Skocz do zawartości
hanti

Zmiana Platformy Amd Na Intel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przed zblizajacym sie nowym prockiem intela planuje zmienic moja platforme amd na intela i potrzebuje porady bo dosyc zielony jestem ;)

potrzebuje plytka + wentyl + pamieci jakies bo proc to wiem juz jaki bedzie mianowicie bedzie to d805

warunek jest taki zebym jak wiaodmo mogl ten procek podkrecic do ok 4ghz bez jakiegos zbednego vmodowania i obklejania plyty radiatorami;)

jaka plyta + wentyl + pamieci polecacie ? nie ma to byc jakis hi-end tylko w miare ekonomiczne ale zeby dalo rade ;)

chce to juz zrobic a nie czekac na nowy procek intela pozniej sprzedam plyte i proca i wymienie

pozdr

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze robisz sobie dobrą reklame ale mi to rybka, to co CPU robi rzeczywiscie a co teoretycznie robić moze to dwie różne rzeczy. Radze koledze autorowi topica poczytać co się dzieje na AC i P805 przy taktowaniu ~4GHz, przykładowe problemy z temperaturą u Niemca czy Zulusmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ok spoko to 3.5ghz moze byc ;) myslalem ze 4 da rade ale jak mowilem zielony jestem

wiec zalozmy zamiast te 4ghz chce 3.5 ;) wiec jaka plyta wentyl i pamiec ;p w miare tanio

pozdr

edit: a ogolnie chyba bedzie wydajniejsza troche taka platforma na pentium d805 3.5ghz niz na sempron64 2.5ghz (939) ? ;p

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozna wrzucic na ninje delte 120 :) > zobaczcie ile wspac wycisnal ze swojej 805 na AC ;) Jednak z fanderem skreconym do 1000obr lub mniej wiecej niz 3,6-3,8 nie da sie zrobic na AC

no ja sie pobaiłem plusem ninją i na delcie temp w stresie spadła o 3-4 stopnie..a to tylko sep...na 2 jakowcu od intela pewnie więcej..tylko "ciut" głośno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ok spoko to 3.5ghz moze byc ;) myslalem ze 4 da rade ale jak mowilem zielony jestem

wiec zalozmy zamiast te 4ghz chce 3.5 ;) wiec jaka plyta wentyl i pamiec ;p w miare tanio

pozdr

edit: a ogolnie chyba bedzie wydajniejsza troche taka platforma na pentium d805 3.5ghz niz na sempron64 2.5ghz (939) ? ;p

W grach wydajność będzie podobna lub troszkę mniejsza sugeruje się tym testem far cry'a

http://pclab.pl/art19380-7.html i http://pclab.pl/art19380-9.html

Edytowane przez Frezer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

przed zblizajacym sie nowym prockiem intela planuje zmienic moja platforme amd na intela i potrzebuje porady bo dosyc zielony jestem ;)

potrzebuje plytka + wentyl + pamieci jakies bo proc to wiem juz jaki bedzie mianowicie bedzie to d805

warunek jest taki zebym jak wiaodmo mogl ten procek podkrecic do ok 4ghz bez jakiegos zbednego vmodowania i obklejania plyty radiatorami;)

jaka plyta + wentyl + pamieci polecacie ? nie ma to byc jakis hi-end tylko w miare ekonomiczne ale zeby dalo rade ;)

chce to juz zrobic a nie czekac na nowy procek intela pozniej sprzedam plyte i proca i wymienie

pozdr

Przed tygodniem napisal bym Ci ze warto.

Ale po obiecanym cieciu cen na lipiec przez amd

w tym wlasnie 3800+ o 50% odradzal bym Ci zamiane.

Zbedne koszty za wymiane

Jezeli masz amd lepiej i taniej bedzie poczekac na x2 w tej cenie,

a jezeli juz intel to conroe.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wlasnie tak zrobilem .. czekam ;p

juz nawet na allegro mialem aukcje gotowe do wystawienia stare mobo proc ram i karte grf ale jakies 30 min przed startem aukcji jednak wycofalem

ogolnie to juz nawet sprzet wybralem mialem kupowac tez ;p

w sumie bym nie doplacal nic za stary sprzet bym wzial ok 1800zl ;) ale na karcie oczywiscie bym stracil bo tu taka tymczasowa na razie jak widac ponizej ;p

cooler Arctic Cooling Freezer Silent 7 Heat Pipe 79 * zł 79 zł Dołączona grafika 1 szt. 79 zł

Intel Pentium D 805 2600 MHz Socket 775 2048kB L2 BOX dual core 461 * zł 461 zł Dołączona grafika 1 szt. 461 zł

ASUS P5LD2 i945P Socket775 DualDDR2 SerialATAII RAID PCI-Ex16 GbLAN Sound 8ch. ATX 433 * zł 433 zł Dołączona grafika 1 szt. 433 zł

A-Data DDRII 1GB/667 308 * zł 308 zł Dołączona grafika 2 szt. 616 zł

Gigabyte GeForce 7300GS 128DDR2 64bit PCI-E TV/DVI 227 * zł 227 zł Dołączona grafika 1 szt. 227 zł *

Razem: (1816)* 1816 zł

wzialem zimny prysznic ochlonolem bo jakos tak palilo mi sie do tej wymiany teraz jeszcze poczekam na conroe i na obnizki cen u amd

pozdr

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki wlasnie tak zrobilem .. czekam ;p

juz nawet na allegro mialem aukcje gotowe do wystawienia stare mobo proc ram i karte grf ale jakies 30 min przed startem aukcji jednak wycofalem

ogolnie to juz nawet sprzet wybralem mialem kupowac tez ;p

w sumie bym nie doplacal nic za stary sprzet bym wzial ok 1800zl ;) ale na karcie oczywiscie bym stracil bo tu taka tymczasowa na razie jak widac ponizej ;p

cooler Arctic Cooling Freezer Silent 7 Heat Pipe 79 * zł 79 zł Dołączona grafika 1 szt. 79 zł

Intel Pentium D 805 2600 MHz Socket 775 2048kB L2 BOX dual core 461 * zł 461 zł Dołączona grafika 1 szt. 461 zł

ASUS P5LD2 i945P Socket775 DualDDR2 SerialATAII RAID PCI-Ex16 GbLAN Sound 8ch. ATX 433 * zł 433 zł Dołączona grafika 1 szt. 433 zł

A-Data DDRII 1GB/667 308 * zł 308 zł Dołączona grafika 2 szt. 616 zł

Gigabyte GeForce 7300GS 128DDR2 64bit PCI-E TV/DVI 227 * zł 227 zł Dołączona grafika 1 szt. 227 zł *

Razem: (1816)* 1816 zł

wzialem zimny prysznic ochlonolem bo jakos tak palilo mi sie do tej wymiany teraz jeszcze poczekam na conroe i na obnizki cen u amd

pozdr

No i dobrze zrobisz poczekajac...!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystając z faktu że się wstrzymujesz zastanów się czy nie lepiej zamiast freezera zakupić Scythe Katanę. Dopłacasz 10PLN za wersje aluminową a masz bdb cooler na różne podstawki, z możliwością bezproblemowej wymiany wentyla na cichszy (który nota bene na min obrotach jest cichutki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi się wydaje że te p poniżej 4ghz na codzień to troche szkoda pieniędzy w to ładować .. ? króla wydajności z tego nie będzie, chłodzi się to drogi i niewygodnie, cóż jedna zalet to te dwa jajca ;)

widze 13 minut spi an 4,6ghz.. to robi sempek 64 >2-8ghz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi