Skocz do zawartości
Gość mariush190

Płyta Z Prockiem Do Ok. 600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

Witam!

Kompletuje kase, dzis dzien dzicka, wpadło pare groszy..

Przyszedł czas na kupno płyty głównej z procesorem..

Myslałem sobie nad socketem AM2, lecz jak zobaczyłem sobie porównanie semprona 3000+ na am2 z tym na 754 to sie przeraziłem, AM2 z ddr2 dostało po [gluteus maximus]! Wiec mysle sobie nad sempronem 3000+ na s939, wkoncu wydajniejszy od 754, ma dual ddr itp. Teraz ostanio zobaczyłem tez athlony 3000+ s939 ze mozna dotac juz za 380zł w boxie nowe.. Czy duza roznica w wydajnosci jest pomiedzy semprem 939 a athlonem?? uzywanego sempa moe dostac za jakies 250zł, wtedy bym sobie sprawiłe lepsze mobo, albo grafe lub pamiec.

Potem sobie obejzałem pentiumy na s775 i mam teraz totalny metlik w głowie... Pamieci moge sobie smiało zmienic na ddr2.

Jak na s939 bym sie zdecydował do bym wziął sobie płyte asrock 939nf4g z zintegrowaną grafą GF6100. Bo musi byc micro ATX, lubie małe obudowy ;d

Płyta koniecznie micro ATX!! No i wskazane jakies mozliwosci OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmmm athlon nie jest duzo wydajniejszy od sempa 939 (sam mialem sempa i bylo spoko, wymienilem na 3200+ tylko dlatego, ze trafila mi sie naprawde dooobra okacja, gdyby jej nie bylo to pewno przesiadlbym się dopiero na jakiegos dwujajowca ;], semp szedl na 2700mhz a wyniczki mial naprawde dobre.... polecam sempa :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście polecam Pentium D805. Sam zamieniam prawdopodobnie mojego 630 właśnie na 805. Ale cóż. Do D805 potrzeba lepszej płyty głównej z chipsetem co najmniej 945 i ddr2 i grafikę na pci-e. A jak chcesz coś na AMD to bierz Semprona 3000+ lub Athlona 3000+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście polecam Pentium D805. Sam zamieniam prawdopodobnie mojego 630 właśnie na 805. Ale cóż. Do D805 potrzeba lepszej płyty głównej z chipsetem co najmniej 945 i ddr2 i grafikę na pci-e. A jak chcesz coś na AMD to bierz Semprona 3000+ lub Athlona 3000+.

Lub z 865PE... Np ASUS p5p800-se... B. dobra płyta, ale troche stara - ma AGP i DDR. Są też AsRocki z AGP i DDR, które wspierają dwujajowce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

musi byc micro ATX no i PCI-E.

Wala mi sie po domu dobry radeon x550 i by mugł popracowac, 14k w 3dmarku 2001se mi systerczy.

Komp do gier i do neta, bardziej do neta, ale gry tez beda latały nie raz.

Pentium D805 kosztuje 500zł z płytą 800 najtaniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lub z 865PE... Np ASUS p5p800-se... B. dobra płyta, ale troche stara - ma AGP i DDR. Są też AsRocki z AGP i DDR, które wspierają dwujajowce.

No wiem, że są z 865PE, ale nie działa to rewelacyjnie jak czytałem. Przynajmniej ja nie jestem do tego przekonany. Ale teraz na Allegro pojawiły się Semprony 3000 na AM2 i płyty główne na AM2, więc już nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

a co panowie powiecie na zwykłago pentiuma 2,8hz na lga, za około 400zł??

Na allegro teraz jest pentium D805 za 350zł ale gosciu ma tylko dwa pozytywne komentarze, wiec troszka sie boje.

Bardzo chciałbym intela, bo co kupie AMD to rozwale, taki juz fart z tym AMD, ale dalej mi chodzi po głowie semp 3000+ na s939.

Chce tak, zeby do 600zł sie zmiescic mobo i proc.

Aha no i zeby oc w miare mozliwe, nie nawidze kiedy komp chodzi na standardowych taktowaniach.

a co panowie powiecie na zwykłago pentiuma 2,8hz na lga, za około 400zł??

Na allegro teraz jest pentium D805 za 350zł ale gosciu ma tylko dwa pozytywne komentarze, wiec troszka sie boje.

Bardzo chciałbym intela, bo co kupie AMD to rozwale, taki juz fart z tym AMD, ale dalej mi chodzi po głowie semp 3000+ na s939.

Chce tak, zeby do 600zł sie zmiescic mobo i proc.

Aha no i zeby oc w miare mozliwe, nie nawidze kiedy komp chodzi na standardowych taktowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 21 11 1991

Ja tez nie lubie jak komp chodzi na standardowych ustawieniach :D nawet moj wujek ma athlona 2800+ @2.2ghz na 1.5v, ktory sie nie zna wogole :D oczywiescie moje rece sie tam dorwały, ale nie o tym mowa. Ja bym wzioł

1 Asus p5p800se, pd805.

2. Asrock dual sata II, semp 3000+/athlon 3000+

Niestety nie sa one micro ATX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

no w sumnie wychodzi mi troszke z głowy micro atx... bo chciałem sobie zrobic kompa co by mało miejsca zajmował, cos ala media center. Ale widze na allegro fajne obudowy ala media center, do których wchodzą normalne płyty ATX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 21 11 1991

jak dla mnie to plyta glowna musi miec swoje wymiary bo taka upchana mala mi sie niepodoba, aczkolwiek mialem durona 1400+ z plyta micro atx z karta graf :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

znam te eceesy z duronami zinegrowanymi ;d

zdecydowałem sie na s939 i nie wiem czy tahlona 3000+ czy semprona..

płyty takie do wyboru:

http://www.allegro.pl/item105649615_fabryc...uper_tanio.html czy nada sie do OC??

http://www.gral.pl/preview/ASRock/ASRock93...2LANmATX_68.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi