BraWura Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 (edytowane) Witam. Zmieniłem bios w X800 Sapphire Pro VIVO (1.6ns) na zmodyfikowany przeze mnie standardowy bios ATI XT PE (zmieniłem w tym biosie jedynie domyślne aktowanie na 500/450 bo mam na razie standardowy cooler i pamięci bez radiatorow), oraz reinstalka driverow. Załadował się ok, 16 potoków, pusciłem 3dM2003 i na jednym z testow konkretnie - Trol's Lair - zauwazyłem arty w postaci jaskrawo niebieskich zabarwień włosów zamiast czarnych ;-). Pozostałe testy OK - bez artów - ale całego testu 3dMark2003 nie ukończył (czarny ekran) chyba przed testami z dzwiękiem. Właczyłem AtiTool - skanowanie artefaktow - i masakra - zielona kropka średnio co 1-2 sekundy. Wali błędami straszelnie. Zmniejszyłem taktowanie rdzenia na jakies 400Mhz i bez zmian - nadal błędy. (Karta bez zmiany biosu na 12 potokach idzie spokojnie 540/565) POTOKI SĄ JEDNAK SPRAWNE - warunek, karta musi być rozgrzana min 50 stopnie, zanim się rozgrzeje sypie bledami w atitool A TERAZ NAJDZIWNIEJSZE: okazuje się ze po zmodowaniu na 16 potoków GPU moze bez problemu pracować na 540Mhz , ale za to pamięci stabilnie chodzą tylko do 420MHz (wczesniej nie sprawdziłem czy pamieci chodza ok ponizej 450Mhz) Przy takich ustawieniach stabilnie chodzi 3dmark2003, 2005. AtiTool Artefakt tester, Demko Ruby- wiecej nie sprawdzałem. Wina jak sądzę lezy po stronie układów zasialania PAMIECI (chociaż na oryginalnym biosie chodzą bez problemu 560Mhz) - czy gdyby artefakty pojawiały sie sporadycznie w grach a w atitoolu sieje ze strach to mozna to zignorowac, czy uszkodzi sie kartę? - czy dowoltowanie GPU lub PAMIECI moze jakos pomoze? - Ktoś to może jakoś sensownie wyjaśnić? - co mozna zrobic zeby karta chodziła na normalnych ustawieniach PAMIECI np 500 lub 550MHz ? Edytowane 6 Czerwca 2006 przez BraWura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Witam. Zmieniłem bios w X800 Sapphire Pro VIVO (1.6ns) na zmodyfikowany przeze mnie standardowy bios ATI XT PE (zmieniłem w tym biosie jedynie domyślne aktowanie na 500/450 bo mam na razie standardowy cooler i pamięci bez radiatorow), oraz reinstalka driverow. Załadował się ok, 16 potoków, pusciłem 3dM2003 i na jednym z testow konkretnie - Trol's Lair - zauwazyłem arty w postaci jaskrawo niebieskich zabarwień włosów zamiast czarnych ;-). Pozostałe testy OK - bez artów - ale całego testu 3dMark2003 nie ukończył (czarny ekran) chyba przed testami z dzwiękiem. Właczyłem AtiTool - skanowanie artefaktow - i masakra - zielona kropka średnio co 1-2 sekundy. Wali błędami straszelnie. Zmniejszyłem taktowanie rdzenia na jakies 400Mhz i bez zmian - nadal błędy. (Karta bez zmiany biosu na 12 potokach idzie spokojnie 540/565) POTOKI SĄ JEDNAK SPRAWNE - warunek, karta musi być rozgrzana min 50 stopnie, zanim się rozgrzeje sypie bledami w atitool A TERAZ NAJDZIWNIEJSZE: okazuje się ze po zmodowaniu na 16 potoków GPU moze bez problemu pracować na 540Mhz , ale za to pamięci stabilnie chodzą tylko do 420MHz (wczesniej nie sprawdziłem czy pamieci chodza ok ponizej 450Mhz) Przy takich ustawieniach stabilnie chodzi 3dmark2003, 2005. AtiTool Artefakt tester, Demko Ruby- wiecej nie sprawdzałem. Wina jak sądzę lezy po stronie układów zasialania PAMIECI (chociaż na oryginalnym biosie chodzą bez problemu 560Mhz) - czy gdyby artefakty pojawiały sie sporadycznie w grach a w atitoolu sieje ze strach to mozna to zignorowac, czy uszkodzi sie kartę? - czy dowoltowanie GPU lub PAMIECI moze jakos pomoze? - Ktoś to może jakoś sensownie wyjaśnić? - co mozna zrobic zeby karta chodziła na normalnych ustawieniach PAMIECI np 500 lub 550MHz ? Timingi pamięci jak sądze za wysokie są dla twoich pamiątek ale dowoltowanie może pomóc a nawet powinno:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Tak jak napisał przedmówca-to moga być timingi.Spróbuj wrzucić te ze std. biosu (o ile go gdzieś masz),może nie wyrabia Ci zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 Hex editor. Swoj oryginalny bios przerob na 16 potoka to żadna sztuka i sprawdz co sie bedzie dzialo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWura Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 (edytowane) Zasilacz powinien być OK - enermax coolergiant 430W - 2 linie na 12V - 6miesięczny Rzeczywiście są róznice w timingach pamięci. Użyłem RaBiT 2.0 - wg tego programu róznice w timingach biosu między moim Radeonem Pro VIVO a Radeonem XT i XT PE są w jednym punkcie, mianowicie: MEMORY REFRESH RATE : u mnie jest (0xBD) a w XT (0xDO). Które wartości trzeba zmenić i na jakie HexEditorem w moim biosie aby timingi były z oryginalnego biosu (ale proszę tak łopatologicznie wyjaśnić) ? Nie moge znaleźć stronki z takimi zmianami (kiedys miałem ale zaginęła) z dokładnym opisem, jak zmienić chyba tylko dwie wartości w oryginalnym biosie by uaktywnić lub zablokować potoki. Moze ktos rzuci linka? --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mod na GPU z 1,4V na 1,62V i Vmem z 2,00V na 2,20V wykonany. temperatury na GPU do 43 stopni, karta do 48 (brać poprawkę na upały ;-) ) chłodzenie woda - blok proxima - najtańszy ;-) , radiatory na pamieciach + nawiew z wentylatora 9cm Rezultat Brak artefaktów przy ustawieniach pamięci do 540Mhz. Rdzeń spokojnie sobie chodzi na 570Mhz (przy 580 zachowywał sie trochę niestabilnie) WNIOSKI: 1. Timingi pamięci niewiele miały z tym wspólnego (skąd to wiem : dlatego że na róznych biosach z róznymi timingami przed Vmodami były błędy, a po Vmodach pamięci chodzą stabilnie - oczywiście timingi bedą miały znaczenie przy osiąganiu wyższych lub niższych maksymalnych częstotliwości pracy pamięci) 2. O dziwo pomogło nie dowoltowanie pamięci, ale dowoltowanie GPU. Edytowane 11 Lipca 2006 przez BraWura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...