neomagnet Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Witam, rozważam złożenie WC, wiekszosc czesci mam dobrane ale zastanawiam się nad chłodnicą Black Ice Extreme + fander lub akasa Freezer 2x120 w zestawie z wentylami Black Ice Extreme jest droższy i bez wentyla. Bardziej pasowałaby mi wersja 1x120 ale nie wiem jak z wydajnościa. Co z tych 2 prodóktów jest wydajniejsze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 (edytowane) jakiś czas temu był temat o chłodnicach tego typu. wydajnosc dość ściśle zależy od mocy nawiewu... grubsza chlodnica lubi wiekszy nawiew itd... mam nadzieję ze przeczytales: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=194347&st=0 i jeszcze jedno - ceną bym sie nie kierował za zbytnio, bo przykladowo bix1 by alphacool (np nowe na allegro) mozna kupic duzo taniej niz oryginalnego bix.... Edytowane 4 Czerwca 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 (edytowane) Ja po rozwazaniach w topicu na 4 strony http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=194347 wybralem freezera 2x120 mimo ze tez mi bardziej pasuje 1x120. Jutro moze bede ja mial to zaczne sie zastanawiac gdzie ja wsadzic... Ale nudno byloby gdyby wszystko bylo latwe ;) oskarro byles pierwszy Edytowane 4 Czerwca 2006 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 no i teraz juz wogle nie wiem co wziąc. ten freezer by mi odpowiadał ale musiałbym go zamontowac na samym dole obudowy, a i tak nie wiem czy by się zmiescił. @Errorx mógłbys mi wysłać fotke jak to wygląda?? byłbym wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 @Errorx mógłbys mi wysłać fotke jak to wygląda?? byłbym wdzięczny Wlasnie tak zamierzam to zrobic. Jak dostane sprzet to machne jakas fotke czy sie miesci. Ale to dopiero jakos w tygodniu. Przypomnij sie w razie czego bo czasem bywam zapominalski ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Freezer 2 ma identyko osiągi z nawiewem jak duży fiat, chociaż fiacik jest dużo grubszy. Wynik porównania nasuwa się sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 (edytowane) Na XS był test chłodniczek dedykowanych ... i z niego wynikało ze cieńsze chłodniczki są wydajniejsze od tych grubych. Tak np. BIP2 wydajniejszy od BIX2 Ja za jakis czas mam zamiar zmienic fiata na coolteka. Edytowane 5 Czerwca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 (edytowane) Na XS był test chłodniczek dedykowanych ... i z niego wynikało ze cieńsze chłodniczki są wydajniejsze od tych grubych. Tak np. BIP2 wydajniejszy od BIX2 Ja za jakis czas mam zamiar zmienic fiata na coolteka. Jeśli testy te były przeprowadzone przy tych samych obrotach wentylów to sprawa jest jasna- decydująca jest grubość chłodniczki. Cienka chłodnica- ogrzane lamelami powietrze szybciej ją opuszcza "robiąc miejsce" świeżemu. Z drugiej strony grubsza chłodnica- większa powierzchnia lameli i dłuższy kontakt lamel-powietrze - jednak ta zasada działa zdaje się przy większym nadmuchu. Tyle moich teorii... Jeśli zaś chodzi o chłodnice coolteka- ponoć są wydajniejsze od BIPów i freezów zdaje się- nie wiem czy wyszło to przy okazji tego czy też innego testu. Swego czasu GGaduląc z Chaosem pokazał mi fotki swojego coolteka- tajemnica jego wydajności tkwi w konstrukcji (nie wiem czy "odkryję Amerykę"- ja w każdym razie wcześniej o tym nie wiedziałem)- chłodnica ta posiada jeden rząd kanałów (nie jak w przypadku BIPów-2 lub BIXów-3) za to szerokości całej chłodnicy. Woda nie jest dzielona na mniejsze strumienie i płynie całą szerokością chłodnicy. Prawdopodobnie ta cecha pozwala jej "przodować". EDIT- a może się mylę i seria BI to też jeden rząd kanałów? Święcie przekonany jestem że jednak nie- ale odpowiednich zdjęć w necie znaleźć nie mogę. Edytowane 5 Czerwca 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 (edytowane) Skoro jesteśmy przy porównywaniu, to czy ktoś porównywał coolteka z blackwaterem 121 ultimate? Coolteka wszyscy znają i wiedzą co umie, ale ten BW121 jest mniej więcej wymiarów BIXA i jednocześnie tańszy o ponad 100zł. Tylko pytanie - jakiego rzędu musiałby mieć nawiew, żeby nie zostać w tyle za cooltekiem. Myślicie że fander@7V styknie? Edytowane 5 Czerwca 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Ja mam BWU 121, ale nie miałem styczności z inną chłodniczką :( Jakby co to służe pomocą, tylko mówcie jak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Coolteka wszyscy znają i wiedzą co umie, ale ten BW121 jest mniej więcej wymiarów BIXA i jednocześnie tańszy o ponad 100zł. Tylko pytanie - jakiego rzędu musiałby mieć nawiew, żeby nie zostać w tyle za cooltekiem. Myślicie że fander@7V styknie?BW121 z serii ultimate to chłodniczka gruba - 45mm. Ze wspomnainych powyżej postów wynika jasno, że te grubsze lubią duży nawiew. fander@7V to zdecydowanie nie jest duży nawiew. Zostało za to napisane że z tych cieńszych podwójnych to właśnie coolteki - a konkretnie COOLTEK EXSTREAM 120 mm Dual - wypadł najlepiej. Czy naprawde czytanie ze zrozumieniem jest aż takie trudne ? Czy też naprawde chciałbyś porównać taniego pojedynczego BW121 ultimate (grubszy, lubi głośne mocne wiatraki) z cooltekiem 120 Dual ?? Ok, odpowiem - TAK, zostanie z tyłu, przy 7V (ekstrapolując na podst. wyników z http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=92854 ) schłodzi wodę o jakieś 5 stopni mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) dla BWU 121 faktycznie Fander na 5V- w moim przypadku, jest troche za mało dla takiej chłodniczki ale dołożyłem Akase Amber 120mm na 5V jako wyciągającą z chłodnicy i temp w stresie spadła o 5*C, ale np przy Fanderze na 12V i Akasie na 12V w stresie drugi wentyl daje ~1*C Wieć dając mniej więcej oba wentyle na 7V możnaby uzyskać niezłe wyniki ;) jutro jeszcze pobawie sie z napięciami pośrednimi między 5 a 12V Edytowane 6 Czerwca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 No cóż nie myślałem porównywać BW121U z Cooltekiem DUAL 8O. Przecie ten by odpadl nawet z BIP-em II. Chodziło mi o bezpośrednio BW121U vs. Cooltek Single. Jeśli źle zostałem zrozumiany to sry. Co do samej rzeczy, rozumiem że należy to porównywać na zasadzie BIX vs. Cooltek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...