Skocz do zawartości
tom_tom

Php I Przejscie Do Nowej Lini

Rekomendowane odpowiedzi

eh.. widzę że niezbyt dobrze rozumiesz ideę języka PHP

Gdy masz zwykła stronę w htmlu to jest ona, można by rzec.. jak ją kto napisał taka będzie jak ktoś na nią wejdzie...

Aby teraz w zależności od różnych warunków (pogoda, pora dnia, link który nacisnąłeś, opcję którą wybrałeś etc..) klient otrzymywał stronę Tą samą.. ale z różną zawartością (z różnymi wynikami) ludzie wymyślili język PHP, który zajmuje się generowanie stron HTML....

Stron sie nie robi w PHP... w PHP programuje się JAK server ma przygotować i złożyć stronę w kodzie HTML aby wysłać ją klientowi....

Aby wprost z kody PHP wrzucić coś do generowanej strony HTML służy np instrukcja echo(), która z racji swej specyfiki i tego iż jest często wykrzystywana ma uproszczenia. To co porobiłęś na górze wystarczy zapisać tak....

echo'<h2 align="center">Strona w budowie</h2><br><p align="center">Zapraszamy wkrótce...</p>';

co w efekcie po przemieleniu przez server PHP wypluje jak ktoś to rzeczowo ujął kod następujący

<h2 align="center">Strona w budowie</h2><br><p align="center">Zapraszamy wkrótce...</p>

Tutaj musisz zwrócić uwagę na znaki " oraz '. W prostszej wersji wystarczy użyć echo ' Nazywam sie '.$imie; aby wydrukować zmienną. Można tez użyć rozszerzonego cudzysłowu echo " nazywam sie $imie ";

Ten drugi dodatkowo przegląda łańcuch przekazywany do funkcji echo() pod katem występowania w nim zmiennych (mam nadzieję ze wiesz co to zmienna).

Zatem wracając do tematu... W PHP wszystko jedno jak piszesz i w jakich linijkach kod. Przejście do nowej linii realizuje nie PHP, nie HTML tylko przeglądarka po stronie klienta. Ona gdy napotka w parsowanym ciągu znaków tag <br> to przejdzie do nowej linijki. A to W jakiej linijce znajduje się ten znak to absolutnie wsio ryba. Enter w pliku PHP to jest co innego niż enter w pliku HTML a to jest co innego niż <br> - przejście do nowej linii.

W PHP można także użyć jak ktoś to już wspomniał przejścia do nowej linii używając znak eskejpowy \n (w microsofcie \n\r) ale znak ten wstawia jedynie kod ASCII entera, tak to nazwijmy... i służy jedynie do formatowania stringów a NIE do formatowania textu widzianego przez przeglądarkę.

Zatem kod:

echo "linijka 1 \n linijka 2";echo 'linijka 3 \n linijka 4';	 // zwróć uwagę na cudzysłowy
wyświetli w przeglądarce napis:

linijka 1 linijka 2linijka 3 \n linijka 4
Natomiast gdy spojrzysz w źródło strony HTML jakie dostałeś z servera to będzie coś takiego...

linijka 1  linijka 2linijka 3 \n linijka 4

no... :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie, ale dlaczego właściwie chcesz wypisywać kod html przez echo?

Plik PHP może zawierać czysty kod HTML (bez echa). PHP używamy tylko wtedy, gdy chcemy wypisywać zmienne lub wypisywać coś warunkowo - np.:

<p>W bazie danych brak informacji o użytkowniku <?php echo "$userek" ?>. Sprawdź poprawność nazwy.</p>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym powiedzial, ze jest odwrotnie.. To kod html w echo utrudnia kolorowanie edytorom, bo one to traktuja jako string. A jak przeplatasz kod html z php to edytory sobie z tym radza.

Chociaz przyznaje racje, ze to gmatwa kod.. ale po to wlasnie zostaly stworzone systemy szablonow. Dopoki sie nie naduzywa ich mozliwosci to jest wszystko ladnie.. bo logika oddzielona od prezentacji, a i edytory sobie z tym spokojnie radza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego używam edytora który umożliwia 1 kliknięciem zmianę podświetlania z php na html :)..

PHP Designer 2006 - darmowy, jak dla mnie całkiem zacny, mimo iż nie ma paru funkcji z Zenda to jednak mi się bardziej podoba... A przetestowałem niedawno z 5 różnych polecanych edytorów... i ten do moich potrzeb wypadł najlepiej... Zwłaszcza przez wzgląd na kolorowanie składni którą można samemu narzucić... i kolorowac php na html czego inne edytory nie robią tak jak ja bym to chciał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi