Skocz do zawartości
Kosiarz_1987

Amd Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Aż za dobre jak na takty pamięci... Zrób jeszcze raz te testy... U mnie Everest też ostatnio takie zonka odwalił, odczyt na poziomie 8200 miałem, a normalnie mam 6600... Zrób jeszcze raz testy... ;) A co do procka to ci się fajny trafił :) Mój na 1.450 przy 2.4Ghz jest niestabilny :[

Pozdro

Testy zrobi jeszcze raz tylko najpierw ściagnę nowszą wersję.

PS: Nie testowałem na 100% - on chodzi i bez problemu na FSB 295-297 tylko że dalej już nie chce ale wydaje mi się że to wina płyty bo na 300 nawet z mnożnikiem 4 x nie wstaje :huh:

EDIT:

Zrobiłem ponowne testy. Everest Ulimtate 3 po restarcie kompa:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dalej dziwne te wyniki są :blink: ale za to jak fajnie wygląda - 3 na 4 mój na samej górze :D

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Home Edition (a o to chyba Ci chodzi) u mnie pokazuje jakieś głupoty np. że mam 64 bitowy kontroler pamięci albo coś takiego. W Ultimate wszystko jest ok i mogę porównywać z nowszym sprzetem niż HE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecilem swojego procka A64 3200+ oczywiscie Venice z 2000 na 2300MHz na defaultowym napieciu.

Procek ma dokladnie takie oznaczenia:

ADA3200DAA4BW

NBBWE 0613GAC

X026487C60085

Tcase 55 stopni

Licze ze pojdzie na jakies 2700MHz na w miare znosnym napieciu.

Na razie nie krece za mocno czekam na WC.

Zalaczam screen

Dołączona grafika

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecilem swojego procka A64 3200+ oczywiscie Venice z 2000 na 2300MHz na defaultowym napieciu.

Procek ma dokladnie takie oznaczenia:

ADA3200DAA4BW

NBBWE 0613GAC

X026487C60085

Tcase 55 stopni

Licze ze pojdzie na jakies 2700MHz na w miare znosnym napieciu.

To sie nie przelicz :lol2:

Mi na default idzie chyba na 2300 czy na 2400, ale juz na 2700 to nie ruszy nawet na 1,68V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie nie przelicz :lol2:

Mi na default idzie chyba na 2300 czy na 2400, ale juz na 2700 to nie ruszy nawet na 1,68V.

Szuaklem na necie prockow tej serii i sa ale z innego tygodnia (okolo 6-9tydzien) i osiagaly calkiem ladne wyniczki. Moze trafilem na niezla sztuke :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szuaklem na necie prockow tej serii i sa ale z innego tygodnia (okolo 6-9tydzien) i osiagaly calkiem ladne wyniczki. Moze trafilem na niezla sztuke :>

No zycze owocnych wynikow w podkrecaniu, ale teraz jest o to bardzo trudno...

Dla mojego proca niestety max to tylko 2560, ale jeszcze sie zobaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego podkręciłem na 2,43 ghz i dałem sobie spokój bo więcej nie dało rady a zbiosami mi sie bawić nie chciało, no ale dzisiaj wrzuciłem OCWB 2 i odziwo poszedł na 315x8 :blink: na P 2.10 to nawet na 290x8 nie chciał ruszyć, a tu zonk, odpalił i nawet przeszedł supierPI 8m :D screena macie w sygnaturce, wynik jest jaki jest bo memki musiałem odpalic na div 133 mhz przez co były troche wolne, no ale 2,52 ghz jest, wiecej nie próbowałem :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeetam, Ty lubisz krecic ekstramalnie to pewnie przyciagasz jak magnes dobre procki :wink:

A tak w ogole to na jakim napieciu i czy probowales wyzej?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrze na jakim bo zawsze daję tyle ile płyta może :P

jak wiadomo asrock ma 1,55v po modzie

temp na moim WC 37 stress to najwięcej co zanotowałem. Fanderki na nagrzewce są na minimum. Więc po co zmniejszać vcore.

:blink:

Żeby procesor nie zdechł. Chyba powinieneś poczytać trochę o A64 Venice

A czym stabilność tych 2700 testowana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście SP2004 łaził ze 3 godziny, procek jest w czapce że tak powiem.

Podejrzewam że jak zrobie vmoda na pamiątki (GEIL Platinum Ultra 400) to procek pójdzie wyżej, bo pamiątki teraz śmigają na 250Mhz 1T-CL2,5-3-3-7 przy tylko 2,7v i one wyżej niewyrabiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście SP2004 łaził ze 3 godziny, procek jest w czapce że tak powiem.

Podejrzewam że jak zrobie vmoda na pamiątki (GEIL Platinum Ultra 400) to procek pójdzie wyżej, bo pamiątki teraz śmigają na 250Mhz 1T-CL2,5-3-3-7 przy tylko 2,7v i one wyżej niewyrabiają.

Ale w A64 kontroler pamięci jest w procesorze i nie ma znaczenia czy pamięci są taktowane synchronicznie czy asynchronicznie. Ustawiasz inny dzielnik dla pamięci i kręcisz proca dalej

Poszukaj w Google A64memfreq.exe i chwilę się nim pobaw. Powinien wyjaśnić o co chodzi w kręceniu A64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie, na dniach bede kupowal venica 3000+ i bede mial mozliwosc poproszenia o wybranie (selekcje) proca dobrego do oc. czym powinienem sie kierowac? proc bedzie w pudelku (box) ale przez folie wszystko co potrzeba widac.

przyklad:

ADA3200DAA4BW

NBBWE 0613GAC

X026487C60085

czy chodzi o liczbe utworzona z 3 cyfr (w tym przykladzie 085)?musi byc jak najmniejsza, domyslam sie. sorry za te lamerskie pytania ale nie jestem w temacie :D zatrzymalem sie na poziomie socketA ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie, na dniach bede kupowal venica 3000+ i bede mial mozliwosc poproszenia o wybranie (selekcje) proca dobrego do oc. czym powinienem sie kierowac? proc bedzie w pudelku (box) ale przez folie wszystko co potrzeba widac.

przyklad:

ADA3200DAA4BW

NBBWE 0613GAC

X026487C60085

czy chodzi o liczbe utworzona z 3 cyfr (w tym przykladzie 085)?musi byc jak najmniejsza, domyslam sie. sorry za te lamerskie pytania ale nie jestem w temacie :D zatrzymalem sie na poziomie socketA ;)

Obojętnie jakie cyfry i litery, w K8 nie ma sprawdzonych serii orpocz 0517/0521 i ogólnie rev E3, ale tego juz nigdzie nie kupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm mój Venicek leci tak jak w sigu ;] Przy większych Mhz już się wywala spi itd Trzeba zapodać moda na Asrocka i zobaczyć czy 1.5v coś da procusiowi ;)

Pozdro

Oj da i to duuuzo.

U mnie np. do 2400 idze na 1,4V, ale na 2560mhz(9x285) jest juz potrzebne dokladnie 1,58V.

I to juz jest max dla mojego procka, bo na 2700(9x300) nie jest stabilny nawet przy 1,67V.

Wiecej nie ma sensu zwiekszac napiecia, bo 1,67V to i tak juz duzo powyzej bezpiecznej granicy...

Z tego wynika, ze do rewizji E6 lepsze sa plyty, ktore potrafia podac wyzszy Vcore.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,45v to mało i w sumie dziwie sie asrockowi dlaczego tak mało dał na procka, mógł dać chociarz 1,5v bo wtedy można już cos wiecej pokręcic :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot]

@fredus

Odkąd pamiętam Asrock nigdy nie miał regulacji napięcia...* A o fajnym o/c można było pomarzyć. Duala Sata jednak ma regulację, fakt że tylko o 0.05v w góre, ale zawsze to już coś ;]

*W sumie 5 kumpli miało Asrocka, każdy miał inny model tej płyty i regulacji nie było [;

[ot]

Zresztą niektóre proce robią nawet 2.9Ghz na 1.4 [;

Pozdro

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[ot]

@fredus

Odkąd pamiętam Asrock nigdy nie miał regulacji napięcia...* A o fajnym o/c można było pomarzyć. Duala Sata jednak ma regulację, fakt że tylko o 0.05v w góre, ale zawsze to już coś ;]

*W sumie 5 kumpli miało Asrocka, każdy miał inny model tej płyty i regulacji nie było [;

[ot]

Zresztą niektóre proce robią nawet 2.9Ghz na 1.4 [;

Pozdro

Mi się wydaje, że Asrocka to można brać kiedy ma się selekta. Bo 1,45V to naprawdę niewiele, zwłaszcza przy branych "na pałę" prockach, bez sprawdzonego OC. Ja wolałem dołożyć 150 zł do DFI i mieć święty spokój. Inna sprawa, że na 1,45V mój procek robi ok. 2,87 GHz... Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi