Skocz do zawartości
gaz

* Flashowanie 9100 - chyba zawalilem sprawe..

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie tak...

Mam Sapphire Radeona 9100, ktory standartowo chodzil na 250/230 . dosc kijowo.

Po podkreceniu dzialal bardzo fajnie stabilnie na 310/275 wiec postanowilem przemienic biosa

by miec defaultowo 275/275 - tak na poczatek.

sciagnalem ati flashera v1.3 i ati bios editor v.1.1D

stworzylem dyskietke w msdos

zgralem rom na dyskietke - atiflash -s 0 stary.rom

w ati bios editor przestawilem na 275/275 i zapisalem jako nowy.rom

nastepnie restart z dyskietki - prowizorycznie w autoexec.bat

wpisalem atiflash -p 0 stary.rom

poczym postanowilem zflashowac nowego - atiflash -p 0 nowy.rom

NIESTETY pojawil sie ERROR - timeout : pull rom idle after bulk erase

no coz nieudalo sie wgrac nowego biosa wiec postanowilem wrocic do starego -> atiflash -p 0

stary.rom

poczym ZNOWU sie pojawil ten sam blad - timeout

zrobilem restart - brak obrazu... dyskietka startowa sie uruchomila

zapodala z autoexeca flashowanie by przywrocic starego ale nic to nie pomoglo, nadal brak

sygnalu/obrazu

jeez... co jest? czemu nie moge wgrac zadnego biosu?

jakas blokada, zabezpieczenie? WADLIWIE ZGRANY BIOS? :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takich momentach czlowiek mysli 3 razy szybiej i 3 x wiecej ;-), ale jakie to stresujace jest wtedy ;D

Taka źle sflashowana karta to lepszy horror niż The Ring. Ale jak się uda to odkręcić to człowiek czuje się o 10 lat młodszy...

a jak sobie zle sflaszujesz plyte glowna to juz w ogole zawal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak flasciach!e mobo to reset na bezdechu, az do ukazania sie testu ramu itd :lol:

ostatnio jak zwykle flashowalem bios mobo po kilku miesiecznej przerwie i sie zastanawialem jak sie powinno zrestartowac kompa, czy klawiatura, czy przyciskiem - zaryzykowalem przyciskiem i jest ok 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już chyba włosy stracę z nerwów przez te updaty biosów. Ostatnio wgrywałem zmodyfikowany biosik do A7N8X i klops, wywalał zaraz po poście. SUcho w gardle, 150 uderzeń na minutę i całe życie przed oczyma. Swoją drogą ciekawy problem dla psychologów. Ale udało się powrócić do poprzedniego. Bisio ma rację z tym odmłodnieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak samo jak flashowalem swoje stare mobo k7vza pcb3 .... flash... leci, leci, leci, ku**a cos czerwonego.... serce 150 uderzen i coraz szybciej.... po chwili pisze ze sie udalo.... no to restart i ..... test ramu sie pokazal... Boze jakiego mialem stresa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tesh mam taki sam problem przez cały czas pokazuje mi się ten komunikat a jak używam tego polecenia : atiflash -u 0 -f nowy.rom to tesh nic nie daje....

Czy nie brakuje przy tym jakiegoś parametru ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ToMo mam takiego samego radka mam pytanie czy widzisz bios na poczatku startu kompa bo umnie niema odrazu jest pokazywany jaki mam procek i ram itp i w windzie mam obraz taki jakby fale chodzily po ekranie widac to dobrze na bialym pulpicie slyszalem ze to wina moze byc zasilacza codegen 300W pomocy aha i skad sciagnac biosa do tej karty zeby zrobic z niej radka 8500 ??

pomocy plis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pisałem kiedyś na forum o moim problemie z Geforcem 2mx. Podczas flashowania prądu mi zabrakło i do dziś nie wiem co zrobić.

Mam kartę na PCI próbowałem wiele kombinacji komend w nvflashu i....nic.

Potrzebuję kogoś kto zna sie na programie nvflash (dobrze się zna) i napisze mi ten magiczny ciąg komend które trzeba wpisać :D .Prosze niech ktoś mi pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi