Skocz do zawartości
Cro

Problem Z G.skillami, Kiedyś Chodziły, Teraz Nie...

Rekomendowane odpowiedzi

Cała konfiguracja dostępna w sigu...

Venice był selekcjonowany i miał chodzić na 2,8Ghz i rzeczywiście chodził. Jednak od momentu jak go kupiłem chodził na 9x275 (wtedy jeszcze coś grałem). Wszystkie testy przechodziło pomyślnie, memtest, goldmemory, sp2004 (bo głównie chodziło o ram).

Później (jakieś 3 miesiące) chodził z Cool'n'Quiet na defaultowych ustawieniach -> 9x200 a przy małym obciążeniu 5x200. RAM też chodził prawie na default tzn. 1:1 timmingi 2-2-2-5, reszta na def.

Ostatnio zachciało mi się grać to znowu wrzuciłem 9x275, ustawienia wrzuciłem identyczne jak wcześniej (mam zapisane ładnie na karteczce) i od wczoraj zaliczyłem 3 bsody... Puszczam sp2004, wywala po kilku minutach, podnoszę napięcia (LDT, chipset, ram) -> to samo... Myślałem, że może to c'n'q coś miesza, bo sp2004 włączał się przy 5x275 (~1300Mhz) a potem jak coś robiłem to obciążenie rosło i się zmieniało taktowanie, ale po wyłączeniu to samo :/

Przypomnę, ze 275Mhz to default moich G.Skilli...

Od kilku godzin zadaję sobie pytanie: co jest k****a? :/

Jakby padły to by w ogóle nie działały przecież, co mogło się stać, że nagle straciły swoje hmm "właściwości" :|

Edytowane przez Cro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko poza głównymi timingami (2,5-3-3-7) jest auto :/

Napięcia (różne kombinacje w tych przedziałach):

LDT - 1,3V - 1,5V

nF4 - 1,5V - 1,7V

vDimm - 2,7V - 2,8V

(wcześniej: kolejno były: 1,3/1,5/2,8 i wszystko chodziło rewelacyjnie...)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko poza głównymi timingami (2,5-3-3-7) jest auto :/

Napięcia (różne kombinacje w tych przedziałach):

LDT - 1,3V - 1,5V

nF4 - 1,5V - 1,7V

vDimm - 2,7V - 2,8V

(wcześniej: kolejno były: 1,3/1,5/2,8 i wszystko chodziło rewelacyjnie...)

Dołączona grafika

Hmm

Sam nie wiem co o tym myslec, przedtem bylo ok a teraz kupa ?? A nie zmieniales biosu albo wyciagales kosci i wlazyles na odwrot. Zacznij od dlugiego cleara biosu i wtedy sprawdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi