Skocz do zawartości
DRuMah

Tania Płyta Do O/c Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcialem sie dowiedziec, jaka tania plyte obecnie najlepiej kupic na s939 z dobrym o/c.

Najlepiej z SATA II (NF4 Ultra/SLI).

Pozdro.

Co rozumiesz przez tania, dla jednych będzie to 600zł, dla drugich 300zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no dla mnie tani tzn do 300 zł. W grę wchodzi też sprzęt używany. Asrock niby ok, ale jakos nie moge sie przelamac do ULi, wole sprawdzone rozwiazania nVidii. A z tym Epoxem o przyznam szczerze, że mnie zdziwiliście- miałem do czynienia z kilkoma na socket A i niezbyt milo wspominam ta wspolprace ;/

BTW.

Dla kogo 600 zł za mobo to tanio? :o

Pzdr.

EDIT:

A co myslicie o ASUS A8N-E? Nadaje sie do o/c? Podobaja mi sie jej parametry, poza tym calkiem niedrogo mozna ja wyrwac na Allegro.

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no dla mnie tani tzn do 300 zł. W grę wchodzi też sprzęt używany. Asrock niby ok, ale jakos nie moge sie przelamac do ULi, wole sprawdzone rozwiazania nVidii. A z tym Epoxem o przyznam szczerze, że mnie zdziwiliście- miałem do czynienia z kilkoma na socket A i niezbyt milo wspominam ta wspolprace ;/

BTW.

Dla kogo 600 zł za mobo to tanio? :o

Pzdr.

Bierz Epox EP-9NPA3 lub jak znajdziesz to EP-9NPA+Ultra ale te Epox'y kosztuja lekko ponad 300zł, ale warto troche dopłacić.

Są ludzie dla których 600zł za MoBo to mało ...

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Epox EP-9NPA3 lub jak znajdziesz to EP-9NPA+Ultra ale te Epox'y kosztuja lekko ponad 300zł, ale warto troche dopłacić.

Są ludzie dla których 600zł za MoBo to mało ...

Popieram Maciaga za male pieniadze to najlepszy bedzie epox chyba ze znajdziesz 500zł to dfi ultra-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A co myslicie o ASUS A8N-E? Nadaje sie do o/c? Podobaja mi sie jej parametry, poza tym calkiem niedrogo mozna ja wyrwac na Allegro.

Mam i odradziłbym ją tylko wrogowi :)

Pod względem ogólnym - wszystko co potrzebne - jest :!:

Co do O/C - prędzej zatrzyma się procek niż płyta ;)

Można by się przyczepić w zasadzie do trzech spraw

• mało dzielników pamięci
  • nie można ustawić napięcia NB
  • dość głośny cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i odradziłbym ją tylko wrogowi :)

Pod względem ogólnym - wszystko co potrzebne - jest :!:

Co do O/C - prędzej zatrzyma się procek niż płyta ;)

Można by się przyczepić w zasadzie do trzech spraw

• mało dzielników pamięci
  • nie można ustawić napięcia NB
  • dość głośny cooler
Podoba mi sie tak odpowiedz :D Z dzielnikami sobie poradze- jak np pamiec pojdzie na 432 zmiast 437 to sie nie zalamie ;]

Co do napiecia na NB- do czego to sie przyda? A jesli nawet, to nie ma jakiegos v-moda na to? ;]

Cooler to dla mnei tez nie problem.

Co do Epoxow- na allegro nie ma ;;/

Dzieki.

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Co do napiecia na NB- do czego to sie przyda? A jesli nawet, to nie ma jakiegos v-moda na to? ;]

...

Na platformie K8 masz coś takiego jak HyperTransport. W lepszych płytach głównych nominalnie jest mnożnik 5x co daje 1GHz (mnożysz przez HTT procka). Abyś nie odczuł spadku wydajności, powinieneś nie zjeżdżać z nim poniżej 3x (z czego wynika, że maksymalne HTT procka może wynieść 333MHz).

Jak wynika z pierwszej zasady podkręcania vENiZE'a - im wyższe napięcie, tym lepsze O/C ;)

Podsumowując - jeśli nie kupujesz procka selekta - nie potrzebujesz możliwości zmiany napięcia mostka pn, bo i tak proc nie pójdzie na HTT >333MHz. W przeciwnym wypadku zastosuj analogię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też moge polecić A8N-E :)

ale jeszcze jednaa wade :

nie pracuje ze wszystkimi kościami ram (działa niestabilnie)

I prawidłowo - trzeba się przeciwstawiać monopolowi DFI i Epoksa ;)

PS.

Nie wiem z jakimi kościami miałeś problemy, ale TwinMosy, Apacery i GoodRAMy (chociaż tutaj są różne kości) działają bezproblemowo. A jak ktoś kupuje A8N-E to raczej pamięci też weźmie tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I prawidłowo - trzeba się przeciwstawiać monopolowi DFI i Epoksa ;)

PS.

Nie wiem z jakimi kościami miałeś problemy, ale TwinMosy, Apacery i GoodRAMy (chociaż tutaj są różne kości) działają bezproblemowo. A jak ktoś kupuje A8N-E to raczej pamięci też weźmie tańsze.

Czekają już Patrioty LLk na o/c ;] Więc obsługa pamięci jest dość istotna.

A coś takiego?

http://proline.pl/shop.php?prodid=ASUS+A8R-MVP

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi