Rafal_K Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Witam. Chciałem sobie kupić jakąś płytę główną z procesorem (na Allegro) pod serwer na Linuxie. Wybrałem AMD K6-2 (400MHz) ze względu na bardzo mały pobór mocy. Płyta główna AOPEN AX59PRO. Wydawała mi się dobra, szczególnie po przeczytaniu tego artykułu. W BIOSie nie znalazłem informacji o temperaturze, ale nie w tym problem. Nie bootują się płyty z Linuxem - sprawdzałem wiele różnych sprawnych płyt, zadziałała tylko z Knoppixem. Pojawia się taki komunikat: isolinux: Disk error 01, AX=4292, 9FRównież z Windowsowymi bootloderami jest problem - Windows XP/2000 nie działa, dopiero płyta z bootloaderem z Win ME zadziałała. Pojawia się: CDBOOT: Cannot boot from CD - Code:5 Sprawdzałem na 2 sprawnych napędach CD, różnych kablach IDE, różnych konfiguracjach, różnych ustawieniach w BIOSie. Szukałem w internecie i nie tylko ja mam taki problem z płytą AOpen (rozwiązania problemu nie znalazłem). W sumie to CD-ROM nie jest mi potrzebny na tym komputerze, bo mam już dysk z zainstalowanym Debianem. Problem w tym, że dysk też się nie bootuje. GRUB loading stage1.5GRUB loading, please wait...i tu się zacina. System był instalowany na innym komputerze, tam bootuje się normalnie. Jeśli to wina płyty, to po prostu kupię nową (w sensie kolejną), już na pewno innej firmy :angry: Co byście polecili? Zastanawiam się nad Pentium III (Slot 1) z płytą ASUSa. Te procesory mają duże radiatory, można dla 450MHz nie zakładać wiatraka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu_roztocz Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Rozwiązania problemu niestety nie jestem w stanie odnaleźć. Za to mogę się wypowiedzieć co do procesora. Wziąłbym Coppermine, ponieważ jest chłodniejszy i bardziej oszczędny. 450-tki to tylko Katamai, który jest do tego wszystkiego wolniejszy (512kB L2 Cache, z połową prędkości rdzenia, daleko od niego). Najwolniejsze Coppermine'y to bodajże 550'tki no i mają duży potencjał oc (ale z racji przeznaczenia komputera to jest raczej kwestia drugorzędna) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubos Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 wiem ze temat przedpotowpowy :mur: ale mialem aopena plyte jedna... jest to autentyczna prawda ze wiele bootloaderow nie dziala na plytach glownych tego producenta. ludzie strzezcie sie AOpena ; :lol2: moze komus to pomoze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...