Skocz do zawartości
macin

Mata I Sklejka Razem?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł mam taki:

Mam big towera i chcę go wyciszyć. Od środka planuję dać maty bitumiczne na całej powierzchni a na zewnątrz przymocować sklejkę 5mm. Boczną ściankę zrobić na zawiasach (do ew. wymiany sprzętu). Na spodzie budy zrobić nawierty (do wlotu powietrza, przy podłodze najchłodniejsze).Zasiłkę przerobić na 1x120mm wiatrak na 5v. Dodatkowo 1x120mm (fander i tu i tam) przy procku wywiewający z budy na 7v. Powietrze będzie zasysane przez te 2 wywiewające. Czy zda to egzamin? Nie ukrywam że sklejki będą malowane przez moją żonę w jakieś fajne motywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjasnij i tylko co wg Ciebie mialaby dawac ta sklejka 5mm.

1. Dobre usztywnienie blach bocznych i górnej.

2. Lepiej będzie na sklejce namalować i lakiernąć to:)

3. Sklejka będzie na bokach, górze i przodzie (zamiast plastikowej atrapy a napędy cofnięte tak że będzie cienki otwór na szufladkę). Do tego planuję okucia na kanty.

4. Brak rezonansu (i hope).

5. Lepsze wyciszenie.

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dobre usztywnienie blach bocznych i górnej.

Usztywnienie jest zbedne, obudowa dostanie tylko kilka ekstra kilogramow. Co to za bigtower ze blachy trzeba usztywniac?

2. Lepiej będzie na sklejce namalować i lakiernąć to:)

A wg mnie to wsio ryba. A nawet lepiej na blasze malowac, bo po zmatowieniu masz gotowy podklad pod farbe, a z drewnem trzeba sie bawic.

3. Sklejka będzie na bokach, górze i przodzie (zamiast plastikowej atrapy a napędy cofnięte tak że będzie cienki otwór na szufladkę). Do tego planuję okucia na kanty.

Jako koncepcja stylistyczna do bani, nawet spod farby bedzie widac sloje drewna, a ze sklejka jest materialem niejednorodnym, bedzie widac kazda skaze.

4. Brak rezonansu (i hope).

No to ciekawe czemu ze sklejki robi sie pudla rezonansowe kontrabasow. To bedzie jedno wielkie pudlo rezonansowe.

5. Lepsze wyciszenie.

I znowu pudlo. Przeciez sklejka zamocowana do blachy bedzie wpadac w taki sam rezonans co sama blacha. Najwyzej obnizysz czestotliwosc z tonow wysokich/srednich do srednich/niskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usztywnienie jest zbedne, obudowa dostanie tylko kilka ekstra kilogramow. Co to za bigtower ze blachy trzeba usztywniac?

A wg mnie to wsio ryba. A nawet lepiej na blasze malowac, bo po zmatowieniu masz gotowy podklad pod farbe, a z drewnem trzeba sie bawic.

Jako koncepcja stylistyczna do bani, nawet spod farby bedzie widac sloje drewna, a ze sklejka jest materialem niejednorodnym, bedzie widac kazda skaze.

No to ciekawe czemu ze sklejki robi sie pudla rezonansowe kontrabasow. To bedzie jedno wielkie pudlo rezonansowe.

I znowu pudlo. Przeciez sklejka zamocowana do blachy bedzie wpadac w taki sam rezonans co sama blacha. Najwyzej obnizysz czestotliwosc z tonow wysokich/srednich do srednich/niskich.

Obudowa jest...Bóg raczy wiedzieć jaka:) Pojechałeś po mnie, ale może to i dobrze. Chcę poprostu zrobić równe ścianki i chyba zmienię koncept i wyrzuce stare blachy z plastikowym przodem i zastąpie je grubszymi ładnie dopasowanymi do siebie tak że powstanie prostopadłościan. Zmatowię blachy, okleję matami i to będzie chyba to. Hę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Cie nie zjechalem, tylko podwazylem twoja argumentacje. Bez przesady...

A co do ogolnej twojej koncepcji. Co to ma na celu? Wyciszenie czy nadanie ksztaltu? A moze jedno i drugie? Nie rozumiem po prostu co to ma na celu. Moge Cie zapewnic, ze nawet jesli dasz plyte stalowa 5mm to nie zmniejszy sie halas. Natomiast jesli to jest tylko stylistyka, to po co zmieniac cokolwiek poza plastikiem na froncie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Cie nie zjechalem, tylko podwazylem twoja argumentacje. Bez przesady...

A co do ogolnej twojej koncepcji. Co to ma na celu? Wyciszenie czy nadanie ksztaltu? A moze jedno i drugie?

W zasadzie tak. I wyciszenie i nadanie kształtu. Te stare blachy są trochę powgniatane i krzywe (najtańszy chłam). A tak będzie solidnie, cicho i estetycznie (znów i hope:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad te nerwy? Jeszcze ci pypec na prawym posladku wyskoczy jak sie bedziesz tak napinal.

Zeby cos zrobic, to trzeba nad tym pomyslec, chocby bylo to tak proste jak kopulacja.

A tutaj przemyslen wlasnych zero, tylko glupawe pytania.

Jakby byl pewien swego, i z podejsciem "robie i mam w [gluteus maximus] reszte" to jeszcze bym zrozumial...a tutaj wystarczylo kilka argumentow i chopak zwatpil...

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad te nerwy? Jeszcze ci pypec na prawym posladku wyskoczy jak sie bedziesz tak napinal.

Zeby cos zrobic, to trzeba nad tym pomyslec, chocby bylo to tak proste jak kopulacja.

A tutaj przemyslen wlasnych zero, tylko glupawe pytania.

Jakby byl pewien swego, i z podejsciem "robie i mam w [gluteus maximus] reszte" to jeszcze bym zrozumial...a tutaj wystarczylo kilka argumentow i chopak zwatpil...

Nie zwątpił tylko przyznał rację, że sklejki lepiej odłożyć (cóż pewnie zrobiłeś tysiące modów, masz wokół siebie tysiące ludzi którzy zrobili tysiące modów itd. ale ja nie mam żadnego doświadczenia) i zrobić nowe blachy. A to że się konsultuję i oczekuję rad właśnie od takich speców... to po co jest forum? Tylko żeby pokazać i napisać, że po drodze było tysiące pomysłów, ale metodą prób i błędów sam dolazłem... Ja wolę zapytać o opinię i oszczędzić sobie wiele pracy. Jeżeli nie pasi...cóż POWER OFF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktyka czyni mistrza... jak będziesz się opierał tylko i wyłącznie na opinii innych (żeby zaoszczędzić sobie pracy) to do niczego nie dojdziesz....

budowanie czegoś czy modowanie to nie jest cel sam w sobie... mnie to głównie rozwija pod kątem wiedzy użytkowej (manualnej) a przy okazji daję upust potrzebie tworzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(cóż pewnie zrobiłeś tysiące modów, masz wokół siebie tysiące ludzi którzy zrobili tysiące modów itd. ale ja nie mam żadnego doświadczenia)

no akurat tu sie mylisz w swym osadzie. Nie zbudowalem tysiaca modow, ledwie zaczalem jednego. Ale znajdz mi choc jedego mojego posta w ktorym pytam "co myslicie o moim pomysle?".

to po co jest forum? Tylko żeby pokazać i napisać, że po drodze było tysiące pomysłów, ale metodą prób i błędów sam dolazłem... Ja wolę zapytać o opinię i oszczędzić sobie wiele pracy. Jeżeli nie pasi...cóż POWER OFF.

w moim mniemaniu modyfikacje to taka specyficzna dziedzina gdzie nie da sie wyjasnic wielu rzeczy. Jakbys zapytal "czym najlepiej zamocowac sklejke do blachy" to bym ci polecil przynajmniej pol tuzina sposobow. Jednak na pytanie " czy mocowanie sklejki ma sens" musisz sam znalezc odpowiedz, czy to przez przemyslenia problemu czy tez dzialanie metoda prob i bledow.

To jest moje pojecie dzialu modyfikacje, i modowania ogolnie - MYSLENIE.

Edytowane przez Carl0s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak na pytanie " czy mocowanie sklejki ma sens" musisz sam znalezc odpowiedz

No tak to pytania nie zadałem. Ale oki kończymy te rozważania bo będzie temat o rozmyślaniu i egzystencji. Cóż widzę, że poprostu nie wyjaśniłem po co to wszystko:

1. Komp w nocy musi być bezgłośny (dlatego maty i dodatkowo chciałem dać sklejki), a skoro już robię to chcę "pogrzebać" i zrobić coś fajnego.

2. Fakt Carl0s - myślałem że na sklejce łatwiej namalować i tu wchodzi twoja rada i opinia i właśnie o coś takiego mi chodziło, a nie jak mogło wynikać z moich pytań w stylu: czy jak namaluję obraz zachodzącego słońca to będzie git?:)

Serio chodziło mi tylko o sprawy techniczne.

Zgadzam się z tobą i zmieniam stare oblachowanie na nowe blachy aluminiowe 2mm (dosłownie z każdej strony) oklejone matami.

Na koniec 2 pytania:

1.Czy mogę podłączyć kilka diód led równolegle do tej od hdd i powera czy to zbyt duże obciążenie będzie (chcę 4-5 diód żeby świeciło w rytm twardziela:))?

2.Czym zaślepić powyrzynane wzory w blasze alu 2mm żeby było przeźroczyste? Chodzi o to żeby wzór wycięty nie był dziurą tylko wypełniony (może da radę z pleksi wyciąć taki sam i włożyć go?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.1 Zapytaj projektantów mobo... Albo znajdź schemat kawałka mobo gdzie jest wyjście na diody to Ci powiem :). ewentualnei zaryzykuj... najwyżej będziemy wiedzieć jaką obciążalność ma wyjście na diody HDDLED :wink:

2.2 chcesz docinać plexi do otworu? :D Nie wiem o co Ci chodzi dokładnie ale czy nie można po prostu z tyłu przykleić plexi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.2 chcesz docinać plexi do otworu? :D Nie wiem o co Ci chodzi dokładnie ale czy nie można po prostu z tyłu przykleić plexi?

Chodzi mi o to, że jak wytnę w bocznej ściance z blachy 2mm wzór i będę chciał go podświetlić to będzie dziura. Być może lepiej zrobić cały bok z pleksi (tylko chyba sztywność i dźwiękochłonność będzie gorsza)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego marcin. Ja widze ze tu wogole nie moze byc mowy o jakimkolwiek przemysleniu tematu z twojej strony. najpierw zapowiadasz ze juz wiesz co robic, i masz plana, a kilka postow dalej juz zmieniasz koncepcje i pytasz czy jest wlasciwa. N/C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że jak wytnę w bocznej ściance z blachy 2mm wzór i będę chciał go podświetlić to będzie dziura. Być może lepiej zrobić cały bok z pleksi (tylko chyba sztywność i dźwiękochłonność będzie gorsza)?

IMho pomysł ze sklejka byl lepszy:) a jesli komus buda wpada w rezonans to powinien to do strefy 11 zadzwonic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo niechętnie ale zgadzam się z Carl0sem. Wpadł pomysł do głowy i od razu na forum. Tak więc kończę na jakiś czas i biorę się ostro do roboty a nie do gadania. Odezwę się jak będą konkrety i zdjęcia. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie nie było, ale miałem tylko ok 1,5 godzinki dziennie na zabawę. Odrazu daję zdjęcia.

1. Obudowa i dechy:)

2. Podniesiony i przerobiony zasilacz (wstawiona będzie 120-tka)

3. Dziury na wlot powietrza

4. Powkładany sprzęt (dojdzie jeszcze 120-tka nad prockiem do wyciągu)

5. Przód

6. Tył

Zaznaczam że to jest "stan surowy zamknięty" teraz w wolnej chwili będzie wykończenie.

Wszystkie blachy: góra,dół,boki,przód i tył wyrzucone. Dojdzie mata bitumiczna 2mm (w drodze).

Potencjometry na cpu,gpu,psu i wylot z budy. Pierwsze obserwacje: Cisza. Temperatury (przy wszystkich obrotach na min.) cpu-38, MB-36 (net, muza itp.)Cóż tyle na teraz.

1

Dołączona grafika

2

Dołączona grafika

3

Dołączona grafika

4

Dołączona grafika

5

Dołączona grafika

6

Dołączona grafika