kliman Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Witam serdecznie. Mam pytanie. Jaki monitor wybrać? Samsung 932MP Jasność: 400 cd/m2 Kontrast: 550:1 Czas reakcji: 8 ms czy Samsung 931MP Jasność: 250 cd/m2 Kontrast: 1000:1 Czas reakcji: 8 ms Monitor ma być używany głównie do internetu i pracy na dokumentach. NIe do grania. CZasem jakiś filmik. Czym sie kierować, Większą jasnością czy kontrastem. Pozdrawiam Kliman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) MATRYCĄ !!! :D ten 1 jest na TN :) więc głównie do gier :) jak juz te to ten 2 (PVA 1000:1) możesz sie jeszcze zastanowić nad FS P19-2(PVA samsunga) i sporo tańszym BENQ FS91GP(MVA-Chińskie PVA :P ) bo według mnie nie warto ładować 2k zł PVA (pozatym FS będzie równie dobry) już lepiej coś na IPS NEC 1970NX (S-IPS 18ms 800:1) Edytowane 31 Maja 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kliman Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 MATRYCĄ !!! :D ten 1 jest na TN :) więc głównie do gier :) jak juz te to ten 2 (PVA 1000:1) możesz sie jeszcze zastanowić nad FS P19-2(PVA samsunga) i sporo tańszym BENQ FS91GP(MVA-Chińskie PVA :P ) bo według mnie nie warto ładować 2k zł PVA (pozatym FS będzie równie dobry) już lepiej coś na IPS NEC 1970NX (S-IPS 18ms 800:1) Nic mi te skróty nie mówią bo jestem laik. Nie zależy mi na cenie. Tzn. Muszę wydać pewną kwotę pieniędzy i chciałbym w choć małym stopniu pokierować się jakością. Kwota do wydania to 2400 NETTO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 (edytowane) łoł :) było tak odrazu :) te wszystkie co podałeś idą w odstawke :wink: te moje raczej też :) na 100% będzie to IPS 20" zapewne bo 19" na tej matrycy jest niewiele :) może nawt panorama ( z pivotem) obrócisz i masz kawał miejca :) np z 19" http://www.lcd4you.pl/monitor/nec_1990fx.php?kat=25&sort=7 nec 1990fx Edytowane 31 Maja 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
methyl1test Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Chemik16 - a widzisz, mi z kolei bardziej leży PVA --> Eizo 1910 ;) S-IPS może być (pracowałem na 1980FXi oraz 1980SXi) ale jakbym miał kupować w miarę średniej klasy LCD to właśnie Eizo 1910. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Kupowałem swojego SAMSUNGA 193P PLUS, znajomy kupił właśnie to EIZO S1910. EIZO ma matrycę SAMSUNGA, elektronikę ma japońską i ma 5 lat gwarancji. Obraz 5/5. SAMSUNG (PVA) nieprzeciętny DESIGN, 3 lata gwarancji. Obraz 5/5. Co byś wybrał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 SAMSUNG (PVA) nieprzeciętny DESIGN, 3 lata gwarancji. Obraz 5/5.obraz to moze bym mu dał 3/5 w akcie dobrej woli :) niewiem czym sie kierowałeś w tej ocenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gofeer Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 polecam EIZO 2 lata mialem 19" L767, a od kilku dni pracuje na S2110W jest on wlasnei na matrycy Samsunga S-PVA zreszta wszystko jest tutaj opisane http://prad.de/en/monitore/review-eizo-s2110w-k.html EIZO i Samsung maja moze i te same matryce ale matryce to nie wszystko liczy sie elektronika sterujaca praca matrycy no i podswietlenie oba monitory kupilem w ciemno nie ogladaja ich w sklepie i nie zaluje ani zlotowki, do tego co robie na kompie swietnie sie nadaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 obraz to moze bym mu dał 3/5 w akcie dobrej woli :) niewiem czym sie kierowałeś w tej ocenie :) No dobra - obiektywnie daję 4/5 za dithering (widoczny na czarno-białym gradiencie w photoshopie) choć dla mnie to mała wada bo rzadko korzystam z funkcji, które ujawniają to niedociągnięcie. Teraz mi wyjaśnij dlaczego dajesz 3/5... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) No dobra - obiektywnie daję 4/5 za dithering (widoczny na czarno-białym gradiencie w photoshopie) choć dla mnie to mała wada bo rzadko korzystam z funkcji, które ujawniają to niedociągnięcie. Teraz mi wyjaśnij dlaczego dajesz 3/5...-1pkt za dithering -1pkt(w akcie dobrej woli :) tak to bym dał z 2 :) ) za palete 6bitową + 16,2M kolorów :) = 3/5 :) jak juz zrobili dithering to mogli przynajmniej do pełnej palety kolorów (16,7M) dociągnąć a nie - olali se sprawe :) i wpakowali kase w obudowe :) z czasami reakcji też sie nie popisali :) choć przyznam że są i tak niezłe i za to bym dał 4/5 33 | 20 a ten FS ( ale też dostaje 4/5 xD ) 21 | 17 Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...