Skocz do zawartości
Przemol^N

Thepiratebay.org Raided - Servers Seized

Rekomendowane odpowiedzi

w polsce stopa zycia jest wyższa z roku na rok?? taaaaaa..chyba tylko dla posłów :? jakos przeciętny Kowalski nie dość że ma co chwile podwyżki (gaz, paliwo etc) to jeszcze problemy ze znalezieniem pracy itd

ale wierz sobie w te dane statystyczne prosze bardzo..zwykła papka aby ludziom wmówić jak my dobrze mamy

w USA "WYRAŹNIE" zmalała?? to może jakieś dane?? i ciekawe przez kogo są one "zmierzone" :? pewnie RIAA, MPAA no nie? i akurat im uwierze

Polecam ten link:

http://www.zpav.pl/aktualnosc.asp?idaktualnosci=45&lang=pl

a jak nie dowierzasz nadal to pogoogluj troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W USA sprzedaz plyt wyraznie zmalala, powiadasz. A moze warto by do tego dodac o ile wzrosly obroty iTunes Music Store i innych sklepow oferujacych utwory w wersji elektronicznej?

Poczytalem Twojego linka i tak jak myslalem (pomijam straszna nieswiezosc danych):

Raport IFPI o sprzedaży muzyki na świecie nie obejmuje sprzedaży w środowisku cyfrowym. Opublikowanie takich danych IFPI planuje w 2005 roku.

Serwis Apple's iTunes osiągnął poziom 50 milionów pobranych plików w marcu 2004 roku. Serwis Puretracks w Kanadzie osiągnął 1 milion pobranych plików w lutym. Europejski OD2 - będący obecnie bazą dla ponad 50 europejskich serwisów muzycznych - ogłosił, ze w pierwszym kwartale 2004 roku sprzedał poprzez swoich partnerów ponad milion plików.

Bardzo chcialem skonfrontowac to z iloscia sprzedawanych plyt, ale niestety artykul jest skonstruowany na tyle perfidnie, ze ta liczba nigdzie nie pada, same %.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W USA sprzedaz plyt wyraznie zmalala, powiadasz. A moze warto by do tego dodac o ile wzrosly obroty iTunes Music Store i innych sklepow oferujacych utwory w wersji elektronicznej?

Poczytalem Twojego linka i tak jak myslalem (pomijam straszna nieswiezosc danych):

Bardzo chcialem skonfrontowac to z iloscia sprzedawanych plyt, ale niestety artykul jest skonstruowany na tyle perfidnie, ze ta liczba nigdzie nie pada, same %.

Tu masz dokladniejsze dane jezeli ci tak zalezy:

http://www.usatoday.com/life/music/news/20...ales-main_x.htm

albo tutaj:

http://www.riaa.com/news/newsletter/pdf/2005yrEndStats.pdf

Co do sklepow ITunes itp. liczbe sprzedanych tam utworow by trzeba bylo podzielic przez jakies 12 (tyle srednio piosenek znajduje sie na plycie).

Edytowane przez Ruido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh a może ludzie po prostu mają dosyć serwowanej papki w stylu Blog27, Eminema itd??

a może mają dosyć "dymania" ich z kasy, gdzie na płycie jest przeważnie 2-3 utwory godne słuchania, a reszta to gowna?

a może ludzie maja dość, że piosenki trwają po 3 minuty jest ich na płycie z 10-12 i połowa płyty jest niewykorzystana?

i może właśnie dlatego spadła ilość sprzedawanej muzyki??

"Co do sklepow ITunes itp. liczbe sprzedanych tam utworow by trzeba bylo podzielic przez jakies 12 (tyle srednio piosenek znajduje sie na plycie)."

hehehehe dobry jesteś ;) a dlaczego niby dzielić?? co to jest obowiązek kupowania całej płyty mimo iż (patrz punkt 2 i 3).. dzięki Bogu że można w końcu kupować po jednej piosence..

a tak w ogóle juz abstraciach!ac od tego wytłumacz mi dlaczego gry (steam), mp3, (teraz ponoć tez divx mają wejsc) przez net (w sensie np. pobrane z Itunes, steama) kosztują tyle samo co w sklepie album, gra (w pudełku, importowana, z instrukcją, płytą DVD) lub są niewiele tańsze?? widać kto tu zbiera kase, gdyż uważam taki proceder za KARYGODNY...czy gdyby taka gra kosztowała powiedzmy POŁOWE ceny przez net (na tyle "wyceniam" marze sklepu, dystr., opakowanie, dvd etc) to nie byłoby mniejszego piractwa?? no właśnie..ja sądze że tak :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kolega Ruido zakrawa mi na tfurcę przez wielkie T którego talent nie został wykorzystany a kabza nie została nabita przez takich cieniasów jak przeciętny Kowalski którego po prostu na to nie stać... popatrz na to z tej strony. Student architeORT: ORT: ORT: ktury, któremu nie dane jest pracować na programach będących w użyciu takiej firmy Skanska .. a to ordynarny program do projektowania jakiejśtam nazwy którego używa cały świat by zachować normy dot. budownictwa ... kończy taki studencina swoją edukację i nie wyznaje się na programie bo kosztowało to z licencją lokoło 1,5k pln więc nie miał ... no chyba ze rozpisany na tablicy albo coś :P i myślisz że taki znajdzie pracę ?

dwa : kwestia zarobków w polsce... nie wiem jak u ciebie sprawa wygląda ale ja gdybym nadal pracował w zawodzie to może bym zarabiał teraz z 1000 pln ... a tak to mam w d... rozwożę listy zamówień po hurtowniach i zarabiam ile zarabiam .. tyle że ja to ja .. a moi kumple którzy czeszą w zawodzie .. sa z tego dumni ale nie stac ich na jakąkolwiek płytę durnej K.Kowalskiej bo sie pannicy w d... poprzewracało i siąpi jak głupia od ludzi ;po 80 pln za płytkę .. bo jej się nie opłaca taniej .. to niech wypowie umowę ze Zpavem, Spatifem i innymi dfarmozjadami i sprzedaje tę płytę po sklepach za 35 pln od razu jej się status poprawi i na benzynkę do nowej bejcy zostanie trochu .. akurat coby sie w alpy wybrać na narty :P taka jest prawda że kochane instytucje broniace nieszczęsnych niedoje...ych artystów w polsce przyczyniają się do a) ubozenia spo łeczeństwa B) rozwoju p2p c) ubozenia siebie i bronionych artystów .. to sie nazywa łancuch pokarmowy uwarunkowany prawem dżungli... silniejszy przetrwa .. w tym przypadku społeczność p2p i tyle .. a jak artyście nie bedzie odpowiadało to chyba wejdzie w niszowość .. czytaj nie będzie na niego popytau albo stanie się lepszy bo łatwiej osiągalny czytaj przez sieć .. w taki czy inny sposób p2p czy serwisy płatne i tego nie zmienisz .. to tak samo jak spadające ceny za rozmowy przez komórkę .. czy ktokolwiek korzystałby z komórki gdyby sieci się nie rozwinęły, nie udoskonaliły, operatorzy nie wprowadzali by nowych usług?? może by ci pasowało gdybyś płacił 3pln + vat + akcyza+zus + wineta za minutę rozmowy z jakimkolwiek numerem bo idąc twoim tokiem myślenia do tego można to sprowadzić wiec przestań pierniczyć że ktokolwiek traci .. jeśli już to taki Kowalski który wydał 80 pln na płyte a okazało sięże ma na niej 3 tracki i siedem bonusów w postaci naklejek spatifu i jakiegoś badziewnego videoclipu bo i tak bywa w naszej kochanej polszy .... zastanów się nad tym co piszesz bo jak na razie bierzesz stronę złodziei i wyudzaczy kabony .. to tak jakbyś bronił biednej tepsy że strasznie ludzie korzystają z darmowych godzin po 20 i w weekendy .. lol zwiększyło siętakich rozmów wśród rodaków i dobrze .. a tepsa niech czym predzej bankrutuje bo po prostu kanał .. tak samo jak z artystami i agencjami ich ochrony .. niech sie sami bronią sucze syny :P HOWGH!!

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh, nie wiem dlaczego wszyscy sie na mnie rzucaja. Czy ja mowie, ze jestem przeciwko sciaganiu z neta ? nie, powiedzialem tylko, ze moim zdaniem ludzie, ktorzy kiedys kupowali legalne oprogramowanie/muzyke czuli sie wydymani gdy do okola wszyscy lataja z piratami. Z tego powodu coraz wiecej ludzi, ktorych nawet stac piraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano włąsnie nie ... sam kiedyśzasysałem co popadło z sieci ... ech studenckie czasy ... ale li tylko na własny użytek i w zasadzie nawet jak jakiś film się trafił fajny to i tak obejrzano/wyrzuconoo i ściąganie następnego ... taka kolej rzeczy .. widzisz dzięki temu nie musiałem czekać 5 lat na premierę Naquaykatsi w TV bo mogłem obejrzeć dzięki p2p ... co inego mp3 :P jeszcze mam kilka pirackich ale za chiny już nie wiem które to :P mam dysk już 6'ty rok i wydawałoby się że wszystko poszlo z niego dawno ale .. zawsze są jakieś ale .,. na pewno mam mp3 takie jak zgrywane i krążące po necie ciekawostki z radia ... bo to niepowtarzalne jest .. taki siódmy dzień tygodnia w radiu zet z Rokitą i spółką :P wiek i praca zmieniają takie szczeniackie podejście do ściągania na chama ... po prostu w pewnym momencie bardziej cię zaczyna cieszyć że masz coś oryginalnego na półce ... fakt ze płyty są za drogie ale to nie jest wina konsumenta tylko producenta i kolejnych sępów po drodze ... więc nie ma sensu nazywac ludzi piratami skoro mają narzędzia i umiejętności do wykorzystyania ich .. skoro wiesz jak działa sieć, masz program p2p to czemu z niego nie korzystać ... ktoś w końcu to napisał i upublicznił nie biorąc za to ani centa ( chodzi mi o programy p2p w większości darmowe) był kiedyś napster, było i audiogalaxy.... to drugie się zamieniło w płatny serwis ale i jego zamknęła RIAA .. .dlaczego ?? bo nie spodobało się zalegalizowanie sprzedazy muzyki i fakt ze lwia częśc kasy ucieka poza tę agencję ... tak samo może być z torrentami w sieci p2p... i tak samo z dc++ ale jak na razie się rozwija i ma się dobrze bo to nie hostowanie plików ale właśnie namierzanie ich i pomoc w udostępnianiu via net ... może następny program będzie taki że będziesz mógł sobie w kregu znajomych ściągać bez konieczności namierzania plików ... po prostu zapytasz znajomego co ma i to zassasz... bez zakładania huba, hashowania plików i inne takie ... ot zamknięta sieć p2p .. kółko wzajemnej adoracji ... a jak na razie nie zapowiada się żeby cokolwiek się zmieniło ... szwedzi polegli już raz za sprawą DC++ i teraz polegną na torrentach .. tylko tutaj dojdzie sprawa odszkodowania :P dlatego to jest takie ciekawe :D / edit: literaki :P

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może następny program będzie taki że będziesz mógł sobie w kregu znajomych ściągać bez konieczności namierzania plików ... po prostu zapytasz znajomego co ma i to zassasz... bez zakładania huba, hashowania plików i inne takie ... ot zamknięta sieć p2p .. kółko wzajemnej adoracji ... a jak na razie nie zapowiada się żeby cokolwiek się zmieniło ...

Do czegos takiego mozna IRCa wykorzystac ;)

Ruido: mowisz, ze ludzie, ktorzy kupowali legalne oprogramowanie czuli sie wydymani, bo wszyscy dookola latali na piratach. OK, ale jest tez druga strona medalu: coraz wiecej ludzi czuje sie dymanych przez te wszystkie pasozyty zwace sie organizacjami ochrony praw artystow.

Ktore to orgaqnizacje nie dosc, ze za wszelka cene trzymaja dystrybucje tworczosci w ciemnogrodzie, wprowadzajac np. podzial na regiony w przypadku filmow, to jeszcze traktuja wszystkich jak zlodziei, uniemozliwiajac zrobienie sobie kopii do samochodu, instalujac w kompach rootkity, stosujac zabezpieczenia ktore czynia plyty audio niemozliwe do posluchania bez zastosowania zawartego na plycie odtwarzacza (dzialajacego wylacznie pod jedynie slusznym systemem) i tak dalej...

Efekt tego jest taki, ze np.moj ojciec, ktory generalnie kupuje tylko oryginaly i ma ich bardzo duza kolekcje, juz pare razy stwierdzil, ze on to p...li i wiecej wykonawcy X nie kupi i specjalnie na zlosc tym pasozytom po prostu sciagnie z sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi