Skocz do zawartości
Kosiarz_1987

Amd Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi o to że w prime nie masz wyboru testu i lecą wszystkie, bodajże najpierw te, które w sp2004 zaliczane są pod RAM test.

Po co mu orthos na 1 rdzeń??

Dzwine troche :huh: Zostawie go na 12h bądź 24h i zobaczymy.Jesli Prime nie wywali błędu to uznam ze jest stabilny a SP2004 wykasuje z dysku.Jeszcze wyjdzie ze na Prime ciągnie do 2.7Ghz a na SP2004 2.5 :lol2:

Update:Wersja 24.14 Prime95 umożliwia wybór testu :wink:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chcialem sie dowiedziec co dzieje sie z moim procesorem (albo programem)... problem jest taki ze przy obciazeniu kompa przez prime95 SpeedFan wyswietla jako temperature proca 85-90st C... procesor jak w temacie podkrecony na 9x261 (2349MHz) na 1.4V a chlodzenie mam BOXowe...

I jeszcze jedno pytanie: jak moge zmienic czestotliwosc HT? nie widze nigdzie w biosie w moim Abicie AX8 takiej opcji... tylko napiecie na HT...

Edytowane przez przemo_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie do was czy opłaca sie wymienić athlona 3500+ na 3200+ bo mam taka mozliwośc, max w moim 3500+ to 2650mhz a w tamtym 3200, 2600mhz idzie bez problemu mozna i wiecej wycisnąć

Na to wychodzi ze twój robi wiecje od tego 3200 + (gdzie tu logika :P ) juz wolał bym zostac na tym 3500 bo ja kbedziesz go sprzedawał to jednak wiecej dostaniesz niz za 3200 suuper sie kręcącego ( no klient który nie wie co to O/C )

Myslisz ze 100 do 200Mhz wiecje za rdzeniu duzo ci da ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a jesli ten 3200 więcej wyciagnie bo po wyzej 2600mhz nie był jeszcze testowany

Napisałes ze

a w tamtym 3200, 2600mhz idzie bez problemu mozna i wiecej wycisnąć

Wiec nie wiesz ile moze dac z siebie i przy jakim napieciu.. jesli 2700 1.5V to bym sie zastanawiał..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałes ze

Wiec nie wiesz ile moze dac z siebie i przy jakim napieciu.. jesli 2700 1.5V to bym sie zastanawiał..

No niewiem ale bede go testował na razie na standardowym napięciu dociagną do 2600 dalej nie był kręcony ale mysle ze wyciągnie więcej, za to ten moj athlon 3500 vcore 1,55 max to 2650mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, poszukuje porady na mój komplet z podpisu. 3000+ nie chce pójść więcej niż 2000MHz STABILNIE, max idzie do 2,2G ale zaraz wywala błędy z super pi, są zwiechy i problemy ogólnie, pamięci jak obniżam to też nic nie daje, np. przy 2,2GHz ustawienia wyglądają tak:

HTT 245MHz

mnożnik x9

mobo x4/x3 (tak zwiechy i tak zwiechy)

napięcia 1,4-1,45V (i tak zwiechy)

C'n'Q off

buda wentylowana

ram oczywiście odpowiednio obniżony do 166/2T

I to powyżej jest niestabilne niestety, jedyne co przechodzi super pi 32M / sp2004 ponad godzinę to 2025MHz (9*225), ram nieobniżany, mobo x4/nawet x5, napięcie 1,4V.

Czy poradzicie coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niewiem ale bede go testował na razie na standardowym napięciu dociagną do 2600 dalej nie był kręcony ale mysle ze wyciągnie więcej, za to ten moj athlon 3500 vcore 1,55 max to 2650mhz

Jeżeli ten 3200+ robi 2.6GHz @ def to na max 1.5v powinien zrobić 2.7ghz (przewaznie tak jest, choc czasem mogą sie zdarzyc jakies wyjątki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, poszukuje porady na mój komplet z podpisu. 3000+ nie chce pójść więcej niż 2000MHz STABILNIE, max idzie do 2,2G ale zaraz wywala błędy z super pi, są zwiechy i problemy ogólnie, pamięci jak obniżam to też nic nie daje, np. przy 2,2GHz ustawienia wyglądają tak:

HTT 245MHz

mnożnik x9

mobo x4/x3 (tak zwiechy i tak zwiechy)

napięcia 1,4-1,45V (i tak zwiechy)

C'n'Q off

buda wentylowana

ram oczywiście odpowiednio obniżony do 166/2T

I to powyżej jest niestabilne niestety, jedyne co przechodzi super pi 32M / sp2004 ponad godzinę to 2025MHz (9*225), ram nieobniżany, mobo x4/nawet x5, napięcie 1,4V.

Czy poradzicie coś?

Jezeli zwiekszanie napiecia na cpu nie maja najmniejszego wplywu na stabilnosc to moze winna jest mobo? Sprawdzales jakie htt wyciaga? Sproboj podniesc napiecie chipsetu. Nie wydaje mi sie zeby proc byl az taka padaka co robi 2050.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez wydaje mi sie ze moze byc to kwestia plyty glownej ...albo zjedz pamiatkami tak jak ja to zrobilem ...a co sadzicie o tym ...szczególnie chodzi mi o temp. mobo oraz odczyt z pamięci czy Everest czasami nie oszukuje? no i to ht ponad 1kilo ...dziwne tak jakoś

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4f338c94d6202d3c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zaczynam zabawę w podkrecanie. Oto co udało mi się uzyskac za 1 razem:

Dołączona grafika

2000@2400 10x240, 5:6, DDR333@DDR400 HT=4x240=960

3-3-3-8 2T 200MHZ Vcore1.47-1.49 Cooler BOX

Wiem, że dla maniaków to pestka, ale na początek jestem zadowolony.

Q. Jaka jest maksymalna dopuszczalna temp ?

A. Najlepiej nie przekraczać 50 max 55stC w stresie, osobiście zalecam trzymać się poniżej 50stC.

I teraz mam pytanie. Czy chodzi o max 55stC którą podaje tzw. dioda procesora czy tzw. temperatura procesora. W evereście są takie 2 pomiary: temperatura diody procesora jest zawsze wyzsza o 4stC od temperatury procesora.

Co więcej mam kolejna watpliwość. Wg specyfikacji AMD:

http://www.amdcompare.com/us-en/desktop/de...n=ADA3200DAA4BW

procesor ma max 49stC - 65stC. O co chodzi z tymi widłkami?! Czy max nie powinien być oznaczony jednym konkretnym progiem a nie zakresem?

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis oskalpowałem mojego athlon-ika no i uzyskałem ok 10stopni w stresie mniej, jeszcze sie musi wygrzac artcic silver 5, mam nadzieje ze bedzie wszystko wporządku :) i jeszcze bym go pomęczył troche OC tylko kurde płyta mnie troche blokuje narazie mama fsb 311mhz powyżej zaczynają sie problemy juz :/ . macie jakieś pomysły moze jakiś vmod na chipset ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kontekscie mojego pytania kilka schodów wyżej to podnoszenie napięcia na chipsecie też nic nie dało, za nic w świecie nie pójdzie mi więcej niż 9*225 stabilnie i 9*245 super niestabilnie :( pewnie to wina mobo ale dziwi mnie fakt że ludzie z tą mobo mają w podpisie często @2400MHz i więcej a u mnie ni chu chu...

A słuchajcie postanowiłem pójść w drugą stronę, zniżyłem napięcie procesora do 1,35v a później do 1,3V (przy stabilnym 2025MHz) i jestem w trakcie testów na sp2004/super pi.

Na 1,35v żadnych problemów ze stabilnością a 1,3v właśnie testuję super pi 32M, co najlepsze - temp w stresie i bez stresu znacznie spadła przy niższym napięciu, powiedzcie jaki to zaniżone nap. ma wpływ na sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kontekscie mojego pytania kilka schodów wyżej to podnoszenie napięcia na chipsecie też nic nie dało, za nic w świecie nie pójdzie mi więcej niż 9*225 stabilnie i 9*245 super niestabilnie pewnie to wina mobo ale dziwi mnie fakt że ludzie z tą mobo mają w podpisie często @2400MHz i więcej a u mnie ni chu chu...

A słuchajcie postanowiłem pójść w drugą stronę, zniżyłem napięcie procesora do 1,35v a później do 1,3V (przy stabilnym 2025MHz) i jestem w trakcie testów na sp2004/super pi.

Na 1,35v żadnych problemów ze stabilnością a 1,3v właśnie testuję super pi 32M, co najlepsze - temp w stresie i bez stresu znacznie spadła przy niższym napięciu, powiedzcie jaki to zaniżone nap. ma wpływ na sprzęt?

Ja mam tą samą płytę i chodzi mi stabilnie na 9*300 Mhz :) Może trafiłeś na kiepskiego proca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie chłodzenia CPU... BOX mi nie wystarcza (oczywiste chyba przy OC)... Zastanawiałem się nad zmianą na coś wydajniejszego... Co polecilibyście w umiarkowanej cenie? tak ok. 100zł..

I może wie ktoś jak w Abicie AX8 zmienić częstotliwość HT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi