Skocz do zawartości
Kosiarz_1987

Amd Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzanie stabilności 3dmarkami to jakiś nowy zwyczaj? Ja przynajmniej nic o tym nie wiem...SmallFFTs w SP2004 to podstawa, jaki to problem zrobić 3dmarka np. na 1,8GHz a potem clockgenem podciągnąć do np. 2,8GHz? O kant d.u.p.y. rozbić takie testy :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SP2004 jest napewno pewniejsze niż 3dMArki. i nie mówie o fałszowaniu. Poprostu nie jest w stanie wychwycic niektóre błędy proca i/lub pamięci.

możecie za to dokładac 3DMArka do screena z SP2004 :) mi to nie preszkadza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz tyle razy przejechalem sie na SP2004/Prime 95, takze dzieki.

Co do markow :

1) Zrobisz na 1.8GHz a potem podciagniesz zegar = wynik z [gluteus maximus] i to widac.

2) Podwazasz nasza warygodnosc ?

Akurat wynik z 3dmarka o niczym nie świadczy. Różne zegary, różne stery, zasyfiony system = różne wyniki. Poza tym sądzisz, że jak ustawi się procka np. na 2,6Ghza puści marka a potem podciągnie do 2,9GHza to będzie kolosalna różnica w wyniku? Ja nie podważam niczyjej wiarygodności, ale jakoś się przyjęło, że stabilność sprawdza się albo SP2004 albo np. S&M, bo mimo wszystkich ich wad dają najbardziej obiektywne wyniki. Nie bulwersuj się stary :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuuu :blink: Sporo przezyl biedak B) , ale slad po sobie zostawil i to sie liczy :D

Oj liczy,liczy

Cos mu zrobil <_<

Taki fajny byl i klops :cry:

Ja osobiście nic :wink: Dostała się wilgoć pod parownik,chyba przez te ostatnie tempy,bo cały czas fikał jak ''Rybka w wodzie'' :lol2:

Włączam sobie kompine usłyszałem strzał jak z koperytka,oraz dymek ,i już wiedziałem co się święci :mur:

Edytowane przez Gemmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kilka dni temu przypadkiem zalapalem sie na Venica 3200+ E6 i troche go teraz mecze. Narazie mam 2800 MHz na 1,42 V fullstable. Ale zauwazylem ze z pamiatkami dzieje sie cos dziwnego poniewaz raz chodza na 364 MHz (w idle) a w stresie na 374 MHz (czy cos kolo tego - roznica 10 MHz) :blink: Mam wlaczone Q'n'C i w sumie to moglo by byc przez to ale ono zmienia przeciez chyba tylko napiecie rdzenia i mnoznik :huh: To jest normalne?? Mobo gigabyte.

Edytowane przez deadfrog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kilka dni temu przypadkiem zalapalem sie na Venica 3200+ E6 i troche go teraz mecze. Narazie mam 2800 MHz na 1,42 V fullstable. Ale zauwazylem ze z pamiatkami dzieje sie cos dziwnego poniewaz raz chodza na 364 MHz (w idle) a w stresie na 374 MHz (czy cos kolo tego - roznica 10 MHz) :blink: Mam wlaczone Q'n'C i w sumie to moglo by byc przez to ale ono zmienia przeciez chyba tylko napiecie rdzenia i mnoznik :huh: To jest normalne?? Mobo gigabyte.

9x312 div166 = 255MHz na ramie

8x312 div166 = 249MHz na ramie

7x312 div166 = 242MHz na ramie

Wystarczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9x312 div166 = 255MHz na ramie

8x312 div166 = 249MHz na ramie

7x312 div166 = 242MHz na ramie

Wystarczy ?

Powiedzmy ze wiem juz ze tak moze byc :lol:

A mam jeszcze jedno pytanko, wiem ze to tylko potencjalnie moze okreslac podkrecalnosc ale co oznacza TDP? (u mnie =50,0 W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ostatnio kupiłem regulatorów obrotów i trochę się zawiodłem, ponieważ na minimalnych obrotach, co prawda cooler jest cichy, jednak procek w stresie ma 51 stopni.

Czy taka temperatura (po godzinie sp2004 - 51*C) może znacznie skrócić jego żywotność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ostatnio kupiłem regulatorów obrotów i trochę się zawiodłem, ponieważ na minimalnych obrotach, co prawda cooler jest cichy, jednak procek w stresie ma 51 stopni.

Czy taka temperatura (po godzinie sp2004 - 51*C) może znacznie skrócić jego żywotność?

taka temperatura żywotości raczej nie zmieni jednak może zmiejszyc jego możliwosći podkręcania ( oczywiscie lepsze chłodzenia wszystko załatwi :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyników O/C to raczej nie zmieni, bo kiedyś dałem 1.65V (na BIOSie 1001) i procek miał 68 stopni :P. Po kilku godzinach grania komp się zresetowałem i z ciekawości zajrzałem do BIOSu :P

Teraz obniżyłem VCore do 1.4625 i takty do 290*9 i mam po kwadransie (później już temperatura nie rośnie) 47-48*C (wacha się). Spadku wydajności nie zauważyłem żadnego, a coolera skręciłem na 2000RPM (nadal jest dość cichy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, o to problem nie lada. Stanalem przed wyborem; moge miec seprona 3000+ s939 latajacego na 939 Dual-Sata2 z predkoscia 2500 MHz z defaultowym napiatkiem. Zamienialbym sie z kumplem za mojego venice'a ktory najsilniejszym okazem nie jest, bo myka na def ~ 2200 Mhz. Jak myslicie, czy zamiana bedzie oplacalna, czy dodatkowe mhz wynagrodza mi taka roznice w cacheu 128 vs 512 ?? ZAmana ta jest dosc skomplikowana, nie bede sie nad tym rozwodzil, chcialbym tylko wiedziec, czy bez zadnych doplat z obu stron bedzie to dla mnie oplacalne. Osobiscie nie jestem pewien, dlatego pytam. Wkrotce zapodam screeny z Spi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy opłaca się bawić w O/C z Amd 64 3500+ na boxowym chłodzeniu i przy zasilaczu ModeCom 350ATX?

Nigdy nie bawiłem się w podkręcanie, ale od czegoś trzeba zacząć :wink: .. gdzie jest to HT w Biosie?..

Płyta : ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695

Edytowane przez dzten99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, o to problem nie lada. Stanalem przed wyborem; moge miec seprona 3000+ s939 latajacego na 939 Dual-Sata2 z predkoscia 2500 MHz z defaultowym napiatkiem. Zamienialbym sie z kumplem za mojego venice'a ktory najsilniejszym okazem nie jest, bo myka na def ~ 2200 Mhz. Jak myslicie, czy zamiana bedzie oplacalna, czy dodatkowe mhz wynagrodza mi taka roznice w cacheu 128 vs 512 ?? ZAmana ta jest dosc skomplikowana, nie bede sie nad tym rozwodzil, chcialbym tylko wiedziec, czy bez zadnych doplat z obu stron bedzie to dla mnie oplacalne. Osobiscie nie jestem pewien, dlatego pytam. Wkrotce zapodam screeny z Spi.

Te procesory byłyby podobnej wydajności, jednak ja bym został przy Athlonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś jeszcze pamięta mojego "sławetnego" Venice - 0532APAW 3000+ OEM, który latał 2520 MHz 1,71v PRIME na codzień/ max screen - 3050 MHz dzisiejszej nocy zaliczył zgona... ale co zabawne akurat wczoraj uświadomiłem sobie, że nie będą go tak katował i puściłem go na default... i zdechł bydlak :lol: Wybrzuszył się od strony nóżek na środku rdzenia...

uczcijmy go minutą nie kręcenia Venice'ów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy opłaca się bawić w O/C z Amd 64 3500+ na boxowym chłodzeniu i przy zasilaczu ModeCom 350ATX?

Nigdy nie bawiłem się w podkręcanie, ale od czegoś trzeba zacząć :wink: .. gdzie jest to HT w Biosie?..

Płyta : ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695

Zakezy jaki masz bios na tej płycie ;). Bo jak poniżej 1.2 to nie mozesz zmieniać htt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi