Skocz do zawartości
SpiderMAN

Asus A8jc H003 - Posiadaczy Prosze O Opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczow ;)

Pisaliscie tu glownie o A8JC-H003. Ja zaczalem ostatnio szukac laptopa dla siebie i wszedlem od razu na strone Asusa (bo brat kupil Asusa ;>) no i wpadl mi w oko A8JC - bo Core Duo i w moim zasiegu cenowym.

Moge troche powypytywac? ;)

Ja bardziej na A8JC-H028. Jednak zauwazylem male rozbieznosci (nie wiem, czy to bledy na portalach - predkosc dysku, ilosc komor baterii). Jezeli to ten sam "podtyp" (czy cos) H028 to nie powinien sie roznic parametrami, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jak porównywałem oba modele, to dwie rzeczy zauważyłem:

H003 - procesor Intel Core Duo T2300, karta graficzna nVidia GeForce Go 7300 (obsługa do 128MB pamięci Video w technologii TurboCache).

H028 - procesor Intel Core Duo T2300E, karta graficzna nVidia GeForce Go 7300 (obsługa do 256MB pamięci Video w technologii TurboCache).

Jednak sam nie wiem, czy to wszystko, ale tylko takie różnice znalazłem.

EDIT: Taki OT. Znalazłem recenzję modelu H013 (dostępny na rynku czeskim). Recenzja w języku czeskim tutaj: http://www.czechcomputer.cz/art_doc-6293F2...8D0050278A.html .

Edytowane przez M.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.N.: Na jednym ze sklepow internetowych H028 ma tez dysk twardy 5400 RPM.

2241570[/snapback]

Nie zauważyłem... Więc ma także HDD 5400 rpm, tak samo jak H013.

zakladam,ze 'h013' to literowka i ze nie ma takiego modelu-tylko h003.i wlasnie ten model NIE MA dysku 5400 lecz 4200.na tym mialaby polegac roznica miedzy h003 a h028.tak mi sie wydaje :lol:

EDIT: odpisal mi koles,ze roznica jest w procesorze(literka 'e' na koncu) i szybszym dysku(5400).nic nie mowil o karcie graficznej, pewnie w kazdej wersji jest ta sama.

Edytowane przez kidnap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazcie, ze na poszczegolnych sklepach ten sam model A8Jc-H028 ma rozne taktowania pamieci DDR2.

Kidnap: Co oznacza literka "E" w oznaczeniu procesora?

O oczy mi sie obilo na tym forum cos o technologii MXM w A8Jc. Ktos wie cos na ten temat? Dzisiaj dwoch rozmowcow na telefonie od dwoch roznych dystrybutorow ASUSa w Polsce raczej nie wiedzialo za bardzo co to jest MXM ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moglbys podac adresy tych sklepow? ja nigdzie tego nie widzialem,moze przeoczylem,ale raczej zwrocilbym na to uwage.

co do literki 'e' to powiedziano mi,ze to ulepszona wersja tego procka-i tyle. mysle,ze google by pomoglo.teraz nie poszukam bo sie pakuje na wakacje :lol: nie wydaje mi sie jednak,zeby to 'ulepszenie' mialo taki wplyw na lapka jak np roznica w predkosci dysku czy taktowaniu ramu.

wcale mnie takze nie dziwi to,ze sprzedawcy nie maja pojecia na temat sprzetu,ktory sprzedaja (skrajna niekompetencja to vobis w toruniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakladam,ze 'h013' to literowka i ze nie ma takiego modelu-tylko h003.i wlasnie ten model NIE MA dysku 5400 lecz 4200.na tym mialaby polegac roznica miedzy h003 a h028.tak mi sie wydaje :lol:

H013 jest to model laptopa, który był testowany w recenzji, do której link podałem. Jest to jednak model występujący w Czechach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H013 jest to model laptopa, który był testowany w recenzji, do której link podałem. Jest to jednak model występujący w Czechach.

zwracam honor :wink:

odnosnie procesora pytanie do torque8: jak ta roznica miedzy prockami wplywa na prace(o ile wplywa)? co do ceny to jednak h028 jest minimalnie drozszy, wplyw ma zapewne dysk 5400. ciekawe jak wyglada bilans strat i zyskow-po jednej stronie gorszy(jak mniemam) procek,po drugiej szybszy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem ja widze że minimalnie droższy jest H003 od H028.

Co do róznic w wydajnosci procka to nie ma żadnej bo technologia VT ma znaczenie tylko wtedy gdy korzystamy równocześnie z kilku systemów operacyjnych. Ja osobiscie bym brał model z szybszym dyskiem bo jednak ten 4200 troche ogranicza wydajnosc tego notebooka. A VT to przynajmniej jak dla mnie zbedny bajer ;)

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem ja widze że minimalnie droższy jest H003 od H028.

Co do róznic w wydajnosci procka to nie ma żadnej bo technologia VT ma znaczenie tylko wtedy gdy korzystamy równocześnie z kilku systemów operacyjnych. Ja osobiscie bym brał model z szybszym dyskiem bo jednak ten 4200 troche ogranicza wydajnosc tego notebooka. A VT to przynajmniej jak dla mnie zbedny bajer ;)

ja ceny porownywalem wg skapca i kilku sklepow-ale nie ma to wiekszego znaczenia. dzieki za info o procku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kidnap: jak wezmiesz sklepy ze Skapca.pl to gdzies te roznice sie pojawia w taktowaniu ramu DDR2 w A8Jc-H028.

Spojrz na pamiec 533 MHz tu:

http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=pro...;ref=skapiec.pl

a 667 MHz tu:

http://sklep.cyberstore.pl/?page=/61/84,,,...,2246/99,2246//

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem szczęśliwym posiadaczem ASUSA A8JC-H003.

Wyposarzenie:

Procesor: Genuine Intel CoreDuoT2300

Ram: 512x1

Dysk: Fujitsu 80GB

Grafika: GF GO 7300

Dzwiek: AC97 Sound MAX Integrated Digital HD Audio

Czytnik Kart Pamieci: MMC/SD/MS

Polaczenia: RealtekLAN/ INTEL PRO 3945ABG WIFI/ BLUETOOTH/ IRDA

Dodatkowe:mikrofon/glosniki/kamera VGA

Dodatkowe akceoria: torba na laptopa/mysz usb(logitech)

Budowa:

Solidny (nic nie skrzypi i nie trzeszczy) i stylowy design, obudowa z pelnego plastiku spasowana w porzadku.

Recenzja:

Szukalem komputera do 4000 z 14calowym wyswietlaczem o wmiare malej wadze. Moja uwage finalnie zwrocily trzy modele.

ASUS A8Jc-H003

ASUS A8Jc-H028(starsza wersja H003 obecnie juz tylko koncowki serii, jedyna roznica to starsza plyta glowna w porownaniu do H003 info od dealera ASUS)

Toshiba M100-164

Zapewne ktos zapyta czemu nie inne modele i producenci?!

IBM/HP: Zbyt drogi w stosunku do oferowanego wyposarzenia

DELL: Otoz staralem sie sporwadzic della inspiron e1405, ktory byl dosc optymalny w cenie do 3800zł jednk gwarancja była realizowana we wrocławiu prywtnie co mnie odstraszylo. Dell sa ogolnie nie dostepne na rynku polskim po za liniami biznesowymi ale na takie niestety mnie nie bylo stac.

TOSHIBA: 164 Bardzo fajnie wykonana jednak w cenie do 4000zł delikatnie mówiąc ustepuje asusowi wyposażeniem. Ma grafike Intela bodajże 945 oraz nie posiada bluetooth i irdy. Jesli ktos ma 500zł wiecej to polecam zapoznac sie z m100-165 z grafika x1400 bodajze jest bardzo fajna propozycja.

ARISTO: Slim330 Wydawal sie dosc optymalnym wyborem jednak jednolity kolor (czarny jak smoła :P)i jakos wykonania odstraszyly mnie. Po za tym zintegrowana grafika intel 950 moze za rok miec problemy z obsluga windowsa visty i interfaceu aero.

ACER: Z wielu forow wynika ,ze sa dosc awaryjne a serwis jest kiepski odrzucilem ta marke juz na pocztku poszukiwan.

ASUS A8JC-H003 wydaje się kompletnym zestawem jak za cene 4000 zł (jak na mój studencki budżet to ta cena jest bardzo wygórowana). Sprzęt jak już wspominałem jest bardzo dobrze wykonany , plastiki są wysokiej jakośći sprawiają wrazenie solidnych , monitor ma przyjemną rozdzielczość i odświeżanie. Chociaż nie miałem okazji uruchomić jeszcze żadnego benchmarka to swat4 w hidetails w rozdzielczości 1024x768 chodzi bardzo płynnie i ekran nie psuje zabawy smużeniem. Co do wydajności procesora to muszę posłużyć się przykładem. Odpalone 8 zakłedek Internet Explorera , Macromedia Fireworks, Dreamweaver odpalone gg i bittorent. Przy takim obciazeniu system reaguje na zmiane okien niemal blyskawicznie.

W roli podsumowania polecam ten sprzet bo moim zdaniem ma najlepszy stosunek cena/jakos a jakosc wykonania nie ustepuje konkurencji.

Postaram sie w przyszlosci zamiescic wyniki benchamrkow.

Recenzje dedykuje Dagnie (która musiała wysluchiwać moich rozważań na temat laptopów przed dokonaniem zakupu:)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak konkretnie zapytasz / poprosisz to bedzie

Poprosze? Ja nie mam dylematu z wyborem, a kazda recenzja na pewno bedzie pomocna paru osobom, bo to dosc znany model. Bedziesz chcial to napiszesz, nie to nie, twoja sprawa, ale nikt tu na kolanach nie bedzie o to blagac. Po prostu mysle, ze warto podzielic sie wrazeniami.

W tygodniu umieszce wyniki jakiegosc benchmarka.

Jesli powaznie myslisz nad napisaniem czegos porzadnego to sugerowalbym poswiecic ten tydzien i napisac cala recke, od poczatku do konca, najlepiej wg wzoru, bo wyniki benchmarkow to nie wszystko, jest sporo innych rzeczy o ktorych warto napisac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS A8Jc-H028(starsza wersja H003 obecnie juz tylko koncowki serii, jedyna roznica to starsza plyta glowna w porownaniu do H003 info od dealera ASUS)

Imho ten dealer podał błędną informację. Mam Asusa A8Jc-H028H i różnice między H003 polegają na:

- w H003 jest procesor Intel CoreDuoT2300 a w H028 Intel CoreDuoT2300E. Ten drugi nie obsługuje VT, czyli technologii wirtualizacji. W sumie nie będę z tego korzystał, więc wisi mi to;

- w H003 pamięć jest taktowana 533 MHz (jeden moduł DDR II), natomiast w H028 667 MHz (też jeden moduł DDR II);

- w H003 dysk obraca się z prędkością 4200 rpm, zaś w H028 mam dysk Seagate Momentus 5400 rpm.

I właśnie przez te drobne różnice w moim przypadku wybór padł na H028H a nie H003H.

Edytowane przez Thomolus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec zaczynajac od konca. Owszem pomysl napisania komletnej recenzji jest kuszacy, ale chwilow nie mam czasu z powodów zawdowoych :/ .

Generlanie chodziło mi o to aby wyłońic moim zdaniem komputer wart uwagi z pośród tych, o ktorych byla mowa w tym temacie, bo sam miałem z tym problem. Sprawa obiektywna ale mysle ze przedstawione przeze mnie modele komputerow warto wziac pod uwage jesli ktos nosi sie zamiarem zakupu.

P.S. Nie kaze nikomu blagac (chyba nie masz najlepszego nastawienia "redaktorze" maSTHa212), poprostu jeśli masz jakies pytania lub inni uzytkownicy to postaram sie w miearcze czasu i mozliwosci udzielic na nie odpowiedzi. Za wszelkie nieporozumienia w tym temacie wielkie "przeprosiny".

Imho ten dealer podał błędną informację. Mam Asusa A8Jc-H028H i różnice między H003 polegają na:

- w H003 jest procesor Intel CoreDuoT2300 a w H028 Intel CoreDuoT2300E. Ten drugi nie obsługuje VT, czyli technologii wirtualizacji. W sumie nie będę z tego korzystał, więc wisi mi to;

- w H003 pamięć jest taktowana 533 MHz (jeden moduł DDR II), natomiast w H028 667 MHz (też jeden moduł DDR II);

- w H003 dysk obraca się z prędkością 4200 rpm, zaś w H028 mam dysk Seagate Momentus 5400 rpm.

I właśnie przez te drobne różnice w moim przypadku wybór padł na H028H a nie H003H.

O tego faktycznie nie wiedzialem ... osobiscie nie zrobilem az takiego rozpoznania. Wiem tylko H028 byl nieco tanszy ale termin oczekiwania na niego w moim przypdku wynosil 3 tyg. i powiformowano mnie ze to jak by koncowki serii. No moze poprostu zostalem wprowadzony w blad :/. Tak czy inaczej na H003 tez nie moge nazekac :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie jestem zle nastawiony, tylko z twojej wypowiedzi zabrzmialo to troche w stylu "jak mnie ladnie bedziecie prosic, to moze w mojej wspanialomyslnosci zrobie wam ta łaske i napisze pare slow o tym czy tamtym". Ale jesli tak nie bylo to luz, koniec OT. A co do recki to tak jak mowilem, lepiej posiedziec 30 minut dziennie i po 2-3 tyg zaprezentowac cos co ma rece i nogi niz dawac jakies fragmenty, tak mi sie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrb84 -------------> nie wiem gdzie kupowałeś swojego laptopa, ale ja na swojego H028H czekałem dwa dni (zamówiłem w środę a odebrałem w salonie w Warszawie w piątek). A kupowałem u nich:

http://www.notebooki.pl/lista/notebooki/510/

Wydaje mi się, że cenę mają przystępną. Mogłem kupić przez Internet, ale wolałem zobaczyć na co wydałem 4k przed odbiorem towaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrb84 -------------> nie wiem gdzie kupowałeś swojego laptopa, ale ja na swojego H028H czekałem dwa dni (zamówiłem w środę a odebrałem w salonie w Warszawie w piątek). A kupowałem u nich:

http://www.notebooki.pl/lista/notebooki/510/

Wydaje mi się, że cenę mają przystępną. Mogłem kupić przez Internet, ale wolałem zobaczyć na co wydałem 4k przed odbiorem towaru.

Hehe , spokojnie ja na H003 tez czekalem 2 dni wiec bez przesady. Na H028 kazano mi tyle czekac ,wiec szybko zrezygnowalem. Odbior podobnie jak w twoim przypadku osobisty.

P.S. Kurcze widze ze nie tylko ja mam taki sprzet a recki nikt nie wydał , no widze ze bede musial sie o nią postarac :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam się do pytania jak wyżej.

Poza tym czy posiadacze modeli A8x mogliby napisać w jakiej pojemności aku wyposażone sa wasze notki ? Bo na stronach Asusa jest pewna nieścisłość. Podane są mianowicie dwa modele baterii: słabsza 3200 mAh i mocniejsza 4800 mAh. W zagranicznych testach (notebookreview.com) ludzie mają tą pojemniejszą (4800 mAh) i nie narzekają na czas pracy bateryjnej. W naszych sklepach i-netowych podana jest jednak zwykle wartośc 3200 mAh. A jak jest w rzeczywistości ? Z góry dzieki.

Edytowane przez Larus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam asusa a8jc-h003 ze standardowa bateria 4800mAh. Co do czasu działania na baterii to bywa różnie, w zaleznosci od wybranego schematu zasilania i tego co w danym momecie robimy.

Jesli wezmiemy pod uwage schemat oszczedzania energii "quiet office" czyli taki w miare ekonomiczny to z włączoną WiFi, piszac cos na gg/surfujac po necie powinnismy otrzymac wynik okolo 2h do 2h30min.

Gdyby jednak komus zalezalo na oszczedzaniu baterii to moze wlaczyc opcje "baterry saving" (jasnosc 13%, wydajnosc CPU na 25%)(w sloneczny dzien nic niestety nie zobaczymy bo ekran jest znacznie sciemniony) ale ma to swoje zalety bo surfujac po sieci i uzywajac gg mozemy spokojnie liczyc na wynik powyzej 3h. Tak wiec cos za cos, osobiscie nigdy nie narzekalem na zywotnosc pracy baterii(chociaz nie uzywam go jak amerykanie w samolocie podczas dlugch lotow, gdzie kazda minuta z ulubionym filmem jest cenna;) ). W trakcie prac biurowych bez zasilacza, pojemnosc baterii jest naprawde wystarczajaca.

P.S. Jesli ktos jednak planuje grac na nocie np: w pks'ie na dluzszej trasie to gwarantuje mu ze czas baterii drastycznie spadnie. Powodem tego jest to ze grac da sie tylko na najwyzszym profilu "high performance" a wtedy notek pozera baterię jak smok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm .... co do FPS'ów to nie do końca potrafię ocenić na oko, musiał bym przeprowadzić testy. Z tego co udało mi się zaobserwować podczas użytkowania a8jc-h003 ze standardową kością pamięci ram 512 to:

Need For Speed Most Wanted na średnich detalach 1024x768 bez efektów rozmycia, odblasków i efektów specjalnych, chodzi płynnie i wygląda całkiem ładnie.

Microsoft Flight Sim X znów średnie detale rozdzielczość 1024 da się grać i gra wygląda zadowalająco. Czasem przy lądowaniu(wtedy pojawia się najwięcej obiektów) gra zaczyna klatkować.

Ogólnie grafika GF 7300 jest całkiem wydajna (jak kupowałem asus'a do 4000tys. zł w tym configu. była to najwydajniejsza możliwa grafika).

Największy problem sprawia dysk (wolny FUJITSU MHV2080AT PL) i standardowo mała ilość ramu. Najczęstszy scenariusz, jeśli mamy mówić o uruchamianiu gier na lapku jest taki, że gra chodzi płynnie wygląda przy tym zadowalająco jednak w pewnym momencie "bufor" ramu się zapełnia, komp zrzuca dane do pamięci virtualnej na dysku i wtedy jest zwieszka na około 5-15sek po których gra wraca do normy. Taka sytuacja występuje dość rzadko ale może być uciążliwa jeśli ktoś jest maniakiem nowych gier.

Miało nie być benchmarków ale może jednak pomogą :-):

3DMark 2005 Score 686 3DMarks

CPU Score 1407

GT1 - Return To Proxycon 1,523 FPS SM2.0 Graphics Tests

GT2 - Firefly Forest 2,674 FPS SM2.0 Graphics Tests

CPU1 - Red Valley 0,444 FPS CPU Tests

CPU2 - Red Valley 0,713 FPS CPU Tests

HDR1 - Canyon Flight 1,731 FPS HDR/SM3.0 Graphics Tests

HDR2 - Deep Freeze 2,841 FPS HDR/SM3.0 Graphics Tests

Pixel Shader 34,025 FPS Feature Tests

Vertex Shader - Simple 37,660 MVertices/s Feature Tests

Vertex Shader - Complex 16,204 MVertices/s Feature Tests