Skocz do zawartości
Gość Lemon-Cola

Half Life 2: Episode Two

Rekomendowane odpowiedzi

No i ukończyłem cóż mogę napisać gra ocieka miodem i jeszcze polewają czekoladą, 10/10 nie dam, bo 10 otrzymują gry przełomowe ta nie jest przełomowa, ale jest świetna i 9.5/10 daję z czystym sumieniem szkoda, że taka krótka bez biegania na pałę z oblukiwaniem terenu dokładnie 6 godzin. Zakończenie zupełnie nie spodziewane nie będę pisał to trzeba zobaczyć napiszę tylko tyle, że śmiało można wywnioskować, że będzie EP3 ew. HL3 i zapewne na tym się skończy cała przygoda choć kto wie. Nie mniej jednak fani HL2 kupujcie koniecznie nie ma się nad czym zastanawiać zamiast na piwo do sklepu marsz w dniu premiery, albo kupować przez STEAM bo warto nawet jeśli kosztuje więcej. Kurde jak ja bym chciał już kolejną część...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^

skoro ukończyłeś to nie czytam posta całego powyżej bo spoilerów nie chcę :P

co do screenów na słabych kompach to u mnie wygląda to tak i chodzi bardzo ładnie:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

daję tylko tyle żeby więcej nie pokazywać ;) lecę grać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możecie i sobie francuski ustawić lol

co do napisów typu : [Trach!]

to są napisy dźwięków dookoła to się przydaje jak np. idzie zombie za mną i wtedy jest napisane

[Zombie wstaje] Ahhhhhh!

loooool

po angielsku też włączałem jest wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow no to sobie pograłem parę godzin, nie lubię z reguły ciemnych pomieszczeń, tuneli i tych robali na początku ale właśnie doszedłem do momentu gdzie dostajemy tą wypasioną brykę ;)

PS

wie ktoś co zrobić z tym mostem? :> spać mi się już chcę ale giera niezła!!! klimat jak cholera, gmana w końcu widziałem w tej części

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy się podniecacie, że na 2600XT dobrze chodzi ?

Na moim wraku gra szaleje w maksymalnych ustawieniach i z AAx2 AFx4

Coś na początku źle zoptymalizowali bo jak się włączy latarkę to wydajność spadała o 40-50% ale już dalej jest super płynnie.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Świetny efekt otwarcia portalu na początku.

I oczywiścię są dynamiczne cienie rzucane choćby przez latarkę.

Gierka zapowiada się świetnie, omal urlopu z jej powodu nie wziąłem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS

wie ktoś co zrobić z tym mostem? :> spać mi się już chcę ale giera niezła!!! klimat jak cholera, gmana w końcu widziałem w tej części

Normalna dźwignia na moście stoją wraki samochodów przesuń je z drugiego końca mostu tak, aby most opadł w drugą stronę na tą na której stoi twoje auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym mostem dziś rano sam na to wpadłem XD skończyłem grę przed chwilą, głupio się skończyło! czekam z niecierpliwością na Episode Three bo chce się zemścić :>

końcowe Stridery mi zajęły dużo czasu, te bomby Striderbusters są cienkie, a do tego ciągle te Huntery mi je rozwalały.

kilka screenów:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

gnoma znalazłem:

Dołączona grafika

B-)

polecam wszystkim kupujcie, może i krótkie (aż sam się zdziwiłem, że to już koniec, a grałem pare godzin wczoraj i dziś może ze 3) ale wciąga!

Edytowane przez stranded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwidoczniej na moim 8800 to nie hula stery mam 163.67 bo po tych co chwilke to nowsze to mam problemy z pulpitem :(.

Oki oki wlaśnie dojrzałem dynamiczne cienie ;), ale tylko to .

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Motion Blur nie jest taki jak w samochodówkach, że idziesz 7km/h i się obraz rozmywa :P

Pełny HDR też ładnie daje po oczach.

Z tego silnika za wiele już nie można wycisnąć, a i tak prezentuje się na górną półeczkę nie mówiąc o optymalizacji w świecie gdzie 8600GT jest już low endem ;P

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które mi pulpit rozwalają ;), tak , że start jest gdzies losowo wywalony na pulpicie połowy ikon nie ma i działa w sumie tylko ctrl+alt+del już 2 osoby mają tak jak ja na sterach nowszych od 163.67 (to ostatnie które nie mają tego błędu ).

Co do cieni no są niby , ale jakoś inaczej one wyglądają niz np w fear , na brzegach taka ziarnistosc .

Co do motion blura to mam dodatek do hl2 jakis robiony przez kolesi - tam jest motion blur , który wygląda jak ten z crysisa - przegonił uczeń mistrza ?? To co valve zapodało nazywając motion blurem to ja bym nazwał 0 motion blur.

Ide ponapieram troche timeshift , bo szczerze powiedziawszy taki black na pc w końcu wyszedł i jest bardzo dobry.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż tutaj wielkiego napisać ?

Trzyma poziom half life 2 jako całości.

Wiadomo, smaczki graficzne w postaci lepszych tekstur, nowe efekty cieniowania, lepszy HDR, troszkę blooma i blura tak aby za bardzo nie odbiegać od górnej półki graficznej.

Tekstury faktycznie zrobili ostrzejsze, dbają o szczegóły choćby w postaci potarganej kurtki Alyx, później potarganych dżinsów.

Wydaje mi się, że lepsze tekstury mają również bronie ale bezpośrednio tego nie porównywałem.

Denerwujące jest, że włączając latarkę tracimy dosłownie 40-50% FPS.

I jeżeli w levelu jest akurat 80FPS to pal licho bo zrobi się nagle 40-50FPS i można grać ale gdy w akcji mamy 40-50FPS to po włączeniu latarki może się okazać, że tracimy komfort grania bo w tej grze 30FPS oznacza dziwne poruszanie sie myszki (czuć jakby było z 20FPS)

I wreszcie vortiguanty wyglądają tak jak sobie tego zawsze życzyłem i wyobrażałem czyli mają skórę jakby mokrą czy pokrytą śluzem.

Trochę mnie zadziwiają ich moce bo chyba na Ziemii dostali jakieś przeraźliwych wzmocnień bo w HL1 tłukliśmy ich dziesiątkami, a tutaj klepią tych robali na potęgę, używają kombosów, potrafią uzdrawiać i takie tam. Jeden Vortiguant wydaje się poradziłby sobie w HL2 z Freemanem bez mrugnięcia okiem. No ale ja sobie to tłumacze tym, że jako wyzwolona rasa są w stanie pokazywać o wiele więcej niźli na uwięzi.

Podobał mi się motyw nawoływania vortiguantów. Ciary po plecach chodzą.

Misje jak narazie są bardzo dobrze skonstruowane, fabularnie jeszcze nie skumałem i nie będę niczego zdradzał ale coś mi ten G-man nieźle miesza i jeszcze ostro grozi. Nie wiem czy ku dobroci ludzkości czy dla sił z którymi się sprzymierza.

Wydaje mi się, że po skończeniu EP2 będzie jeszcze więcej pytań co do tej postaci.

Levele są świetne i ciężko coś napisać aby nie psuć innym zabawy.

Są na szczęście nadal te z fizyką i zagadkami z tym związanymi - uwielbiam to w HL2.

Są również pełne akcji czy - chyba nie zdradzę zbyt wiele - świetny level w gnieździe antów gdzie czujemy się jak nieproszeni goście.

Narazie tyle, teraz czuję czeka mnie czysta akcja bo wsiadłem do bolidu F1 :)...

...stay tunned.

Edit

Powiedzcie czy te dedykowane stery do NV pod HL2 EP2 dają poprawę z tą latarką ?

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci nie powiem, bo nie gram w DX9 ;) ale wiem jedno, podobno miała być obsługa dwóch jajek wraz z episode 2, z tego co jest na forum Valve wynika, że jeszcze obsługi 2 jaj nie wprowadzili (a przynajmniej nie takiej porządnej). ma wyjść patch niedługo

co do nawoływania vortów to super jest ten krzyk na początku jak ten jeden woła reszte gdy alyx "źle się czuje" *spoiler* lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła moja kolej, żeby powiedzieć coś na temat EP2. Zacznę od grafiki, według mnie source jako silnik mimo wieku to jeden z najlepszych silników graficznych i w EP2 to tylko potwierdza. Popatrzeć można sobie na wszystko co otacza nas. A pierwsza scena jak się wychodzi z pociągu to ideał. Motyw z antlionami w kopalni powala pod względem graficznym jak i fabularny. Dalej jeśli chodzi o fabułę to myślę, iż trafia w sedno uniwersum HL i nawet drzwi do EP3 nie są jakoś na siłę wstawione.

Rozrywki co nie miara mimo, że na gra zajmuje 4-6h, np nawiązanie do HL1, a dokładnie motywu z mikrofalówką mnie rozbiło. W ogólnym rozrachunku muszę powiedzieć EP2 przebił EP1. Wart każdego bajta danych wykorzystanego na pliki gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

graficzka ladna z reszta jak w hl2 no bo to przeciez kolejny expansion pack odgrzewany kotlet. Nawet panam sie nie chcialo wprowadzic obslugi 2 jajek. Graficznie to nadal w hl2 mamy rok 2004. :mur:

dla mnie kolejne half lajfy to takie LPR w srod gier , czyli wypelza co jakis czas i klepie to samo

Powinni wydawac jakies expansion packi to by valve oszczedzilo na nosnikach i kolejne epizody wydawali by na cd. A co niektorzy jeszcze by pierwsza czesc kupili aby zainstalowac expansion pack. To juz sie po prostu robi nudne . By panowie sie zabrali za cos nowego

hl2 ep2 - hdr = hl2 :)

Edytowane przez akord

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

graficzka ladna z reszta jak w hl2 no bo to przeciez kolejny expansion pack odgrzewany kotlet. Nawet panam sie nie chcialo wprowadzic obslugi 2 jajek. Graficznie to nadal w hl2 mamy rok 2004. :mur:

dla mnie kolejne half lajfy to takie LPR w srod gier , czyli wypelza co jakis czas i klepie to samo

Powinni wydawac jakies expansion packi to by valve oszczedzilo na nosnikach i kolejne epizody wydawali by na cd. A co niektorzy jeszcze by pierwsza czesc kupili aby zainstalowac expansion pack. To juz sie po prostu robi nudne . By panowie sie zabrali za cos nowego

hl2 ep2 - hdr = hl2 :)

przepraszam, ale nie zrozumiałem za wiele z tego bełkotu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gierka fajna jak kazdy hl , ale obsługa dual core to bajki , cienie jak były takie są od czasów hl2, motion blur to chyba tylko w opcjach jest ;).

Odgrzewany kotlet jednym zdaniem , ale całkiem smaczny.

z psa 3 kategorii pomielony razem z buda

a panowie rozumiem na steamie zakupili orginal czy kopie zapasowe :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to takie dziwne mieć legalne gry?

Dołączona grafika

zapłaciłem za Orange Box 150zł i nie żałuję. Wiesz ... jak ktoś pracuje to fajnie jest wydać swoją kasę na coś co się lubi, ale nie oczywiście 'Polak' sobie ściągnie i wtedy mówi, że gra syf, bo to nie działa, bo tamto się wiesza itd itp

Ta gra jest i kolejne jej części będą hitem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, każdy może mieć swoje zdanie.

Takich też szanujemy ale z dopytaniem jaka gra ew. seria gier wg. akorda jest godna uwagi i chwały twórców oprócz rzeczy oczywistej czyli IS i ich Mafii ?

Ja rozumiem, że debata na dłuższe godziny ale mam nadzieje, że nawiążemy szybciutko do kolejnych epizodów HL2 i uświadomienia akorda w tym jakże się może mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi