Skocz do zawartości
Davem

Teperatura Rdzenia Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialbym sie dowiedziec czy temp 73stopni na rdzneiu procesroa w tescie prime pod max obciazeniem to duzo i czy moze zaszkodzic procesorowi.Procesor to athlon-M 2000+ do 100C na czujniku pod procesroem temp wskzuje 50C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zszedlem na 2100mhz i 1.70V bo po okolo 15minutach w prime komp mi sie zawieisl :/

Edit:a jakie chlodzenie proponujsesz do 80zl takie zeby bylo kompatybilne z postawka do socketA i athlona64(to tak na przyszlosc)

Edytowane przez Davem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jakie masz chlodzenie. Smierdzi mi zle przylegajacym radiatorem czy tez za duza iloscia pasty :/ Sprawdz najpierw mocowanie i smarowanie pasta.

Co do chlodzenia to nie wiem czy znajdzie sie cooler za taka cene z podstawka pod sA jak i 939 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtansza i wydajna opcja pod sA i 939 jest chyba SilentTower 4in1 za 125pln.

Ale najpierw wyczysc z kurzu oraz zeschnietej pasty. A potem przesmaruj ceramique/as5/ocz czy czym tam wolisz [;

update

Rozpedzilem sie :arrow: Combo Cooler Golf 325 za 69pln bez wentyla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

whisper rock = arctic cooling cooper silent rev.N :D To nie jest chłodzenie do OC (IMO to w ogóle nie jest chłodzenie :/ )

temperatura proca powinna nie przekraczać 53-55*C dalej chodzi ale sypie błędami np skaszani ci pare CD-eczków podczas wypalania ( wszystko zalezy od sztuki na moim tak sie działo np. przy 62 odmawiał współpracy mimo standardowego taktowania 1,8 )

EEeedit: otóż ja mam jeden odczyt (Everest pokazuje procesor) :D więc nie wiem co to jest ale jest jak mówie :D

Btw. byłbym wdzięczny jakby mnie ktoś uświadomił czy to jest odczyt z socketu czy z diody proca :] epox 8RDAE(i) xD

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla sprostowania chodzilo mi o czujnik pod socketem i o rdzen procesora :]

Luk3: ten twoj odczyt to pewnie z czujnika bo jak jest jeden odczyt to zazwyczaj jest tylko czujnik.

Edytowane przez Davem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam tę samą płytę główną i u mnie temperatury te wynosza w spoczynku-w stresie : dioda 46-53*C , socket 41-46*C a zamontowane chłodzenie to Pentagram 80Cu..Kiedys,gdy miałem nałozoną zbyt duzą ilość pasty to różnice między dioda i socketem wynosiły nawet 20*. Moim zdaniem w Twoim przypadku przyczyna jest złe mocowanie chłodzenia albo za duza ilosc pasty..Pozdrawiam.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim XP 1700+ kreconym na ~2250mhz mam 50-60 stopni w stresie (fabrycznie 1463mhz) na jakims szajsowatym chlodzeniu TITANA [a/c], wiec cos jest nie tak pewnie

Wszystko jest TAK.

Przy takim OC trzeba się spodziewać ciepłego procesora :P

Na szajsowatym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok podjalem decyzje ze musze zmienic tego wyjca whisperocka.tylko pytanie na co.Chcialbym zeby obslugiwal sockt A i socket pod athlona64 nie musi byc juz am2 :P oto moje propozycje

http://allegro.pl/item107642681_scythe_kat...rewelacja_.html 110zl

http://proline.pl/shop.php?prodid=FREEZONE+QVC-100+CU%2B

85zl (moim zdaniem niezla okazja,ale czy starczy do mocniejszego oc??)

http://proline.pl/shop.php?prodid=FREEZONE+QVC-120+CU

110zl

http://allegro.pl/item105819489_primecoole...cichy_20db.html

100zl

Bardzo bym prosil o krytyke ewentualnie inne propozycje do 110zl

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi