Mevius Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Witam, Potrzebuję nowy dysk twardy. Znalazłem takiego oto Hitachi http://sklep.morele.net/?pg=product_info&P...=90,69,73,,,&o= Jako że ja jestem dociekliwy człowiek i to co kupuję ma być najlepsze, przeszedłem się dzisiaj do dwóch sklepów komputerowych w moim mieście (Komputronik i Shift) z kieszenią pełną gotówki, gotowy do kupna mojego nowego dysku Smile I tu zaczynają się schody i w ktr i w shicie sprzedawcy mi jednogłośnie odradzają Hitachi i polecają Samsungi. Jak to z tym jest? Naprawdę Hitachi są takie złe? Moja spiskowa teoria dziejów mówi mi raczej że to sprzedawcy na Samsungach mają o wiele większe marże niż na Hitachi i stąd ta opinia. Ale może się mylę? Jaki dysk byście mi polecili? Albo 160, albo 250... Wzasadzie to chcialem 160GB, ale w tym sklepie "Morele.net" 250GB kosztuje tyle ile w ktr 160.... Dysk powinien być b. cichy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 (edytowane) Mam hitachi. Cichy i zimny. Ze swojej strony polecam. Nie od dziś wiadomo, że sprzedawcy w sklepie nie radzą ci tego, co najlepsze, tylko to, co mają na magazynie. Chociaż Samsungi tez sa bardzo dobrymi dyskami. Aha, cichy jest w trakcie normalnej pracy, w trakcie odczytu czy zapisu wyraźnie słychać "rzęrzenie" ale ten dźwięk jest dość niski, nie przeszkadza i nie jest też taki znowu głośny. Może to tez być wina mojej bezfirmowej rozklekotanej obudowy. Edytowane 3 Czerwca 2006 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Mam Hitachi 200GB ATA133 właśnie z serii T7K250. Dysk jest chłodny i cichy (gdy nic nie odczytuje) - gdy coś czyta/zapisuje to wiadomo, że musi zachrobotać. Poniżej wykres z programu HD Tach: Jak widać do sprinterów sie nie zalicza, bo tylko ~50MB/sek - w porównaniu do Seagate 7200.9 160GB jest to średni wynik. Początkowo miałem kupić właśnie Seagate 7200.9, ale podobno te dyski czasem piszczą, a tego moje uszy by nie zniosły ;]. BurstSpeed jest taki mały bo dysk pracuje na UDMA5 (ATA 100) - gdy pracował na UDMA6 BurstSpeed był w okolicach 70 - winna jest najprawdopodobniej moja płyta główna ASRock K7VT4A+. Testy: Test Hitachi T7K250 - TomsHardware Test 22 HDD - TomsHardware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...