Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczelo sie tak ze chcialem popatrzec na ustawienia wydajnosci w kompie u kolezanki.Wlaczylem dma dla dysku. Zrestartowalem system i chcialem wejsc do biosu ale jej monitor przy oknach typu biosowego(chodzi mi o te podstawowe okna takie jak w biosie)skacze i nic nie bylo widac.Cos tam kliknalem ale nic nie pomoglo.Poszedlem po swuj monitor i podlaczylem go,okna byly juz widoczne.Niestety system nie chcial sie normalnie zaladowac,wiesza sie zaraz po ekranie powitalnym win98.Poprostu nic sie nie dzieje.Pomyslalem ze moze cos w biosie poprzestawialo sie przez przypadek ale wszystko jest ok ,sprawdzalem dokladnie.tryb awaryjny uruchamia sie normalnie tylko co dalej zrobic aby tryb normalny sie uruchamial tez.Sprawdzalem wszystkie konflikty sprzetowe-brak.W menedzeze urzadzen jest jedno urzadzenie ze znakiem zapytania podmisane jakos tak"video devices". dma w trybie awaryjnym nie mozna wylaczyc cholera nie wiem co sie moglo zjebac.Do tego jeszcze ten sprzet to praktycznie ruina i zabytek:celeron333,plyta nieznanego producenta,karta tez nieznana i do niczego praktycznie nie ma sterow.MOZE KTOS WIE CO MAM TERAZ ZROBIC BO KURDE SZALU DOSTANE.DOBRZY LUDZIE POMOZCIE!!!!! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dma nie mozna wylaczyc a przynajmniej nie wiem jak bo w systemie awaryjnym w zakaldce gdzie powinna byc funkcja dma poprostu jej nie ma wiec nie moge tego wylaczyc,byc moze to karta ,moze powtorna instalacja karty cos pomoze :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dma nie mozna wylaczyc a przynajmniej nie wiem jak bo w systemie awaryjnym w zakaldce gdzie powinna byc funkcja dma poprostu jej nie ma wiec nie moge tego wylaczyc,byc moze to karta ,moze powtorna instalacja karty cos pomoze :cry:

:wink: najlepiej było by gdybys mial garte graficzna lub inne podzespoly i sprawdzidz czy to cos pomoze a jak nie to zaktualizuj BIOS albo zresetuj go :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz w ->system -> menanager urzadzeń i tam wyświetl nie domyślnie według typów ale według połączeń zaznacz kontroler dysku i włąściwości. Tam powinno się dać wyłączyc DMA. A tak wogule to czy w awaryjnym nie jest ładowany sterownik busmastera tylko jest PIO.

Te zawieszanie grafy może też jest spowodowane tym ze urzyleś swojego monitora w zakładce właściwosci ekranu odznacz monitor plug and play. Jak nie pomoże to w trybie awaryjnym w menu Ekran ->ustawienia->zaawansowane wybiera karta. Następnie kliknij zmień w oknie kreatora wybierz " utworzyc listę sterowników z określonej lokalizacji... a potem dalei i w następnym oknie zaznacz " wszystkie urzadzenia sprzętowe. Następnie wskaż pole " standardowe typy ekranu " a na liście producenci pole " standardowa karta graficzna (VGA) na liści " modele ". potem dalej i restart kompa. Powninien pujśc w trybie normalnym a jeżeli nie to uruchom go w awaryjnym i usuń w menadżerze urzadzeń ta sterowniki tej karty graficznej i wszystkie wpisy w rejestrze. restart (raczej już w trybie normalnym )i zainstaluj stery jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...