Skocz do zawartości
poca

Duże Temperatury W Ukladzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw składa się z:

cpu - frost 1 slim

gpu - abadon pro

nb - cube misia

nagrzewnica fiata od mechlina, do tego eheim hpps.

Problem jest dosc prosty do nazwania. Wysokie temperatury.

Po ok. 3h grania w HL2 EO na minimalnych obrotach wentyla mam nastepujace temperatury:

CPU

Aktualna - 32'C

Srednio - 32'C

Najwyzsza - 44'C [w trakcie gry zapewne ]

NB

Aktualna - 35'C

Srednio - 36'C

Najwyzsza - 44'C

Woda

W czasie gry, po tych 3h siegnela 49'C.

Nie posiadam temperatury GPU w trakcie grzania. Nie znam programu to monitorowania ciaglego temp.

//

Dla pewnosci odpaliłem SP2004 dla cpu na pare godzinek. Niestety było to pare dni temu i nie pamietam temperatur. Wlaczylem go teraz i za pare godzinek napisze wynik. Pamietam jednak ze temp. wody NIE przekroczyła 38'C.

Czym sa spowodowane tak wyskie temperatury?

Dlaczego mam o wiele nizsze temp. na grzaniu cpu niz w grach?

Czy to gpu tak nagrzewa wode?

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten fiat (wydajnościowo równy BIX2, wiem, bo miałem to i to) nie chłodzi wody twoim zdaniem...? Chłodnica klasy BIX2 powinna radzić sobie bezproblemowo ze sprzętem Poci. U mnie bardziej podkręcony cpu, dużo cieplejesze vga, a temperatury niższe, rzędu 35-36C full load cpu, gpu ok. 50C po o/c.

Nie mam pojęcia, co jest u Poci nie tak. Polecam standardowe odpowietrzenie całego układu, ewentualnie podpiąć inną chłodnicę na próbę. Może fiacior jakiś uszkodzony? Temp 49C wody, tego najstarsi górale nie widzieli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym dalej tym odpowiedzic i rady są bardziej ambitne .. panowie pomyślcie zanim coś napiszecie.

Poca, a Ty odkręć troche te fandery na fiacie bo on nie lubi takiego słabego przewiewu. U mnie tez sie woda grzeje jezeli podczas grania mam wentyle na min obrotów. To nic nadzwyczajnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Bix3

Gdy wygrzewam Procesor Sp2004 to temperatura wody na Fanderach na Low podnosi sie max do 34/35St...

Gdy odpalam NFS Most Wanted i pogram conajmniej godzinke (najlepiej jakis poscig gdzie trzeba caly czas grac, a nie wchodzic do menu :P)

To woda miala juz 36,7St (to narazie max ktory widzialem) - ale pewnie w wieksze upaly moze byc wyzej...

Wiec roznica u mnie pomiedzy max obciazonym cpu, a cpu i gpu wynosi jakies 2/3 st max.

Roznica u Ciebie jakas OGROMNA :/... zroob sobie testy przy minimalnym i maksymalnym przeplywie... bo moze serio powietrze na min zbyt slabo owiewa fiaciora... <_<

A Ja tu sie martwilem ze mam wysoka temperature :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna rada, to zakładając, że fiacior jest w pełni sprawny (tak absurdalnie wysoka temp. wody jest aż niespotykana na chłodnicy klasy BIX2), to zabawa z ustawieniem wiatraków, zapewnieniem im odpowiedniego dostępu do zimnego powietrza etc. Widać, że bloki dobrze odbierają ciepło, winna jest tylko chłodnica (czy też nagrzewnica, ale wiadomo o co chodzi ;)).

Miazga82, masz częściowo rację, fiat lubi wyższe rpm wiatraków, ale u mnie z dwoma fanderami @5V, cpu@2.75GHz/1.52V i podkręconym x1800xt 512(to JEST grzałka, 7800gt nawet po bios modzie się nie zbliża) miałem zdecydowanie niższe temp niż Poca. Zdecydowanie, czyli o ponad 10(sic!)C.

Naturalnie, u mnie n fiacie był porządny shroud, buda też bardziej wc friendly (Stacker), śmigła brały powietrze z zewnątrz (u Poci na odwrót) itp itd, ale i tak moim zdaniem jego temperatura wody jest wręcz arcywysoka i tutaj zwiększenie napięcia na wiatraki nie da zbyt wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no faktycznie :mur: pan Miazga ekspert z wieloletnim doswiadczeniem z wc, jesli ma pasc sensowna rada to tylko i wylacznie z ust a raczej klawatury pana Miazgi. NC

Przeczytaj swojego posta #9 i zastanwow sie czy on miał w ogole sens. Wystarczyło znalezc temat Pocy aby zobaczyc jak ma zamontowaną nagrzewnice a na niej fandery.

Jak masz jakies problemy to prosze na gg ... bo to sie nazywa posfuckerstwo.

Miazga82, masz częściowo rację, fiat lubi wyższe rpm wiatraków, ale u mnie z dwoma fanderami @5V, cpu@2.75GHz/1.52V i podkręconym x1800xt 512(to JEST grzałka, 7800gt nawet po bios modzie się nie zbliża) miałem zdecydowanie niższe temp niż Poca. Zdecydowanie, czyli o ponad 10(sic!)C.

Naturalnie, u mnie n fiacie był porządny shroud, buda też bardziej wc friendly (Stacker), śmigła brały powietrze z zewnątrz (u Poci na odwrót) itp itd, ale i tak moim zdaniem jego temperatura wody jest wręcz arcywysoka i tutaj zwiększenie napięcia na wiatraki nie da zbyt wiele.

A moierzyłes temperature wody, czy mówisz o temp podawaną przez mobo? Jeśli to drugie, to jednak trudno porównać odczyty innych płyt. Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakich innych płyt? Po coś te sygnatury na forum jednak są... Chyba, że ultra- d Twoim zdaniem ma inne czujniki od sli (i tu i tu dfi) co naturalnie nie jest prawdą.

Temp wody u mnie oscyluje w granicach 30 stopni pod pełnym obciążeniem samego cpu (tak jak pisał Poca, np sp2004), z gpu również full load wzrastają o 3-4C.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Miazga82

:) w ten sposób dojdziemy do absurdu, choć naturalnie masz rację.

Przynaj sam, widziałeś kiedykolwiek tak wysoką temp. wody na chłodnicy tej klasy (z własnego doświadczenia wiem, że można przyrównać ją do BIX2) w zestawieniu ze sprzętem klasy Poci (b. dobrym, ale nie aż tak "gorącym", by woda dobijała >45C)? Ja nie, i dlatego obojętnie czy moje/Poci czujniki są o te 1,2C niedokładne, wyraźnie widać, że coś jest nie tak, chłodnica całkowicie nie spełnia swojego zadania.

@ Poca. ja też temp wody mierzyłem termometrem w rezie, bo jak inaczej? ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Troszke sie pobawiłem z moim chlodzonkiem. Zaczalem oczywiscie od otwarcia:

Dołączona grafika

Zdjalem front panel bo mialem nie odparte wrazenie ze bardzo blokuje cyrkulacje powietrza...

Dołączona grafika

Sami ocencie... Wiatraki na minimalnych obrotach mialy spory problem...

Dołączona grafika

Chcialem dzisiaj dziury zrobic w miejsach tych kratek. Kupilem cos do ciecia metalu. Jak sie okazalo pare sekund po zabraniu do pracy, obcegi nie daly rady i sie zlamaly ;]

Dołączona grafika

Taka temp. wody w czasie pracy. W grze nie mialem wiecej niz 30,8'C

Dołączona grafika

Wykres temperatury gpu oraz skrajnosci temp. cpu i nb w czasie gry.

----

Z tego wychodzi ze winowajca jest front panel. Ktory skutecznie uniemozliwial cyrkulacje powietrza.

:arrow: Caly "zabieg" byl przeprowadzany na maksymalnych obrotach fanderow. Teraz siedze i grzeje go na minimalnych.

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ok. 3h grania w HL2 EO na minimalnych obrotach wentyla mam nastepujace temperatury:

CPU

Aktualna - 32'C

Srednio - 32'C

Najwyzsza - 44'C [w trakcie gry zapewne ]

Woda

W czasie gry, po tych 3h siegnela 49'C.

Może się nie znam ale IMHO to trochę dziwna sytuacja.. woda o temp 49*C chłodzi proca do temp 32*C. Wytłumaczcie mi to, proszę, i naprowadźcie na właściwy tor :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo inteligente, to wytlumacz co schlodzioło procka do temperatury 44'C skoro woda nadal ma 49'C? ;)

Jak to co ? MAGIA :D

Po prostu czujnik tempetatury jest do d*** i tyle ;) Ja "miałem" 65 stopni w stresie na duronie 1300 przy temp wody 28 ;) a pasta ceramique i bloczek zalożony dobrze :) czujniczek jest od ruskich pewnie albo jakiś chiński za parenaście centów ;) jakby się uprzeć to przekalibrować się go da i będzie Ci pokazywał -9 stopni w stresie ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi