seba1983 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Witam Dzisiaj przypadkowo zajrzalem przy włączonym komputerze na tył obudowy i mnie kopło wziołem próbnik i cały czas sie świeci gdziekolwiek dotkne na obudowie z tyłu na 2 kompie w 2 pokoju mam to samo czy wi na jest to ze nie mam w gniazdkach bolca uziemiającego ? chciale sie zapytac tutaj i upewnic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Tak brak uziemnienia bedzie powodował taki efekt. Dlatego ze czesc zasilacza od strony wysokiego napiecia jest odseparowana galwanicznie ale nie do konca... a to wszystko przez uplywy w izolacji sekcji transformatora oraz kondensatory ktore sa podłaczone do masy komputera i jednej z koncówek sieciowych (najczesciej sa to 2nF 1KV~.) Jak mozesz obróć wtyczke w gnazdku i zobacz czy neonówka przestanie sie swiecic. Czesto pomiedzy komputerem a np kaloryferem wystepuje napiecie do 110V~ o małym natezeniu ale wystarczajacym by ubic podłaczany do komputera wzmacniacz audio czy wzm. wyjsciowe w karcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...