Skocz do zawartości
Kosiarz_1987

Amd Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król

Rekomendowane odpowiedzi

nie pokoji mnie ta temp. tym bardzie że na poprzedni A64 ciezko byla taką uzyskać a np przy 2.9GHZ i 1.55V w idu jest 42 a w stresie skacze o ponad 12 stopni :mur:

I to są złe temperatury? ja właśnie testuję A64 Venice na 2500MHz przy 1,48V i w dzisiejszy dość chłodny dzień płyta pokazuje mi 57 stopni w stresie, w speedfanie core ma 49 stopni. Gdyby to było w te upały co już mam nadzieję minęły temperatura (obudowy proca) śmiało doszłaby do 60 stopni. Nie wiem jak zachowałaby się temp rdzenia, ale prawdopodobnie była by niższa.

Co do programiku AMD64 TCaseMax to do czego on służy i co pokazuje?

Mój odczyt TCaseMax to 55*C, a TDP to 38,2W

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@m40

Chłodzenie po dotknięciu jest ciepłe/zimne ? Bo u mnie płytka pokazuje max 42* (wiem, że to zależy bardzo od czujnika temp), ale jak dotknę Freezera to jest lekko ciepły. Czyli pewnie ma te 42* :) Przy 57 powinieneś poczuć już duże ciepło [; Imo 57* to za dużo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Tak ciekawości ściagnąłem AMD64 TCaseMAX.

Mam takie odczyty:

TDP: 38,2 W

TCaseMax: 55 stopni celcjusza

Oczywiscie proc podkręcony.

Co to dokładnie oznacza? Pobor mocy i maksymalną temperturę obudowy procka?

EDIT:

Ściągnąłem też Central Brain Identifier i sprawdziłem ten nr. czy co to jest:

ADA3000DAA4BW

Revision: DH-E6

Dobre to to?

JHak co to zapodam screena tam wszystkie dane.

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@m40

Chłodzenie po dotknięciu jest ciepłe/zimne ? Bo u mnie płytka pokazuje max 42* (wiem, że to zależy bardzo od czujnika temp), ale jak dotknę Freezera to jest lekko ciepły. Czyli pewnie ma te 42* :) Przy 57 powinieneś poczuć już duże ciepło [; Imo 57* to za dużo :)

W idle mam teraz 42-43*C i radiator jest chłodny w stresie jest ciepły, ale nie jest to na pewno 57 stopni, wiem bo do takiej temp grzeje mi się radiator na chipsecie w którym mam czujkę od termometru i gdy go dotykam parzy. Docisk do procesora mam na 100% dobry pasta, AS 5, zakładałem go dwa razy (zmieniałem backplate) może czujka na płycie jest walnięta? w temacie o mojej płycie ludzie narzekali na temperatury... ale niezawsze na te od CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może poprostu czujnik nawala, a może masz krzywą czape na procku?? :blink:

Czapka "raczej" prosta (a jak wygląda krzywa?). Dzisiaj włożyłem czujkę termometru tak by stykała się z rurą heat-pipe ulokowaną centarlnie na IHS (ten cooler tak ma) i odczyt płyty w trakcie stresu jak zwykle 57*C, temperatura rdzenia odczytana w speedfanie to 50*C, a termometr pokazuje że radiator ma temperaturę 38*C i jak tu podkręcać? w ciemno? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termometr raczej nie kłamie :) A płytka imo przesadza ;] Jak po dotknięciu nie jest gorąco to jest spoko [; A HeatPipe ma chyba największą temperaturę jeśli chodzi o element coolera od procka ;) Także spoko ;]

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee to w takim razie nie masz sie oco martwic, podkręcaj ale delikatnie i nie włączaj speedfana tylko mierz termometrem :lol2: Wiesz może mniej wygodne ale napewno dokładniejsze niż każdy czujnik :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj testuje swojego nowego proca z serwisu... O dziwo mam świetnie nałożony IHS (a był ściągany przez sklep bądź serwis!). Teraz osiągi OC - stary leciał 2520 MHz @ 1,71v, nowy lata 2520 MHz @ 1,55v (Epox stress - DFI 1,52v :wink:). Niestety natrafiam na "ściane" - prockowi wywala się kontroler pamięci i cache po przekroczeniu ok. 2640 MHz :/ no szkoda... :( W dodatku co mnie martwi nie mogę ustabilizować ramu (4x512 MB) na 230 MHz 2,5-4-4-8 2T (a na starym chodziły 2,5-3-3-8 2T) :/ Walczę już 4h z tym ustrojstwem :/ w stress ram wywala mnie po godzinie :/

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dodatku co mnie martwi nie mogę ustabilizować ramu (4x512 MB) na 230 MHz 2,5-4-4-8 2T (a na starym chodziły 2,5-3-3-8 2T) :/ Walczę już 4h z tym ustrojstwem :/ w stress ram wywala mnie po godzinie :/

Temat wraca jak bumerang: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj testuje swojego nowego proca z serwisu... O dziwo mam świetnie nałożony IHS (a był ściągany przez sklep bądź serwis!). Teraz osiągi OC - stary leciał 2520 MHz @ 1,71v, nowy lata 2520 MHz @ 1,55v (Epox stress - DFI 1,52v :wink:). Niestety natrafiam na "ściane" - prockowi wywala się kontroler pamięci i cache po przekroczeniu ok. 2640 MHz :/ no szkoda... :( W dodatku co mnie martwi nie mogę ustabilizować ramu (4x512 MB) na 230 MHz 2,5-4-4-8 2T (a na starym chodziły 2,5-3-3-8 2T) :/ Walczę już 4h z tym ustrojstwem :/ w stress ram wywala mnie po godzinie :/

I tej "sciany" za nic nie da sie przekroczyc, akurat mam tak samo.

2560mhz przy 1,58V, a na 2700mhz to nawet przy 1,68V nie raczy byc stabilny :sad: .

Jakim cudem IHS byl sciagany??

Przeciez to jest jakis walek zrobiony chyba przez sklep.

Nowke z serwisu zatrzymali do siebie, a proca, ktorym sie bawili dali Tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat wraca jak bumerang: 2271198[/snapback]

I tej "sciany" za nic nie da sie przekroczyc, akurat mam tak samo.

2560mhz przy 1,58V, a na 2700mhz to nawet przy 1,68V nie raczy byc stabilny :sad: .

Jakim cudem IHS byl sciagany??

Przeciez to jest jakis walek zrobiony chyba przez sklep.

Nowke z serwisu zatrzymali do siebie, a proca, ktorym sie bawili dali Tobie.

IHS na kropelke :lol: (autentycznie). Wiem, że sklep w wałek mnie zrobił, między innymi nie dał mi nowej gwarancji. Normalnie bym się kłócił z nimi ale i uwzględniając fakt, że mój stary Venice się wybrzuszył i miał ściągany IHS to i tak cud, że gware uznali :lol: Sklep strzelił niby gadke, że AMD odrzuciło gwarancje itp. że oni "wyprosili" żebym nie był stratny i z tego powodu nie ma gwary dłuższej :lol:

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzcie http://img504.imageshack.us/img504/5796/venice26ghzkh4.jpg ale superpi nie przechodzi :? mało v

Uruchomic to tez swojego moge na nawet 2700mhz :lol:

Problem lezy w superpi.

Ustaw na 2700mhz i zobacz czy Ci pojdzie na 1,55V, a o cooler sie nie martw bo bez problemu schlodzi proca po takim OC.

Jak nie pojdzie to kupa, jak pojdzie to sa powody do radosc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzcie http://img504.imageshack.us/img504/5796/venice26ghzkh4.jpg ale superpi nie przechodzi :? mało v

A może to płyta nie wyrabia? to HTT jest dość duże, ale widac pamięci ograniczają możliwości... mnie też przy tym napięciu komp uruchomi się z taktowaniem 2600, ale test wywala po około 7 minutach. Dałbym więcej niż 1,48V ale mam troszkę niejasną sytuację z temperaturami (pisałem o tym wyżej) i póki co wolę się zatrzymać na 2500MHz przy 1,48V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw na 2700mhz i zobacz czy Ci pojdzie na 1,55V,

Jakie 1,55v?? Jak płytka daje max 1,45?? CPU-Z pokazuje jakieś 1,472v ale tak naprawde procek ma 1,45v a na takim napieciu to chyba niezły wynik, hah jakbym tak miał chociarz 1,5v <_< wiem że sie zabardzo podnieciłem ale pierwszy raz mam A64 i jak to zobaczyłem to musiałem wam pokazać :-P winda niby śmiga no ale o superpi niema mowy, everest wykrywa go jako 4100+ i jestem pierwszy w 3 czy 4 pierwszych testach ze sporym zapasem :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rób moda na 1,55v icon_biggrin3.gif

No nie powiem, zastanawiam sie :-P Ale ten lakier troche drogi :? a może tak zrobić moda srebrną pastą, np Titan? :lol: ona chyba przewodzi prąd B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia z Titanem :lol: ;] Tak samo ja bym mógł zrobić AS5 ;) fredus zobacz sobie jakie to coś jest małe, a potem pomyśl jak by ta pasta się tam utrzymała ... ;] Dobra koniec OT bo to topic o Venicach, a nie o vcore modzie na Dual Sata :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie macie lutownicy w domu. Po co się babrać lakierem? To robota na 5 sekund lutownicą. No i nie trzeba kupować lakieru, a rozlutowanie jest też banalnie proste no i po nim płyta wygląda jak nieruszana.

pewny jesteś?? zawsze wydawało mi sie że zostaje ślad :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi