FENIKS Opublikowano 26 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2002 Zaczelo sie tak ze chcialem popatrzec na ustawienia wydajnosci w kompie u kolezanki.Wlaczylem dma dla dysku. Zrestartowalem system i chcialem wejsc do biosu ale jej monitor przy oknach typu biosowego(chodzi mi o te podstawowe okna takie jak w biosie)skacze i nic nie bylo widac.Cos tam kliknalem ale nic nie pomoglo.Poszedlem po swuj monitor i podlaczylem go,okna byly juz widoczne.Niestety system nie chcial sie normalnie zaladowac,wiesza sie zaraz po ekranie powitalnym win98.Poprostu nic sie nie dzieje.Pomyslalem ze moze cos w biosie poprzestawialo sie przez przypadek ale wszystko jest ok ,sprawdzalem dokladnie.tryb awaryjny uruchamia sie normalnie tylko co dalej zrobic aby tryb normalny sie uruchamial tez.Sprawdzalem wszystkie konflikty sprzetowe-brak.W menedzeze urzadzen jest jedno urzadzenie ze znakiem zapytania podmisane jakos tak"video devices". dma w trybie awaryjnym nie mozna wylaczyc cholera nie wiem co sie moglo zjebac.Do tego jeszcze ten sprzet to praktycznie ruina i zabytek:celeron333,plyta nieznanego producenta,karta tez nieznana i do niczego praktycznie nie ma sterow.MOZE KTOS WIE CO MAM TERAZ ZROBIC BO KURDE SZALU DOSTANE.DOBRZY LUDZIE POMOZCIE!!!!! :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 26 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2002 ........wiec moze wylacz DMA.......? albo cos sie stalo z karta graficzna? zresetuj moze BIOS-a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FENIKS Opublikowano 26 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2002 dma nie mozna wylaczyc a przynajmniej nie wiem jak bo w systemie awaryjnym w zakaldce gdzie powinna byc funkcja dma poprostu jej nie ma wiec nie moge tego wylaczyc,byc moze to karta ,moze powtorna instalacja karty cos pomoze :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macho Opublikowano 26 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2002 dma nie mozna wylaczyc a przynajmniej nie wiem jak bo w systemie awaryjnym w zakaldce gdzie powinna byc funkcja dma poprostu jej nie ma wiec nie moge tego wylaczyc,byc moze to karta ,moze powtorna instalacja karty cos pomoze :cry: :wink: najlepiej było by gdybys mial garte graficzna lub inne podzespoly i sprawdzidz czy to cos pomoze a jak nie to zaktualizuj BIOS albo zresetuj go :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 26 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2002 dma nie mozna wylaczyc a przynajmniej nie wiem jak bo w systemie awaryjnym w zakaldce gdzie powinna byc funkcja dma poprostu jej nie ma wiec nie moge tego wylaczyc,byc moze to karta ,moze powtorna instalacja karty cos pomoze :cry:zobacz w ->system -> menanager urzadzeń i tam wyświetl nie domyślnie według typów ale według połączeń zaznacz kontroler dysku i włąściwości. Tam powinno się dać wyłączyc DMA. A tak wogule to czy w awaryjnym nie jest ładowany sterownik busmastera tylko jest PIO. Te zawieszanie grafy może też jest spowodowane tym ze urzyleś swojego monitora w zakładce właściwosci ekranu odznacz monitor plug and play. Jak nie pomoże to w trybie awaryjnym w menu Ekran ->ustawienia->zaawansowane wybiera karta. Następnie kliknij zmień w oknie kreatora wybierz " utworzyc listę sterowników z określonej lokalizacji... a potem dalei i w następnym oknie zaznacz " wszystkie urzadzenia sprzętowe. Następnie wskaż pole " standardowe typy ekranu " a na liście producenci pole " standardowa karta graficzna (VGA) na liści " modele ". potem dalej i restart kompa. Powninien pujśc w trybie normalnym a jeżeli nie to uruchom go w awaryjnym i usuń w menadżerze urzadzeń ta sterowniki tej karty graficznej i wszystkie wpisy w rejestrze. restart (raczej już w trybie normalnym )i zainstaluj stery jeszcze raz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2002 ale masz zwale :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...