jest natomiast WMVideo Decoder DMO. Przy WMV7 i WMV8 FFDshow był używany (nawet w trayu była ikonka).

Hmm, w FFDShow VFW Codec Configuration nie można włączyć libavcodec dla WMV3/9 - jest tylko opcja disable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem tego MD10 i na nim filmy nagrane jako avi już nie haczą, COD3 czasami przychaczy ale to już ledwie zauważalne. Na PowerDVD to samo, jest oki.

Natomiat filmiki w formacie mov to już inna bajka. Ten Supreme Commander nadal mi przycina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi