Lewiatan Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Witam Panowie...;] Od paru tygodni jestem w posiadaniu wolnego staruszka na bazie płyty DTK PRM-27V (ID płyty: 10/25/2000-693-596-W977-2A6LGD1GC-00) i chipsetu Apollo pro133. Na tym siedzi celeron 633@760 i 256 ramu@133mhz w dwóch modułach oraz rivy tnt2 16 mb. Poczytałem trochę na temat chipsetu i wiem, ze obsłuży procesor na magistrali 133mhz.....ale czy na pewno? Drugim pytaniem moim jest, czy na tej płycie będą działać kości pamięci po 256mb? Ostatnie pytanie brzmi następująco: czy możecie wskazac mi przyczynę klatkowania zwykłych divx'ów, jeżeli system jest świerzy(win98, winme, winxp, debian sarge na fluxboxie)? Czy przyczyną może być niska wydajność NB? Niegdyś na starszym komputerze(440BX, celeron 466mhz, tnt2) chodziło to na tyle płynnie, ze dało sie oglądać, a teraz dzwięk wyprzedza obraz, nieraz nawet o parę sekund i nieznośnie przycina się. Jest to na prawdę irytujące. Czy sądzicie, ze załatwiłoby sprawę płynnych filmów wymiana procesora na np. p3 933, albo nieco więcej i dołozenie kostki 128mb? Przede wszystkim jednak proszę o pomoc ze specyfikacją płyty. Na googlach wywala tylko nowe biosy gdzies z Chin i nic po za tym... Mogę polegac na Was i liczyć na Waszą pomoc, chłopaki...:-)? Przepraszam za zawracanie głowy, ale powoli spędza mi to sen z powiek....:P PZDR, Lewiatan....... Ps. Fajnie byłoby gdybyście napisali tutaj w najbliższym czasie, gdyz mam szansę kupienia pewnych podzespołów po okazjonalnych cenach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Płyty na chipsetach VIA Apollo133 przeważnie leciały do 150Mhz dla FSB, jeżeli chodzi o ram to powinno uciągnąć 3 x 256MB ale głowy nie dam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewiatan Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Dzięki za szybką odpowiedź... Może wiesz cos na temat reszty zagadnien przedstwionych rpzez mnie? pzdr., lev Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Instalowales sterowniki do chipsetu VIA 4in1? I jaki to jest dokladnie chipset - 693A, czy 694X? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewiatan Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 to jest dokładnie: VIA VT82C693A Apollo Pro133... O tych sterach nawet nie pomyślałem, gdyż sądziłem, ze to jest za stare, aby potrzebowało dodatkowego oprogramowania...;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Do VIA sterowniki musza byc - obowiazkowo. Po zainstalowaniu system powinien dostac "kopa". 693A jest troche niedopracowany - o wiele lepszy jest 694X. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewiatan Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 He he... Faktycznie, dośc znacząco przyspieszyło ;] Ostatnio zakupiłem jeszcze jedną kostkę 128mb, tak więc niedługo rozbudowa tego giganta sie szykuje...:P Co mógłbym jeszcze zrobić, aby praca na tym klocku nie była tak uciązliwa, czy np. system szysbciej się wgrywał? Wymiana procesora to jedyna opcja w tym przypadku? Dziękuję Wam za pomoc...;] Pozdro, Lewiatan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Wylacz zbedne uslugi, utworz osobna partycje dla swap-a, nie zapominaj o defragmentacji i bedzie w miare chodzilo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...