Skocz do zawartości
ma3ek

Pasywna Chłodniczka Na Boczek Budy..

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że pasywne chłodzenie wody w naszych klopikach ostatnio kojarzy Wam się z grzejnikami konwertorowymi. U mnie całkowicie pasywnie działa chłodniczka olejowa (Chaos i FiDo widzieli jej skuteczność i „niesłyszeli” jej działania) jednak czuję pewien niedosyt. Mianowicie estetycznie nie jest tak, jak bym chciał. Dlatego postanowiłem zając się nowym projekcikiem.

Zanim jednak ujrzy on światło dzienne mam kilka pytań. Najpierw zdjęcie, jak wygląda Konvekt-O-Matic:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy Waszym zdaniem sposób płynięcia wody w Konvekt-O-Matic’u jest optymalny? Tzn. czy nie lepiej miast równoległego obiegu zrobić np. szeregowy? Albo po dwa/trzy/cztery równoległe połączone w szereg? Czy obieg wody w połączeniu równoległym nie zamknie się na pierwszych dwóch profilach? Patrząc na zwykły kaloryfer żeberkowy można zauważyć, że najszybciej nagrzewają się właśnie pierwsze żeberka a dopiero po czasie kolejne. Czyli przez pierwsze żebra jest największy przepływ gorącej wody. Hmmm…

Zapraszam do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze puszczajac te radiatory w szereg kolankami, tak ze przez kazdy przeplywa ta sama woda, byloby wydajniej. Tylko to komplikuje uklad i oslabia konstrukcje. W grzejnikach co rozwiazuje sie problem wlotu i wylotu po 1 stronie tym ze pompy sa mocne i predkosc z jaka woda wpada zapewnia dotarcie niemal do calego grzejnika (ale i tak widac roznice w temperaturze na jego powierzchni).

Prostym wyjsciem jest tez zrobienie wlotu i wylotu na przekatnej - dobry efekt mala komplikacja wykonania. Na boku budy moze to byc problem, bo trzebaby puscic jakos waz / rure, spowrotem na tyl, podobnie jak ma zrobione superzeznik w swoim konwektorze.

Ja juz naprawde niedlugo zaprezentuje swoj pasywny uklad, z tym ze beda 2 wloty po 1 stronie grzejnika (teoretycznie najmniej wydajne rozwiazanie). Mysle ze pompka cwu zalatwi sprawe. Ciagle waham sie nad rodzajem i wymierami grzejnika. Chyba zostane przy c22 600x600, do tego ladny statyw pospawanyi rozdzielany z grzejnikiem.

A btw tego innovateka to ma ten zestaw bardzo niepochlebne opinie np na spc czy xs, radiatorki sa sliczne ale niestety malo wydajne.

edit:

Wrzuc wyniki tego co masz zlozone a najlepiej jakies foty. Dla dobra nauki i zlozenia lepszego zestawu mozna olac estetyke :)

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz narpierw z czego byś to robił

z drewna :D zobaczysz jak wszystko poskładam :wink:

A btw tego innovateka to ma ten zestaw bardzo niepochlebne opinie np na spc czy xs, radiatorki sa sliczne ale niestety malo wydajne.

Cóż, moje rozwiązanie po 12h stesu, dwóch blokach (CPU Vcore 1,9V oraz NB Vdd 1,7V), całkowicie w stanie surowym, podpięte do "układu na szybkiego" dało IMHO całkiem zadawalający wynik dlatego zabawa nadal trwa B) Więcej napiszę po zakończeniu prac.

Wrzuc wyniki tego co masz zlozone a najlepiej jakies foty. Dla dobra nauki i zlozenia lepszego zestawu mozna olac estetyke :)

Na chłodnicy olejowej (obecnie nadal w układzie) mam 34-36*C (temp wody oczywiście). Przy zastosowaniu nawiewu na chłodnicę (wentylator pokojowy fi30 w trybie najcichszym) temperatura wody była o 4-5*C większa niż powietrza. Takie rozwiązanie testowałem tylko i wyłącznie w celach naukowych :wink:

Nie mam cyfraka :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi