Skocz do zawartości
cin_mar

Galaxy 7600gs 128 Czy 6800gs 256? Dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nosze sie z zamiarem kupna karty na PCIE i wacham sie miedzy modelami GALAXY 7600GS 128MB, a jakims 6800GS 256.

Wiem ze ten Galaxy to niemal GT a po OC nawet przewyzsza jego osiagi, ale czy 128MB pamieci nie bedzie to waskim gardlem dla tej karty. A ze wzgledu na moj budzet ktory wynosic 500 zl nie moge dolozyc do kupna 100 zl drozszej wersji 256 z zalmanem bo tak to bym sie nie zastanawial gdybym mial na niego :) A mam do kupienia model XFX 6800GS kupiony w styczniu z 2 letnia gwarancja za 500 zl. Slyszalem ze 128MB powinno starczyc do gry na 1024 na max detalach, ale czy po wlaczeniu wygladzania nie bedzie karta przycinac z braku pamieci??

Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz 7600GS podkręcisz do poziomu GT i masz spoko karte

Popieram kolege:) Lepiej dołożyć i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Gt ale jak kasy nie masz to GS jest najlepszym rozwiązaniem Edytowane przez Remikd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze wez 256MB z Zalmanem? na proline, kupiłem ostatnio i jestem bardzo zadowolony. do gier jest dwa razy jepsza z 256MB a jesli jesteś grafikiem cy cuś to 128

Nie wydaje mi się by to miało jakiekolwiek znaczenie :? A już bzdurą jest na pewno że jest 2 razy lepsza.

Jedyną zaletą na korzyść 6800gs jest 256bitowa pamięć. Również brałbym 7600gs.

Edytowane przez `fdl`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli te 500 zł to absolutny max, to ja bym kupił XFX 6800GS. Ta karta powinna być lepsza od Galaxy 7600GS 128MB.

W takiej karcie te dodatkowe 128MB ma znaczenie. I proszę zaraz nie mówić, że po oc 760GS zje 68GS, bo XFX też spokojnie możesz jeszcze podkręcić.

Jeśli byś natomiast wyłuskał dodatkowe 100 zł, to wtedy mierz w 7600GS 256MB 500/1400 z memkami 1.2ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam 7600gs 128MB, wyniki z markow w sigu

od siebie dodam, ze w wiekszosci nowych gier mam podobne wyniki jak w testach 7600gt (i to nie na tym oc co w podpisie, tylko na mniejszych taktach)

gdzies mialem test galaxy 7600gs 128MB 500/1400 do 7600gt 256MB 560/1400 i przy tych samych taktach grafa z 128MB byla maxymalnie slabsza o 5-10%

jak poszukam linku to go zapodam

EDIT

[http://www.szgalaxy.com/2/76GE/2006-03-31/1308.html]

moze w nowszych grach cos to 256MB da ale na dzien dzisiejszy to malo daje, a nie sadze, ze ta grafa (jak i 7600gt) nada sie do wysokich detali w takich grach jak ut 2007 itp.

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do topicu o Crysis w dziale Gry... poczytać, przeczytać, wyciągnąc wnioski niż pisać pochopnie ;)

czytalem i jakos wymagania zalecane to nie detale wysokie tylko medium wiec co sie czepiasz mojej wypowiedzi? zreszta czym ta gra wyjdzie to wymagania podskocza jeszcze 2x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze w nowszych grach cos to 256MB da ale na dzien dzisiejszy to malo daje, a nie sadze, ze ta grafa (jak i 7600gt) nada sie do wysokich detali w takich grach jak ut 2007 itp.

Mowisz ze nie ma roznicy miedzy 128 a 256.... hmmm, jak przesiadlem sie z 6800 128MB na 7600GT 256 to pomimo ze wczesniej wiekszosc gier smiagla na max a klatek mi specjalnie duzo nie przybylo (FC, HL@, DIII, FEAR), dopiero teraz poczulem komport plynnego grania, na 128Mb w 1280x1024 bywaly juz sekundowe scinki z powodu malej ilosci pamieci na karcie, a Ty twierdzisz ze dopiero w nowszych grach sie to przyda. Bzdura!

Dzis juz lepiej miec 256 na karcie (i juz sie przydaje) niz za 3 miechy jak wyjda nowe gry zaciskac zeby ze zlosci :wink:

Roznica miedzy 128 a 256 jest moze niewidoczna w fps za to podczas zwyklego grania to czuc.

Jak mozesz to pozycz sobie na weekend 7600GS 256Mb, zrob porownanie a zobaczysz na czym bedzie sie przyjemniej grac :)

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem i jakos wymagania zalecane to nie detale wysokie tylko medium wiec co sie czepiasz mojej wypowiedzi?

Niczego się nie czepiam. I mniej agresji ;)

zreszta czym ta gra wyjdzie to wymagania podskocza jeszcze 2x

Może tak być ale i nie musi. Poza tym pierwotnie była mowa o UT a nie o Crysis ;)

Mniejsza.

@lukmek - najlepsze będzie dołożenie do 7600 z 256ramu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi