Skocz do zawartości
Daniel-Martola

Połykane Litery

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam Toshibę P100-221 i mam z nią kłpot. Co kilka kilkanaście wpisywanych znaków nie zostają wprowadzone 2-3 znaki. Nieraz rzadziej i mniej, nieraz częściej. WIem że z innymi modelami były podobne kłopty, ale upgrade biosu sprawę załatwiał. Niestety do tego modelu mam wgrany jedyny dostępny bios na stronie Toshiby. Wizyta w serwisie m się nie uśmiecha, bo raz że zabiorą kompa na 2 tygodnie a dwa zrobią reinstalkę czyszcząc całość dysku. A 80GB nie mam gdzie i jak przegrać obecnie.

Może ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną albo gdzie się zwrócić?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem już taki problem i to równiez w Toshibie. Winny był Skype - generował 100% zużycie procesora i komputer po prostu nie wyrabiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zauważyłem dokładnie ten sam problem u siebie. Po raz pierwszy pojawił sie, gdy zacząłem zabawe z NHC i obniżyłem napięcie procka. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, ze zjadało mi literki. Powróciłem do poprzednich ustawień i problem zniknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety tu o tym mowy nie ma. Skype nie chodzi a zajęcie procka jest minimalne.

pozdrawiam

Sprawdż czy jest zainstalowany język Polski programisty.

Jeżeli tak to którys z programów robi te hocki (u mnie np. IncrediMail ale ja o tym wiem i niektóre litery piszę bez polskich znaków diaktrycznych). W Wordzie pisze normalnie(również w tym programie sprawdż).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem właśnie sprawdzić, czy problem się znów pojawi, jak ustawie mniejsze napięcie. Byłem bardzo zaskoczony, gdy tak się nie stało. Jednakże od jakiegoś czasu pracuje bez włożonej baterii. Włożyłem ją spowrotem, odpalam NHC i problem zjadania literek powrócił :/

Zauważyłem, że literki zjada także, jak pracuje tylko na baterii i włącze tryb "max battery".

(bardzo niewygodnie pisało się tego posta, cały czas trzeba się kontrolować i poprawiać ewentualne braki)

Edytowane przez studenc1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdż czy jest zainstalowany język Polski programisty.

Jeżeli tak to którys z programów robi te hocki (u mnie np. IncrediMail ale ja o tym wiem i niektóre litery piszę bez polskich znaków diaktrycznych). W Wordzie pisze normalnie(również w tym programie sprawdż).

Od klawiatury i ustawień zacząłem ale to nie to. W Wordzie też są błędy. NHC nie było odpalone więc nie to też. Podejrzewam (nie wiem czy możliwe jakieś błędy przy wgrywaniu Biosu fabrycznie). Może wgram spod dosa jeszcze raz?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od klawiatury i ustawień zacząłem ale to nie to. W Wordzie też są błędy. NHC nie było odpalone więc nie to też. Podejrzewam (nie wiem czy możliwe jakieś błędy przy wgrywaniu Biosu fabrycznie). Może wgram spod dosa jeszcze raz?

pozdrawiam

Czy NHC jest zainstalowany.

U mnie też powodował nieprawidłowosci-co prawda tylko celerona mam.

Jeżeli masz go zainstalowanego- to odinstaluj i zobaczysz jaki to ma skutek(to, że go nie odpalałes nic nie znaczy bo on jest w systemie i swoje robi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy NHC jest zainstalowany.

U mnie też powodował nieprawidłowosci-co prawda tylko celerona mam.

Jeżeli masz go zainstalowanego- to odinstaluj i zobaczysz jaki to ma skutek(to, że go nie odpalałes nic nie znaczy bo on jest w systemie i swoje robi).

Zobaczę, dzięki za sugestię. Choć jeśli NHC jest powodem to jakie rozwiązanie? Szkoda by mi było przestać z niego korzystać.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczę, dzięki za sugestię. Choć jeśli NHC jest powodem to jakie rozwiązanie? Szkoda by mi było przestać z niego korzystać.

pozdrawiam

To jest program nie dopracowany (przynajmniej żle pracuje z Toshibami).

Jeżeli to RightMark CPU Utility (nie wiem czy nie będziesz musiał zrobić przywracanie systemu z dnia przed instalacją NHC).

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest program nie dopracowany (przynajmniej żle pracuje z Toshibami).

Jeżeli to RightMark CPU Utility (nie wiem czy nie będziesz musiał zrobić przywracanie systemu z dnia przed instalacją NHC).

Powodzenia.

No to chyba jasne... Odinstalowałem bez problemu i właśnie sprawdzam pisząc co zjadło co nie. I co? Nic. Jest ok więc to była przyczyna. Może w nowszej wersji poprawią...

Szkoda bo fajny był. RM CPU niestety nie oferuje takich możliwości jak NHC...

Dzięki za pomoc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ...

Chodzi o to, że te programy potrafią bardzo zwolnić opcję "Throttl" - czyli przepustowość. Nawet poniżej 400MHz - nawet jeżeli jest to Celeron co i tak mu nie pomoże. Widać to zwłaszcza jeżeli zostało już mało baterii a ustawiona jest opcja Power Saving. Proponuję je poobserwować i wszystko powinno być jasne.

post-128209-1149146582_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ...

Chodzi o to, że te programy potrafią bardzo zwolnić opcję "Throttl" - czyli przepustowość. Nawet poniżej 400MHz - nawet jeżeli jest to Celeron co i tak mu nie pomoże. Widać to zwłaszcza jeżeli zostało już mało baterii a ustawiona jest opcja Power Saving. Proponuję je poobserwować i wszystko powinno być jasne.

Ja osobiscie nie korzystam ani z NHC jak i RM CPU.

W Toshibie jest zinstalowany Power Server, który daje możliwosć ustawienia procesora na wrtosci- 400, 800, 1200, 1600 MHz a co wiąże sie z predkoscią obrotową wentylatora.

W tym programie brakuje pokazywanie prędkosci wentylatora i temperatury CPU.

Korzystam z Speed Fana-pokazuje temp. CPU i HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi