azedor Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Czy istnieje jakaś komenda ustawiajaca mi kursor na początku okreslonego wiersza w okienku Memo ? Bo chce, żeby po wypisaniu przykładowo szesci liczb, każda w innym wierszu, kursor ustawiał się na poczatku pierwszego wiersza (oczywiście wypisane liczby mają nadal się znajdować). Chce tak zrobić, ponieważ mam problem z dobraniem odpowiedniej wielkości okienka memo, poniweaż po wypisaniu ostatnioej linii kursor przechodzi mi do następnego wiersza, przez co to wygląda tak, jakby miał rzeczywiscie wpsianych 5 wierszy, a w rzeczywsitości mam 6, tylko że ten pierwszy wiersz jest nie widoczny, ale jak sobie pzresuną kursor do pierwszego wiersza to już to wyglada tak jak powinno. Więc komenda do ustawiania kursora w odpowiednim miejscu rozwiaże mój problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) kombinujesz pod górę :) jakoś sie da bo kiedyś to robiłem.. ale w tej chwili Ci nie powiem. Nie ejstem pewien ale chyba trzeba było coś z suwakami zakombinować, lub zaznaczyć programowo pierwszy wiersz. I nie komenda... komendy to sie wydaje psu... tutaj się mówi o metodach klasy TMemo. ps. może lepiej użyć TStringGrida... ? :wink: Edytowane 29 Maja 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azedor Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Nie kombinuję, ale poprostu nie wiem jak to inaczej zrobić, niż za pomocą Mema. Bo jak już napisalem wcześniej chce wyświetlić sobie 6 liczb, każda w innym wierszu, tylko że jak je wyświetlam to kursor przechodzi mi do siódmego wiersza, i znika mi I wiersz z liczbą, bo tak mam ustawiony rozmiar okienka że dokładnie 6 wierszy ma się zmieścić. Wiem, że da się napewno jakąś funkcją ustawić kursor w dowolnym wierszu i to by rozwiązało mój problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 z reguły TMemo służy do logowania textu bądź edycji textu... Do wyświetlania danych używaj TStringGrida.. robisz go na 6 wierszy i wstawiasz w kolejne linijki wartości.. nie masz kwiatków w stylu przesuwające się literki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azedor Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 z reguły TMemo służy do logowania textu bądź edycji textu... Do wyświetlania danych używaj TStringGrida.. robisz go na 6 wierszy i wstawiasz w kolejne linijki wartości.. nie masz kwiatków w stylu przesuwające się literki... Ostatnio nie mialem czasu, aby się tym zajmowac, ale udalo mi się znalelźć rozwiązanie mojego problemu, oto odpowiednia funkcja: void TSDIAppForm::GoToLine(int line) { Memo1->SelStart = Memo1->Perform(EM_LINEINDEX, line - 1, 0); Memo1->Perform(EM_SCROLLCARET, 0, 0); } Pomyśląłem, żę się może komuś przydać, w skrócie powoduje ona "przejscie" do lini numer "linie". Oczywiście zamiast Memo1, można wstawić swoją nazwę obiektu typu Memo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...