Monaro Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) Powoli przymierzam sie do zakupu LCD. Obecnie dzialam na starym crt 15 ADI, wiec licze na to iz przejscie na lcd bedzie dla mnie lekkim szokiem w pozytywnym tego slowa znaczeniu...:) Kwota jaka moge przeznaczyc to max 900zl. Zanim oberwie mi sie za temat, ktory byl juz ze sto razy przerabiany :) dodam, ze sporo czytalem na roznych stronkach i co nie co juz wiem odnosnie lcd-ow. Monitor bedzie sluzyl glownie do gier i internetu. Nie bede ogladal na nim filmow, bo do tego mam stacjonarne dvd+trinitron. Katy widzenia rowniez nie maja dla mnie zadnego znaczenia, poniewaz bede siedzial na wprost monitora. Za kwote jaka maksymalnie moge pzreznaczyc znalazlem 2 ciekawe propozycje. Sa to modele: LG1732S-FS http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/.../LG_L1932S.html tosamo tylko wersja 19 cali Sony S75DS lub DB (silver,black) http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/.../Sony_S75D.html Za LG przemawia mozliwosc wymiany na inny egzemplarz zakupionego monitora w ciagu 30 dni od daty zakupu, wiekszy teoretycznie kontrast 1:700 (Sony 1:450) Sony lepiej wypadl w testach magazynu chip (wiem, ze nie nalezy sugerowac sie ich testami, ale nie mozna wykluczyc tez, ze ma lepszy obraz od LG). http://www.chip.pl/arts/n/article_170138.html ramka na dole Sony zyskal wieksza ilosc pkt miedzy innymi w odzorowaniu kolorow oraz w czytelnosci pzreskalowanego obrazu. Po za tym Sony ma zlacze DVI+kabel w zestawie (LG tylko d-sub). Moje pytanie jest proste, ktory z nich jest lepszy i warto kupic? Jesli wybor padnie na Sony to kolor lepiej srebrny czy czarny? Cena LG i Sony jest taka sama tj. okolo 860zl. Jesli ktos ma monitor Sony lub widzial go na zywo prosze o info. Wydaje mi sie, ze za kwote do 900zl sa to najciekawsze propozycje. Jesli jednak ktos mainne zdanie to prosze zaproponowac inne modele. Jestem otwarty na propozycje. P.S. Monitor kupuje na min. 3-5 lat. Edytowane 31 Maja 2006 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 LG - ma dodatkowo gware na bedpixele na 30dni a sony jej nie daje :) a w grach raczej poprawy sie nie mozesz spodziwać :) to jednak LCD - występuje w nim smurzenie :) i miałeś chyba na mysli SF https://www.pcprojekt.pl/?p=katalog_produkt...id_produktu=968 TN+ z dosyć mizernymi czasami reakcji :/ no ale nic lepszego raczej nie kupisz - dopiero następny jest Benq FS91GP na MVA AUO 8ms za troche ponad 1000zł (a jakosć znaaaaaaacznie większa w porównaniu z tymi 2 no i 19" :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Coraz bardziej podoba mi sie Sony, chyba wezme czarnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 jest na 12ms TN :lol: bedzie smurzył jak diabli xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) jest na 12ms TN :lol: bedzie smurzył jak diabli xD Nie jest to prawda....zanim napiszesz cos przeczytaj test -link podalem wyzej. Nie ma zadnej roznicy miedzy matryca 4ms 8ms a 12ms. Podanie przez producenta 4ms to zwykly marketingowy belkot, jesli rzeczywisty wynik wynosi 12-16 ms. Zarowno wspomniany LG jak i Sony maja realne 16 ms a smugi sa widoczne przy tempie 7. Cytat "Pan wyścigóweczka', nasz etatowy tester smużenia matryc, pozostawia smugi przy tempie 7. To oznacza, że S75D plasuje się w przedziale wyższym 'szybkich' matryc (brak wyraźnego smużenia przy tempie od 5 do 7- w praktyce w niektórych testach czasami można odnieść wrażenie, że pojawia się lekkie smużenie)." Zapraszam innych do dyskusji i przypominam o watku wyboru lcd do kwoty max. 900zl. Zadne Benq'i 91GP z matryca PVA nie wchodza w rachube. Widzial lub ma ktos ten model Sony S75DB ? Edytowane 31 Maja 2006 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Nie jest to prawda....zanim napiszesz cos przeczytaj test -link podalem wyzej. Nie ma zadnej roznicy miedzy matryca 4ms 8ms a 12ms. Podanie przez producenta 4ms to zwykly marketingowy belkot, jesli rzeczywisty wynik wynosi 12-16 ms. Zarowno wspomniany LG jak i Sony maja realne 16 ms a smugi sa widoczne przy tempie 7. Cytat "Pan wyścigóweczka', nasz etatowy tester smużenia matryc, pozostawia smugi przy tempie 7. To oznacza, że S75D plasuje się w przedziale wyższym 'szybkich' matryc (brak wyraźnego smużenia przy tempie od 5 do 7- w praktyce w niektórych testach czasami można odnieść wrażenie, że pojawia się lekkie smużenie)." Zapraszam innych do dyskusji i przypominam o watku wyboru lcd do kwoty max. 900zl. Zadne Benq'i 91GP z matryca PVA nie wchodza w rachube. Widzial lub ma ktos ten model Sony S75DB ? a powód tego to?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) Zadne Benq'i 91GP z matryca PVA nie wchodza w rachube.czyli mogą byc na MVA :lol: :lol: ' joke Edytowane 1 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) Nie ma zadnej roznicy miedzy matryca 4ms 8ms a 12ms. Podanie przez producenta 4ms to zwykly marketingowy belkot, jesli rzeczywisty wynik wynosi 12-16 ms. Zarowno wspomniany LG jak i Sony maja realne 16 ms a smugi sa widoczne przy tempie 7. ach nie jest to prawda i tyle, jak testujący nie widzi to niech zrobi fotki na dowód, smuzenie na matrycy 12ms Tn jest większe od tej na 4ms tylko dlatego ze ta 4ms ma dopalacz GTG (dotyczy monitorów ktore faktycznie mają dopalacz a nie wynalazków typu LG1770H) Nie ma duzej roznicy na matrycach 16-8 ms bez dopalacza, podobnie nie ma roznicy na matrycach 6,4,2ms z dopalaczem. marketingowy bełkot jest przede wszystkim w przypadku firmy LG, ja nie polecam zarowno sony jak lg , miałem S95D ogolnie dobry ale spodziewałem się czegos znacznie lepszego od tak markowego produktu, tak jak piszą na benchmark jest to najtansza linia sony i faktycznie widać te cięcia kosztów np w postaci ZEROWEJ regulacji jasnosci lamp, wsrod wielu monitorów jakie miałem sony to jedyny ktory nie posiadał takiej regulacji. Nie sądzę zeby zakup za 850zł starczył na 3-5 lat, ktos napisał na mva wazne info o sony: ze jako nieliczna z firm nie daje gwarancji na lampy tzn zgasnie swietlowka i koniec mimo 3 letniej gwary monitor mozesz wywalic (nie wiem na ile to info jest potwierdzone ale ten kto to napisał podobno dzwonił do serwisu). Edytowane 1 Czerwca 2006 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) a powód tego to?????? Powod widac w temacie. Benq kosztuje 1100zl a mniej interesuja monitory do 900zl. Fajnie, ze cos zaczyna sie dziac w temacie i coraz wiecej osob zabiera glos. Zarowno wspomniany model LG jak i Sony nie zyskal jak dotad poparcia....moze faktycznie nie sa to zbyt atrakcyjne propozycje w tej cenie. Oczywiscie, ze lcd za kwote do 900zl nie bedzie niczym zachwycal, bo i nie moze przy takiej cenie. Jednak nikt jak dotad nie zaproponowal zadnego innego modelu lcd do kwoty 900zl. Wnioskuje z tego, ze nie ma lepszych propozycji od wspomnianych dwoch modeli. Gdyby wybor byl latwy to nie pisalbym na forum a niestety nie jest. Mysle , ze nie wszyscy maja lcd za 1100-1800 zl i jest sporo osob ktore chcialyby przesiasc sie na nowego lcd za rozsadna cene. Ja doszedlem do wniosku, ze nie warto juz kupowac uzywany monitor crt 19 za 250zl, ktory moze pasc po 1/2 roku i lepiej juz kupic za rozsadna cene monitor lcd. Wierze, ze jest wiecej takich osob, ktore nie chca wydac za duzo pieniedzy na monitor, a mimo to chca miec nowy monitor, ktory nie bedzie zadna moze rewelacja, ale beda z niego zadowoleni. Dlatego tez mam nadzieje, ze napisza osoby,ktore kupily lcd za kwote jaka mnie interesuje, podadza jaki model lcd nabyly i napisza pare slow czy sa z niego zadowolone, czy tez nie warto kupowac zadnych lcd za takie pieniadze. Edytowane 1 Czerwca 2006 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Powod widac w temacie. Benq kosztuje 1100zl a mniej interesuja monitory do 900zl. a to spoko :P bo myślałem że może dlatego że nie lubisz firmy BenQ albo chcesz koniecznie coś na TN :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/78719 hehe i tak bym sie opierał xD ale dobra :) poprostu między tym twoim soniakiem a tym benq jest OLBRZYMI skok technologiczny :) lepiej poczekać troche i dorzucić do niego grosza :) pozatym moze być ten soniak jak ci sie podoba xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Poniewaz jestem otwarty na propozycje i slabo sie staracie sam zaproponuje Hyundai B71D. Matryca ta sama co w Samsungach do tego DVI z kablem i niska cena. Akurat tutaj nie jest tanio... http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...id=22&grupa=136 Troszke mnie odstrasza nazwa firmy i wyglad lcd, a szczegolnie nozka. Nie jest to zbyt piekne, ale liczy sie jakosc obrazu na ekranie a nie wyglad lcd. Niestety nie widzialem zadnego testu....ktos cos napisze o monitorach Hyundai, ktos mial stycznosc z nimi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Niestety nie widzialem zadnego testu....ktos cos napisze o monitorach Hyundai, ktos mial stycznosc z nimi? Widziałem wieksze modele Q90U i starszy L90D, wg mnie są lepsze od samsungow, tansze i lepiej wyposazone, gdybym mial do wyboru np LG 1970H i hjundaj Q90U wybrał bym hjundaja. Testy sa np tu: http://www.behardware.com/articles/602-4/1...-and-above.html http://www.tomshardware.pl/display/20050215/lcd-01.html http://www.prad.de/en/monitore/review-hyundai-b90a.html http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Poniewaz jestem otwarty na propozycje i slabo sie staracie sam zaproponuje Hyundai B71D. Matryca ta sama co w Samsungach do tego DVI z kablem i niska cena. Akurat tutaj nie jest tanio... http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...id=22&grupa=136 Troszke mnie odstrasza nazwa firmy i wyglad lcd, a szczegolnie nozka. Nie jest to zbyt piekne, ale liczy sie jakosc obrazu na ekranie a nie wyglad lcd. Niestety nie widzialem zadnego testu....ktos cos napisze o monitorach Hyundai, ktos mial stycznosc z nimi? według mnie akurat to jest on ładny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Jeszcze mam troche czasu na zakup monitorka i narazie nie wiem co kupie. W sumie okazalo sie ze gwarancja Sony to jakas porazka-daja podobno zaledwie rok czasu, gdzie wiekszosc producentow 3 lata. Przyjaciel ma LG1732S i jest zadowolony z niego. Kolorki ladne,nie smurzy no i do tego gwarancja 30 dni od daty zakupu na chocby 1 bad pixel-wymiana monitora. Wiadomo, ze za kwote do 900zl nie spodziewam sie zadnej rewelacji, bo i byc nie moze, a jak pisalem katy widzenia nie maja dla mnie znaczenia. Bede siedzial na wprost monitora, wiec jestem pewien, ze nie bede rozczarowany z LG. Dzisiaj jednak znalazlem w necie Hyundai 19 za kwote okolo 930zl. http://www.agito.pl/index.php?pid=29886 Mialo byc do 900zl, ale jestem gotow troszke dolozyc w ostatecznosci, jednak zaznaczam, ze monitorki za np. 970 zl juz mnie nie interesuja:) Moje pytanie brzmi: Czy warto dolozyc okolo 80zl i kupic juz 19 cali czy lepiej darowac sobie wiekszy wydatek i kupic tanszego LG 17? Nie wiem jaki jest ten Hyundai, ale z wygladu mi sie podoba, parametry nie sa powalajace, ale mysle, ze starczy mi nawet 280dm i 500 kontrastu. Widzialem mini recenzje osob, ktore kupily go w zagranicznych sklepach i byly bardzo pochlebne, wiec chyba nie jest to jakis bubel. Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (edytowane) Hyundai będzie lepszy :) po kontach widzenia wnioskuje że to dosyć nowa natryca TN+ :) i nawet ładny :wink: Edytowane 9 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (edytowane) Jak do 900 to ja bym polecil Nec 72VM, ktorego o dziwo nikt jeszcze tutaj nie przytoczyl. Kolega obok w pokoju ma taki i za ta cene to jest naprawde fajny monitorek. Ostatnio wzialem 3 sztuki takich do matki do pracy (byla mala wymiana sprzetu), wiec mam okazje w weekendy siedziec przy takim od niedawna. Jesli chodzi o smuzenie to monitor wypada naprawde niezle.. mialem okazje pograc na nim jakis czas temu i bylem zaskoczony. Wiadomo, ze to TN, wiec ani katy nie naleza do najlepszych (chociaz tragicznie nie jest, a zreszta pisales, ze nie ma dla Ciebie znaczenia), no i czern wzorowa nie jest, ale za taka cene to cudow byc nie moze. Jakbys mial jakies dodatkowe pytania co do tego monitora to moge sie postarac odpowiedziec.. moge tez porobic jakies zdjecia czy testy, ale to tylko w weekend jak jestem w domu. Edytowane 9 Czerwca 2006 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 (edytowane) Jakbys mial jakies dodatkowe pytania co do tego monitora to moge sie postarac odpowiedziec.. moge tez porobic jakies zdjecia czy testy, ale to tylko w weekend jak jestem w domu. Sprawdzilem sobie tego Neca i za takie pieniazki zawsze jest to jakas ciekawa alernatywa. Wprawdzie parametry jego nie powalaja, ale moze sa wystarczajace. Chcialbym zobaczyc jak wyglada obraz na nim. Jak bedziesz mial troche czasu a piszesz, ze mozesz porobic zdjecia to zrob kilka i je zamiesc. Przy wylaczonym monitorze: 1 fotka z przodu monitora 1 z tylu Przy wlaczonym najlepsze ustawienia monitorka, jakie uda Ci sie ustawic tj. kolorki, kontrast jasnosc rozdzielczosc 1280x1024 1 zdjecie pulpitu +ze 3 zdjecia z jakas gra. Sam jestem ciekaw jaki obraz ma lcd z takimi parametrami. Mysle, ze sa jeszcze inne osoby, ktore chcialyby wiedziec co mozna dostac za kwote niecalych 800zl. Czekamy na zdjecia:) Edytowane 10 Czerwca 2006 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Oki, fotki porobie jakies, niech tylko troszke slonce przestanie swiecic, bo obecnie daje prosto w okno i nawet rolety nie do konca pomagaja :) Problem bedzie z fotkami z gier.. Jak juz pisalem monitorki stoja u mojej mamy w pracy, a tutaj sie pracuje a nie gra ;) Moge jedynie sciagnac jakies wersje demo, tylko ze grafy tutaj nie sa zbyt mocne (GF6100), wiec najlepiej jakies troche starsze gry i takie co nie za wiele zajmuja (mam tutaj neo256, a nie chcialbym sciagac tego przez pare godzin), jak masz jakies propozycje to smialo :) Zrobie tez zdjecia z jakiegos filmu, bo nagralem sobie na plyte cos do obejrzenia na weekend. Monitor faktycznie parametrami nie powala i wlasnie dlatego tymbardziej bylem zaskoczony jak on sie prezentuje w realu, mysle ze za ta cene to ciezko kupic cos lepszego, wiec jesli komus nie przeszkadza matryca TN i jej wady to nie ma co sie zastanawiac. Z fotkami zglosze sie pewnie pod wieczor, nie robilem jeszcze fotek lcd'kom, wiec bede musial najpierw wypracowac jakas metodologie, zeby mozliwie dobrze odwzorowac na fotach to co widac na zywo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Niestety robienie fotek lcd'kom to trudniejsze zadanie niz moglem przypuszczac... nie moglem cos odwzorowac kolorow, zeby na fotkach wygladaly one tak samo jak w realu, wiec nie do konca na nie mozna patrzec. Na ostatniej fotce zrobilem porownanie orginalu i tego co wyszlo po zdjeciu. Widac tam wyraznie, ze temperatura kolorow sie rozni, a i tak to zdjecie nie ukazuje tej roznicy tak bardzo jak ja widac w rzeczywistosci. No ale jakies tam rozeznanie mozna uzyskac. Na czesci fotek widac pionowe lub poziome pasy.. to jest oczywiscie wina zdjecia, nie monitora :) Nie dysponuje zbyt profesjonalnym sprzetem, ani umiejetnosciami, wiec jest jak jest. http://oh.bounceme.net/~fido/files/nec72vm/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 (edytowane) Widze, ze postarales sie :) Dzieki za zdjecia. Sa wystarczajacej jakosci. Jak na monitorek ponizej 800zl jest ladny i mysle, ze do podstawowych zastosowan zupelnie wystarczajacy. To mnie utwierdzilo w przekonaniu, ze w tej chwili mozna spokojnie kupic lcd za niewielka kwote. Obecne lcd sa juz calkiem dobre i nie trzeba sie martwic, ze trafi sie na jakiegos bubla choc taka mozliwosc nadal istnieje. Ja jeszcze musze poczekac ze 2 tygodnie zanim cos kupie. Jeszcze nie wiem co to bedzie, wciaz milo widziane sa wszelkie propozycje, sugestie... Powoli sklaniam sie ku 19. Skoro mozna takowe kupic za niewiele ponad 900zl to mysle dam rade dolozyc te 100zl. Jaka 19 wybiore to chyba i tak nie bede widzial bladych kolorow a mimo wszystko wieksze literki to wiekszy komfort. Nie chcialbym kupic 17 cali i wytezac wzrok, aby moc czytac, a praca przy rozdzielczosci 1024x768 to juz nie ta jakosc obrazu. Na ten moment sklaniam sie ku Hyundai N91S. W sumie za kwote troche ponad 900zl niewiele jest mozliwosci, zeby kupic 19. Sa to : Hyundai N91S Acer 1916As Benq 91G+ Benq 93G BenqT905 LG1917S byc moze cos jeszcze....Mam nadzieje, ze w ciagu tych 2 tygodni cos jeszcze nowego wyjdzie lub pojawia sie jakies testy. Zawsze lepiej jest kupowac cos pewnego, niz w ciemno. Edytowane 11 Czerwca 2006 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
methyl1test Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 To mnie utwierdzilo w przekonaniu, ze w tej chwili mozna spokojnie kupic lcd za niewielka kwote. Zależy czym dla kogo jest niewielka kwota. Ale jak dla mnie nie można. Obecne lcd sa juz calkiem dobre Całkiem = prawie. Prawie robi wielką różnicę... Powoli sklaniam sie ku 19. Skoro mozna takowe kupic za niewiele ponad 900zl to mysle dam rade dolozyc te 100zl. To jak już możesz 100zł dołożyć to radzę poczekać i dołożyc do wspomnianego benq. Poza tym masz jeszcze allegro i używki. Reasumując - potrzebujesz monitora na matrycy TN - szybkiego bo ma być do gier. Zbieraj kasę na w miarę przyzwoity monitor i poczytaj troche fora internetowe. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Dzisiaj zobaczylem, ze mozna kupic monitor na matrycy IPS za kwote troche ponad 900zl. Mam na mysli LG1940B, ktory w niektorych sklepach kosztuje nawet 1500zl. Wprawdzie poszukuje monitora glownie do internetu, gier oraz pracy w windows i moglem brac pod uwage tylko monitory na matrycy TN, ale wedlug zamieszczonego ponizej testu smuzenie na LG1940B jest niemal niezauwazalne. http://twojepc.pl/artykuly.php?id=lcd_lg_l1940b&strona=7 Przyznaje, ze wyglad monitora spodobal mi sie i gdybym wiedzial, ze nie bedzie problemow w grach kupilbym go za te 930zl. Mam prosbe....jesli ktos widzial lub ma LG1940B niech napisze jak naprawde jest w grach. Czy faktycznie mozna zauwazyc lekkie smuzenie dopiero przy dokladnym przygladaniu? No i wogole czy za 930zl to warto go kupic czy lepiej nie kupowac? Nie wiem czy to prawda, ale gdzies czytalem ze matryca IPS jest i tak 2x szybsza od matrycy PVA. Wedlug tego co mozna przeczytac na forach lcd do gier powinien miec 8ms , realne 12-16ms zeby nie bylo widac smuzenia. LG1940B ma 25ms i teoretycznie powinien zupelnie nie nadawac sie do gier, a jednak wedlug tego co pisza w spomnianym tescie nadaje sie do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 nom propozycja dobra :) tylko nie daje ci gwarancji ze dostaniesz na IPSsie :) każdy sklep podaje inne dane :) choć orginalnie powinien na niej być ... to gier będzie mniej niz kiepski - na "twojepc" nie potrafia dobrze testowac LCD :wink: to ze oni nie zauważali smurzenia to nie znaczy ze jest niewielkie :) ta matryca ma to do siebie ze strasznie sie ciagna smugi ..... matryca IPS jest i tak 2x szybsza od matrycy PVA. msec to msec :wink: 10ms TN=10ms PVA=10ms IPS tlko ze na każdej z nich sam efekt prezętuje sie inaczej B) na TN jest najmniej widoczny na *VA bardziej IPS ma najbardziej widoczne smugi ... ale kolorki ładne i 16,77M :) a nie 16,7 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Mam nadzieje, ze napisze ktos jak jest ze smuzeniem na LG1940B w praktyce. Moze ktos pracuje w sklepie komputerowym lub sklepie rtv i mogby sprawdzic...:) W sumie za duzo nie gram, coraz mniej...ale jak juz wlacze nie chcialbym patrzec na ekran z przerazeniem :) Mysle, ze lekko widoczne smuzenie nie przeszkadzaloby mi za bardzo, byle dalo sie pograc. Najwazniejszym kryterium nadal zostaje ogolna jakosc obrazu, ladne kolory i wyglad samego monitorka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 co do jakosci kolorów to wiadomi - IPS to IPS :) a smurzenie moze przeszkadzać :) ale mysle że sie przyzwyczaisz :) kiedys grało sie na laptokach z 80-100ms TN i dało sie grać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 ...ktos napisał na mva wazne info o sony: ze jako nieliczna z firm nie daje gwarancji na lampy tzn zgasnie swietlowka i koniec mimo 3 letniej gwary monitor mozesz wywalic (nie wiem na ile to info jest potwierdzone ale ten kto to napisał podobno dzwonił do serwisu). Napisałem do Sony Polska w sprawie gwary na LCD: From: Kalin20 [mailto:jmrk@op.pl] Sent: Sunday, June 11, 2006 11:08 AM To: SonyInfo PL Subject: Warunki gwarancji monitorów LCD (...) Wyczytałem, że gwarancja jest udzialana na 36 miesięcy, jednak NIE OBEJMUJE LAMP (ŚWIETLÓWEK) PODŚWIETLAJĄCYCH MATRYCĘ. Chciałbym się dowiedzieć czy tak jest w istocie. (...) Oto co mi odpisali: Od: SonyInfo PL <SonyInfo.pl@eu.sony.com> Do: Kalin20 <jmrk@op.pl> Temat: RE: Warunki gwarancji monitorów LCD Data: Tue, 13 Jun 2006 17:28:35 +0100 Monitory komputerowe objęte sa trzyletnia gwarncją (cały produkt). Świetlówki z projektorów multimedialnych i telewizorów z tylną projekcją nie są objęte gwarancją Z poważaniem Infolinia Sony (1) I wszystko jasne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (edytowane) Witam. Od dzis jestem posiadaczem LCD 19 Hyundai L91A. Nowy w proline kosztuje 999zł...Ja kupiłem troche taniej ;] Pierwsze wrazenie bardzo dobre, monitor ma fajny design. Świeci jasno, nie smuży. Jedynie podczas wciskania przycisków do regulacji które sa umieszczone na dolnej sciance obudowy monitora skutkuje przesuwaniem się ekranu do góry (Pivot :P). Kąty widzenia też są dobre, ogólnie za tą cene polecam. Edytowane 14 Czerwca 2006 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Ja powoli przymierzam sie do zakupu LG1940B. Widzialem na zywo 1740B i jak dla mnie wyglada bardzo ladnie. Niestety wersja 17 cali ma matryce TN i 8ms a 1940B, ktora chce kupic ma S-IPS 25ms. Mam nadzieje, ze matryca S-IPS wynagrodzi mi lekkie smuzenie. Duzo czytalem juz na roznych forach i z tego co tam bylo napisane te 25ms na matrycy S-IPS jest to wartosc srednia. Smuzenie za bardzo nie przeszkadza. Niektorzy pisza, ze wogole nie widza smuzenia, ale nie wiem czy tak pisza, poniewaz smuzenie jest faktycznie niezauwazalne, czy dlatego, ze nie chca widziec :) Zauwazylem, ze Nec 1970NX w starszej wersji mial takze 25ms. Nowsza wersja ma 18ms i nie sadze, zeby roznica miedzy 18ms a 25ms byla spora. Moze sie myle....Jednak duzo osob chwali sobie i poleca tego Neca, wiec chyba smuzenie nie jest zbyt duze. Ja niestety nigdzie nie widzialem efektu smuzenia, wiec jedynie moge sobie tylko wyobrazic. A z teorii wynika, ze smuzenie przy matrycy S-IPS 25ms to nie sa jakies smugi za ruchomym elementem tylko lekkie rozmycie krawedzi. Czy mniej wiecej tak to wyglada? Bedzie mozna w miare spokojnie pograc na takim monitorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 heh smurzenie wystepuje i to spore - rozmycia krawędzi zgadza sie da sie grać , kwestia przyzwyczajenia :) ja w Q3 nie dawałem rady na tym LCD :) (1970NX) a wersja 18 od 25 jest sporo lepsza pod każdym względem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...