Skocz do zawartości
BraWura

Artefakty Po Zmianie Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zmieniłem bios w X800 Sapphire Pro VIVO (1.6ns) na zmodyfikowany przeze mnie standardowy bios ATI XT PE (zmieniłem w tym biosie jedynie domyślne aktowanie na 500/450 bo mam na razie standardowy cooler i pamięci bez radiatorow), oraz reinstalka driverow. Załadował się ok, 16 potoków, pusciłem 3dM2003 i na jednym z testow konkretnie - Trol's Lair - zauwazyłem arty w postaci jaskrawo niebieskich zabarwień włosów zamiast czarnych ;-).

Pozostałe testy OK - bez artów - ale całego testu 3dMark2003 nie ukończył (czarny ekran) chyba przed testami z dzwiękiem.

Właczyłem AtiTool - skanowanie artefaktow - i masakra - zielona kropka średnio co 1-2 sekundy. Wali błędami straszelnie.

Zmniejszyłem taktowanie rdzenia na jakies 400Mhz i bez zmian - nadal błędy.

(Karta bez zmiany biosu na 12 potokach idzie spokojnie 540/565)

POTOKI SĄ JEDNAK SPRAWNE - warunek, karta musi być rozgrzana min 50 stopnie, zanim się rozgrzeje sypie bledami w atitool

A TERAZ NAJDZIWNIEJSZE:

okazuje się ze po zmodowaniu na 16 potoków GPU moze bez problemu pracować na 540Mhz , ale za to pamięci stabilnie chodzą tylko do 420MHz (wczesniej nie sprawdziłem czy pamieci chodza ok ponizej 450Mhz)

Przy takich ustawieniach stabilnie chodzi 3dmark2003, 2005. AtiTool Artefakt tester, Demko Ruby- wiecej nie sprawdzałem.

Wina jak sądzę lezy po stronie układów zasialania PAMIECI (chociaż na oryginalnym biosie chodzą bez problemu 560Mhz)

- czy gdyby artefakty pojawiały sie sporadycznie w grach a w atitoolu sieje ze strach to mozna to zignorowac, czy uszkodzi sie kartę?

- czy dowoltowanie GPU lub PAMIECI moze jakos pomoze?

- Ktoś to może jakoś sensownie wyjaśnić?

- co mozna zrobic zeby karta chodziła na normalnych ustawieniach PAMIECI np 500 lub 550MHz ?

Edytowane przez BraWura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zmieniłem bios w X800 Sapphire Pro VIVO (1.6ns) na zmodyfikowany przeze mnie standardowy bios ATI XT PE (zmieniłem w tym biosie jedynie domyślne aktowanie na 500/450 bo mam na razie standardowy cooler i pamięci bez radiatorow), oraz reinstalka driverow. Załadował się ok, 16 potoków, pusciłem 3dM2003 i na jednym z testow konkretnie - Trol's Lair - zauwazyłem arty w postaci jaskrawo niebieskich zabarwień włosów zamiast czarnych ;-).

Pozostałe testy OK - bez artów - ale całego testu 3dMark2003 nie ukończył (czarny ekran) chyba przed testami z dzwiękiem.

Właczyłem AtiTool - skanowanie artefaktow - i masakra - zielona kropka średnio co 1-2 sekundy. Wali błędami straszelnie.

Zmniejszyłem taktowanie rdzenia na jakies 400Mhz i bez zmian - nadal błędy.

(Karta bez zmiany biosu na 12 potokach idzie spokojnie 540/565)

POTOKI SĄ JEDNAK SPRAWNE - warunek, karta musi być rozgrzana min 50 stopnie, zanim się rozgrzeje sypie bledami w atitool

A TERAZ NAJDZIWNIEJSZE:

okazuje się ze po zmodowaniu na 16 potoków GPU moze bez problemu pracować na 540Mhz , ale za to pamięci stabilnie chodzą tylko do 420MHz (wczesniej nie sprawdziłem czy pamieci chodza ok ponizej 450Mhz)

Przy takich ustawieniach stabilnie chodzi 3dmark2003, 2005. AtiTool Artefakt tester, Demko Ruby- wiecej nie sprawdzałem.

Wina jak sądzę lezy po stronie układów zasialania PAMIECI (chociaż na oryginalnym biosie chodzą bez problemu 560Mhz)

- czy gdyby artefakty pojawiały sie sporadycznie w grach a w atitoolu sieje ze strach to mozna to zignorowac, czy uszkodzi sie kartę?

- czy dowoltowanie GPU lub PAMIECI moze jakos pomoze?

- Ktoś to może jakoś sensownie wyjaśnić?

- co mozna zrobic zeby karta chodziła na normalnych ustawieniach PAMIECI np 500 lub 550MHz ?

Timingi pamięci jak sądze za wysokie są dla twoich pamiątek ale dowoltowanie może pomóc a nawet powinno:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz powinien być OK - enermax coolergiant 430W - 2 linie na 12V - 6miesięczny

Rzeczywiście są róznice w timingach pamięci.

Użyłem RaBiT 2.0 - wg tego programu róznice w timingach biosu między moim Radeonem Pro VIVO a Radeonem XT i XT PE są w jednym punkcie, mianowicie:

MEMORY REFRESH RATE : u mnie jest (0xBD) a w XT (0xDO).

Które wartości trzeba zmenić i na jakie HexEditorem w moim biosie aby timingi były z oryginalnego biosu (ale proszę tak łopatologicznie wyjaśnić) ?

Nie moge znaleźć stronki z takimi zmianami (kiedys miałem ale zaginęła) z dokładnym opisem, jak zmienić chyba tylko dwie wartości w oryginalnym biosie by uaktywnić lub zablokować potoki. Moze ktos rzuci linka?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mod na GPU z 1,4V na 1,62V i Vmem z 2,00V na 2,20V wykonany.

temperatury na GPU do 43 stopni, karta do 48 (brać poprawkę na upały ;-) )

chłodzenie woda - blok proxima - najtańszy ;-) , radiatory na pamieciach + nawiew z wentylatora 9cm

Rezultat

Brak artefaktów przy ustawieniach pamięci do 540Mhz. Rdzeń spokojnie sobie chodzi na 570Mhz (przy 580 zachowywał sie trochę niestabilnie)

WNIOSKI:

1. Timingi pamięci niewiele miały z tym wspólnego (skąd to wiem : dlatego że na róznych biosach z róznymi timingami przed Vmodami były błędy, a po Vmodach pamięci chodzą stabilnie - oczywiście timingi bedą miały znaczenie przy osiąganiu wyższych lub niższych maksymalnych częstotliwości pracy pamięci)

2. O dziwo pomogło nie dowoltowanie pamięci, ale dowoltowanie GPU.

Edytowane przez BraWura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi